Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Najlepšie by asi bolo obrátiť sa na Najvyššieho, možno v Edene taký strom rastie, ktorý by spĺňal všetky Vami uvedené požiadavky (najmä tá s červíkmi ma pobavila)...:-) :-) Ale teraz vážne: Kvalitou je asi neprekonaná Domáca (Bystrická), jej slabinou je veľká citlivosť na šárku. Dobrá na pálenie je aj Duranzia (ešte lepšie v kombinácii s Domácou). Vhodná je podľa mňa aj Čačanská rodna a Lipnická slivka. Z nemeckých Top-ov asi Toptaste. Slivky na pálenie by mali mať vysokú cukornatosť, a to sú tie ktoré dozrievajú neskôr. Vzhľadom na Vašu nadmorskú výšku by to ale nemalo byť veľmi neskoro. A pozor! - nemyslite si že čím väčšie plody tým lepšie. Dôležitý pre arómu slivovice je podiel šupky, a ten je pri veľkoplodých odrodách posunutý v prospech dužiny, čo nie je na prospech veci. Určite Vám ďalší diskutujúci poradia ešte iné odrody sliviek podľa svojich skúseností.
Ešte k tej Vašej vete "...a ideálne aby mala plody čo najskôr..."': stromom sa nedá rozkazovať, tým že im poskytneme svoju starostlivosť tak ich PROSÍME o úrodu - a ak si ju zaslúžime, tak nám ju dajú. Záhradkárčenie je aj o pokore a veľkej trpezlivosti. Ospravedlňujem sa za mentorovanie, len nechcem aby Ste boli sklamaný... To je potom lepšie si tú slivovicu kúpiť v obchode. Ale tá vlastná, ku ktorej dospejeme po všetkých tých peripetiách ktoré predchádzajú jej získaniu, tá potom chutí celkom inak. :-). Prajem veľa úspechov. IH