Strihať orech po vysadení?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?) 
31.3.2012 7:46

Jenže to šlo o nápravu nevhodného stavu. Tazatel má špičák 1 m vysoký. Myslím že řez je nesmyslný. Musí počkat, co vyraší a podle toho postupovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 31.3.2012 8:19

Jden pro připomínku: psal jsem o úpravě korunky, ne o nějakém řezu.

                   Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 3.4.2012 14:49

Musím reagovat na některé příspěvky:

1.Mám pocit, že pan 192.98 nechce pěstovat ořešák jako zákrsek. Proto si myslím,  že špičák vysoký 1 m není vhodný pro vypěstování vysokokmenu a také si myslím že by takovýto ořech neměl být vůbec prodáván za běžnou cenu. Souhlasím s tím, že příroda je mocná čarodějka, ale že by dokázala vytvořit první patro větví bez lidského zásahu v té výšce, ve které ji potřebujeme, o tom silně pochybuji. Stejně tak jiné ovocné stroimy toto nedokáží.

2.Pro pana 92.198:V tomto roce musíte dopěstovat špičák do větší výšky než chcete mít spodní větve. Jestliže Vám vyraší vrcholový pupen, tak jednoduše vylomíte všechny ostatní pupeny a koncem roku budete mít špičák o potřebné výšce.Toto by podle mne měla udělat u takovýchto špičáků už školka a ne je prodávat.

3. Příští rok Vám na tomto špičáku v horní části vyraší i postranní pupeny jako základ budoucí koruny. Ořešáky tvoří samovolně bez stříhání kulovitou korunu, ale rozestup pater větví se doporučujé 30-50 cm, což lze upravit po vyrašení bvylomením nepotřebných pupenů.

4.Pro paní Radanu: Nevím jaké špičáky jste vysazovala, ale pokud jste měla špičáky dlouhé 1 m a ani jste na ně nešáhla, tak bych tyto stromy chtěl vidět- tato diskuze byla založena o špičáku dlouhém jeden metr. Pokud jde o to co Vás napadlo, tak u stromků a zejména u ořešáků na které se budete dívat do konce svého života je ta delší cesta často cestou lepší. Možná jste o rok dřív upekla jeden ořechový dort, ale příroda si to vzala zase v růstu koruny, tak už to u stromů chodí.  Z příložených obrázků je patrno, jak by ořešák pana 192.98 pravděpodobně vypadal po několika letech při Vámi doporučovaném pěstování. U nás rostou takhle.

   Mr Big

Lepší varianta
Lepší varianta
Horší varianta
Horší varianta
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.4.2012 16:00

Je mi jasné, mistře Bigggu, když jsem napsal, že si příroda něco vyřeší sama, je pro zahrádkáře zcela nepřijatelné. Působí to asi tak, jako když dáte před býka červený hadr. Vše, co jste napsal je logické. Já jsem to bral pouze ze svého pohledu. Vzorově jsem si ořešák nezapěstoval a aby se dalo pod stromem chodit, tak jsem spodní větve postupně odřezal. Bez problémů. Rozestupy mezi větvemi jsem neměřil. Pán ale vezme Vaše rady jistě s povděkem. Reaguji proto, že to působení přírody, neustále připomínáte. S pozdravem PzP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 4.4.2012 12:15

Pane Petře, není mi jasné, proč by na mne to, že příroda vyřeší plno věcí sama mělo působit jako červený hadr. Já mám také ořešák, který mně pravidelně každých deset let ořezávají rozvodné závody kvůli ochrannému pásmu 7 m. A příroda si to vyřešila vždycky sama, a doufám, že si to vyřeší i letos sama. Takhle vypadá ořešák po listpadovém řezu (viz foto) kvúli vedení 22 kV a v březnu jsem dostal oznámení, že se teď na jaře bude řezat i z druhé strany kvůli vedení 125 kV.Jen pro doplnění, ořech tam už dávno stál a byl velký, když se vedení budovala. Tak se mějte

                  Mr Big

Po podzimním řezu
Po podzimním řezu
Před jarním  řezem
Před jarním řezem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.4.2012 13:41

Ano, na Vašich fotkách část koruny stromu chybí. S tím "červeným hadrem" jsem to myslel tak, že někdo má potřebu provádět zásahy za každou cenu, i když se to zdá zbytečné. Myslím, že jsme si to už vysvětlili. Až na to vedení vysokého napětí máte podle fotek, umístěnou zahradu na moc pěkném místě, ne jako ve městě, kde je člověk obklíčený bytovkami.

Zdraví PzP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika