Sekačka Honda nebo Stiga?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?) 
19.4.2010 21:27

Aby nevznikl dojem, že mám něco proti BS motorům. Já je hodnotím podle toho, co dovedou a jak jsou konstruované. Např. na sekačkách máme druhý BS motor a jsem spokojen, stejně, jako s prvním navíc slabším. Ale právě před 15 lety už měla Honda motory, které byly o třídu lepší a udala tím směr vývoje a snahu po vyrovnání se u největších konkurentů. Celkem logicky muselo dojít k tomu, že BS začal vyvíjet a vyrábět podobné motory. Honda má v nabídce motory, které jednoznačně převyšují SV motory BS a takové motory vůbec nevyrábí. Tím si drží vysoký standard. Ještě pořád je možné v nabídce prodejců vidět 5 sekaček s motory BS i vyšší kubatury s nižším výkonem a na konci nabídky je Honda s vyšším výkonem. Zřejmě je to i o ceně motorů. Srovnáváte GCV s DOV, což dle mého názoru není správné. DOV bych srovnával s GXV, nebo GSV. GCV jsou motory hobby, i když jsou vzhledem k odolnosti a výkonosti osazovány na poloprofi zařízení (např. čerpadla, malotraktory, sekačky na větší plochy a pod.). Osobně jsem si důkladně vyzkoušel GXV a GCV. Mám těchto motorů víc, neboť byla možnost je odkoupit zadřené a podařilo se mi je opravit. Stálo to za to, už se dávno zaplatily a vyplatily. Jejich největším problémem je obsluha, která je provozuje bez oleje v horku na plný plyn, nejlépe se sluchátky na uších a s muzikou. To ale nebudu rozvádět, neboť je to už o přístupu každého z nás. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 96.60 (?), 19.4.2010 23:55
Taky mam dve Hondy a jednoho Briggse. Jsou naprosto spolehlive a nemuzu proti obema znackam rict spatne slovo. Jenom je zvlastni, ze mi svedomi nedovoli do Hond nalit Cas. Garden, ktery leju do Briggse. Hondy rozmazluju Sh. Helix ultra 5w-40. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.240 (?), 20.4.2010 19:32

Už na začiatku som povedal že Honda je kvalitný stroj a každý kto tento stroj rozoberal a má kus technického ducha musí uznať že je to kus pekného "železa". Ale aktuálne DOV v ničom nezaostáva a je lacnejší.Dokonca aj taký človek ako J.S. zrovnáva DOV z profi Hondou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 20.4.2010 20:59

Já se snažím srovnávat podobné motory. Profi Honda je OHV, což je stejný ventilový rozvod, jako DOV. Honda nastavila měřítka hodně vysoko a OHV je u ní profi motor. Z pohledu vývoje je DOV novější motor, který má např. olejový filtr. Ale ten mají výkonnější Hondy také, jenže GXV 120/160 je na trhu přes 16 let. Potom by to byla ostuda jiných výrobců, kdyby se jim nepodařilo něco podobného, nebo vylepšeného udělat. Ale nové verze Hondy, Kawasaki budou zase v jiném století, ale to jsem zatím slyšel, tak uvidíme. Prostě to je vývoj a když se úspěšně vyrábí nějaký model motoru takovou dobu a navíc nemá konkurenci, tak proč něco měnit a ukazovat karty :)). Stačí přidat plyn, až je vidět první pronásledovatele.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 196.253 (?), 20.4.2010 21:12

U Briggsu je zajímavé, že DOV používá jen u 2 typů motorů. U silnějších a u nejslabších motorů používá standardně OHV. Navíc se mi nelíbí, že hřídel DOV (není to standardní vačka, ale jakási oscilační hřídel) je z umělé hmoty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 20.4.2010 21:29

U sekačkových motorů je to do série 7 vše SV, což jsou sice spolehlivé motory, ale nižší výkon, nižší kroutící moment, vyšší emise s např. GCV nesrovnatelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 196.253 (?), 20.4.2010 21:44

Pravda. Ale stejně je zajímavé, že DOV není použito jinde než na 700 series.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 20.4.2010 21:55

To jsou poslední série, které mají jiné rozvody. Nevím proč, jen u vyšších objemů, resp. vyšších sérií možná... i v menších objemech má Honda motor GCV 135 už řadu let. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.240 (?), 20.4.2010 22:14

Nižšie krúťáky má briggs pokrytý osvedčenými a spoľahlivými aj keď morálne zastaralými SV-čkami.Tieto motory sú v kosačkách prakticky nesmrteľné.Kosačky typicky končia na zlikvidováné chasis alebo na ulomenú kľuku po x-tom zrovnávaní.Už som viacej krát uvažoval nad tým že ich jednoduchosť je priam geniálna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 167.103 (?), 21.4.2010 13:00

Motor DOV olejový filtr nemá! Olejový filtr a tlakovou filtraci je vybavována až řada 825-850-875 na přání odběratele. Například 850 I/C, který používá Dakr u Pantera a Tektonů, je plně srovantelný s GXV 160, v některých věcech ho dokonce ještě převyšuje.

I když tedy smeknout musím i před řadou GCV, velice dobré motory. Na sekačce IBEA mám GCV 135 a při startování po zimě naprosto bez problémů, motor mě až zaskočil, protože nastartoval na první zatažení za šňůru (sice kouře jak od liazky, ale bylo to tím, že před zimou jsem do válce stříknul motorový olej kvůli ochraně před korozí).

Velkým problémem starších motorů Briggs a Tecumseh, používající rozvody SV jsou emise. Tyto motory znečišťují ovzduší velkou měrou, proto se začíná přecházet na modernější typizace s visutými ventily. Motory SV se používají na hobby aplikacích, protože při větším nasazení mají malou životnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika