Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici



Stránky: 1,  2,  3   
host - 80.49 (?) 
17.8.2016 18:27, zobrazeno: 29725x

Zdravím 

poprosím o Váš názor, radu ktorú slivku a na akom podpniku na jeseň vysadiť aby:

- bohate plodila, bola odolná voči chorobám, bola vhodná na kvas. Ideálne aby ju nenapadali červiky.  Totižto poznám 2 stromy vzdialené od seba cca 20m. Jeden ma slivky menšie a červave a druhy ma krásne pekne veľké modré slivky a absolútne nečervave. Na fotografii sú slivky nečervave. 

Moje podmienky: výška 400mnm, pôda nie je zamokrena, v minulosti sa tam pestovali zemiaky, teraz tráva. 

A ideálne aby mala plody co najskôr.  U ringloty zelenej sme totiž čakali asi 5rokov.  Kvety mala ale plod žiadny.  Teraz rodí bohato a každý rok.

Ďakujem. 


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.220 (?), 17.8.2016 21:00
Najlepšie by asi bolo obrátiť sa na Najvyššieho, možno v Edene taký strom rastie, ktorý by spĺňal všetky Vami uvedené požiadavky (najmä tá s červíkmi ma pobavila)...:-) :-) Ale teraz vážne: Kvalitou je asi neprekonaná Domáca (Bystrická), jej slabinou je veľká citlivosť na šárku. Dobrá na pálenie je aj Duranzia (ešte lepšie v kombinácii s Domácou). Vhodná je podľa mňa aj Čačanská rodna a Lipnická slivka. Z nemeckých Top-ov asi Toptaste. Slivky na pálenie by mali mať vysokú cukornatosť, a to sú tie ktoré dozrievajú neskôr. Vzhľadom na Vašu nadmorskú výšku by to ale nemalo byť veľmi neskoro. A pozor! - nemyslite si že čím väčšie plody tým lepšie. Dôležitý pre arómu slivovice je podiel šupky, a ten je pri veľkoplodých odrodách posunutý v prospech dužiny, čo nie je na prospech veci. Určite Vám ďalší diskutujúci poradia ešte iné odrody sliviek podľa svojich skúseností. Ešte k tej Vašej vete "...a ideálne aby mala plody čo najskôr..."': stromom sa nedá rozkazovať, tým že im poskytneme svoju starostlivosť tak ich PROSÍME o úrodu - a ak si ju zaslúžime, tak nám ju dajú. Záhradkárčenie je aj o pokore a veľkej trpezlivosti. Ospravedlňujem sa za mentorovanie, len nechcem aby Ste boli sklamaný... To je potom lepšie si tú slivovicu kúpiť v obchode. Ale tá vlastná, ku ktorej dospejeme po všetkých tých peripetiách ktoré predchádzajú jej získaniu, tá potom chutí celkom inak. :-). Prajem veľa úspechov. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 232.150 (?), 17.8.2016 21:07

Téma velmi zajímavé, taky bych se k těm ideálním odrůdám rád dobral.
Ale připadá mi to k řešení jako např. trisekce úhlu, duplikace krychle. kvadratury kruhu apod.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 80.49 (?), 17.8.2016 21:37

Takto. Ono to s tou cervivostou nie je prioritne.  Do slivovičky môžu ísť aj cervive.  Ale keďže som na vlastné oči videl ze jeden strom mal cervive a ten o 20m vedľa nemal tak predpokladám že doba kvitnutia jednej je neskôr kedy sa tie šárky neroja. 

A aj preto by bolo dobre keby červiky nemala lebo taky plod predčasne opadáva. A kedze kupujeme mäso tak by som časť úrody chcel aj pojesť bez mäsa. 

Z cervikov som už nervózny lebo mame 2 krásne čerešňe Těchlovan a druhú neviem a obidve majú zakaždým červiky.  A kedze sú už vysoké tak ani postriekat ich nedokážem... a normálne uvažujem ze ich vytnem keď z nich prd je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 80.49 (?), 17.8.2016 21:42

Mentorovanie mi nevadí.  Som amatér a rad sa nechám poučiť.  Tiež som uvažoval o klasickej Bystričke resp. tej Čačanskej. Ale rad by som počul názory odborníka. 

A ohľadom toho podpnika ako? Semenáče alebo ako? Strom by som chcel tak cca max. 4-5m vysoký.  Aj to dat zdá dosť veľké. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.166 (?), 17.8.2016 23:23
Použiteľných podpníkov je viac, silno rastúci je myrobalán, ďalej MY-BO-1, MY-BO-2, St.Julien A, St.Julien 2, Marunke, Wangenheimova, Ishtara, Montclar... Ešte k tej červivosti: šárka je vírusová infekcia, ktorá s červivosťou plodov nemá nič spoločné, postihuje listy a neskôr aj plody, ktoré znehodnocuje. Šárka sa nerojí, prenášajú ju najmä vošky. Je to vírus a nedá sa vyliečiť. Hlavní škodcovia sliviek sú dva: piliarka a obaľovače 1. a 2. generácie. Tie spôsobujú červivosť plodov. Proti nim sa dá zasiahnuť postrekmi. Červivé plody často podliehajú moníliovej hnilobe a do kvasu sa nedajú použiť. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.8.2016 8:52

Jestli chcete odrůdu plodící v létě - např, nemáte možnost kvasu přitápět a víc času máte o prázdninách, zvolte Katinku. Jako všechny letní odrůdy se nevyrovná pozdním Domácí, Toptaste či Durancii v cukernatosti, ale má krásně švestkovou chuť i aroma, šarce odolává velmi dobře a červivost je malá, jelikož se sklízí brzo (což obaleč asi pozná). Navíc je to nejlepší odrůda na sušení, knedlíky, koláče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 136.37 (?), 18.8.2016 9:25

Praktické zkušenosti nemám, jsou ještě neplodící, ale u Katinky se všude uvádí nejvyšší obsah sorbitolu. Cukru který sice není zkvasitelný, ale velmi napomáhá při nejrůznějších kuchyňských úpravách švestkovin.
*
Ještě pro inspiraci odkaz na bakalářskou práci kterou jsem včera vyčenichal a líbila se mi.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 80.49 (?), 18.8.2016 9:44

Ďakujem za tip.

Este by som sa rád spýtal či má niekto tú Lipnickú lebo ta ma naozaj zaujala.  A ci je náročná na pôdu.

Ešte ohľadom tej cervivosti by som povedal ze pravdepodobne tie zrelé na fotke co som včera striasal bola žeby čačanska lepotica? Lebo v podstate ma teraz dozrievat 2.augustovy týždeň. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 18.8.2016 10:00

Proti různým původcům-PILATKY, VRTULE, OBALEČI- dobře zabírá odlov na lepové desky-bílé, žluté, modré+feromonové lapače. Rozmístěné ve správnou dobu a v dostatečném množství Vám pomůžou k uspokojivé ůrodě bez zbytků chemie v plodech. Ovoce bez červíků navíc většinou netrpí na monilii... Tyto pomůcky se dávají do bezpečné oční výšky, cca 160cm-lehká manipulace, perfektní kontrola účinnosti. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika