Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak za prvé, strupovitost se týká výhradně jen plodů. Listí a kmeny napadají jiné houbovité choroby, strupovitost ne.

Za druhé, z přiložených fotek mně vychází, že toto je typický případ podnoží zásadně nevhodných do příslušného prostředí. Běžné podnože jsou totiž šlechtěny do hlubší propustné hlinité půdy s bohatstvím živin. Pokud se zasadí do typické horské půdy, těžké, mokré, jílovité, tak prostě takhle reagují. Téměř bez ohledu na to, jaká odrůda na podnoži je.  V horské oblasti prostě musíte zapomenout na stromky jenom dva metry vysoké nebo na stromky tvarované na dva metry vysoké stěně, slabě vzrůstné podnože se do horské půdy prostě nehodí. A pokud tvarujete na výšku dvou metrů jabloň na silně vzrůstné podnoži, má furt plno šlahounů a málo jablek a stejně je řezem oslabená a je tak napadaná těmi houbovými chorobami. Jedinou možnost, jak v horské oblasti dosáhnout kvalitního ovoce, je použít vyšší tvary a spíš méně tvarované v přírodním provedení. Použít buď osvědčený semenáč třeba jadrničky, potom jabloň doroste do výšky 5 - 10 metrů nebo použít pěstované vysoce vzrůstné podnože, které bývají k těžké horské půdě tolerantnější. Stromky se potom ale musí držet řezem na výšce 4 - 8 metrů, ne méně a spíš více, nechat je vyrůst do jejich přirozené výšky dané vzrůstností podnože. Stromky je potom nutné udržovat hlavně prosvětlovacím řezem, který bude dělat jejich korunu prostupnější pro slunce a tím odolnější k houbovým chorobám. Ne řezem, který uměle snižuje výšku stromů.

Co se týká konkrétních fotek, Golden na první fotce byl podle mně držen uměle na příliš malé výšce, je zřejmě na více vzrůstné podnoži, takže neplodil a vyháněl jen šlahouny. Zároveň nebyla řezem provzdušňována jeho koruna, takže uvnitř koruny byl stín a vlhko jakožto vhodné prostředí pro škodlivé houby. Na druhé fotce taková malé jablka rostou právě na zastíněných a řezem neprosvětlených místech koruny včetně toho strupu na jablku. Chce to řezem prosvětlovat korunu a golden neomezovat ve výšce, pustit ho do jeho přirozené výšky, potom jablka budou patřičně velká a kvalitní, pokud v horské oblasti bude na golden dostatek tepla, golden je totiž spíš odrůda do teplejších oblastí. třetí foto souhlas, jakoby měl málo vzrůstnou podnože a zároveň vhodnou do tamější horské půdy. Nebo prostě roste v jámě zaplněné hodně kvalitní přidanou půdou. Čtvrté foto, toto je běžné poškození listů na konci vegetační doby, předznamenává už od srpna postupný opad listů, hlavně z těch spodních a hodně zastíněných větví. Jenom nesmí způsobit příliš velký předčasný opad většiny listů, potom oslabuje stromek. Páté foto, stromek goldstaru je už taky napadený nějakou houbovou chorobou, má podivně pokroucené listy, pravděpodobně za nějaký rok nastane i u něho masívnější odůmírání listů a výhonků jako na první fotce na goldenu, pravděpodobně je na málo vzrůstné nevhodné podnoži.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika