Dobrý den. Protože mám mezery v poznávání chuti starých odrůd, tak jsem bohužel až nyní měl možnost ochutnat jednu starou odrůdu s názvem Gravštýnské (červené). Doufám, že tady někdo "nevyletí z kůže", když řeknu: "Kam se hrabe Akane - perla podzimu". Když tedy srovnám tyto dvě podobně navinulé podzimní jablka. Nejlépe bude, když ocituji popis chuti nejprve u Gravštýnského žlutého z Vaňkovy Lidové pomologie: Dužnina je světle žlutá, kyprá, velice šťavnatá, chutná, vinně ušlechtile kořeněná, silně aromatická, velmi vonná a výborné chuti. U Gravštýnského červeného se uvádí: Dužnina jest bělavě žlutá, velmi šťavnatá, jemně lahodně navinulá, ušlechtile kořeněná, jest jemnější než původní Gravštýnské žluté. To jsou panečku popisy, jedna radost je číst. Krásný je hlavně termín: vinně ušlechtile kořeněná nebo jemně lahodně navinulá, ušlechtile kořeněná. Já můžu závěrem jen zvolat : Vivat Gravestainer.