Kopřivová jícha



host - 137.170 (?)
20.5.2015 18:13
Dělám kopřivovou jíchu už druhým rokem. Mám tři kbelíky po 15 litrech přikryté víkem, ale ne těsně. Když procházím kolem, nic necítím, ale když míchám, nebo používám k zálivce, zápach je cítit. Ale je to jen chvilka, vítr zápach rozfouká a zápach je během chvilky pryč. Lenka
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
host - 137.170 (?), 20.5.2015 18:13
Dělám kopřivovou jíchu už druhým rokem. Mám tři kbelíky po 15 litrech přikryté víkem, ale ne těsně. Když procházím kolem, nic necítím, ale když míchám, nebo používám k zálivce, zápach je cítit. Ale je to jen chvilka, vítr zápach rozfouká a zápach je během chvilky pryč. Lenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 13.7 (?), 20.5.2015 19:13

Mám 200 l sud. Nechám 3/4 vody, přihodím 1 velké (2 menší)  zahradní kolečko kopřiv. Trávu ani hluchavky nevybírám.Za 10-14 dní zkvasí a voda je tmavě zelená. Jednou jícha nezkvasila ale shnila. Voda byla tmavě hnědá a puch vyloženě odporný. Zalévám přímo ke kořenům, ředím tak napůl. Zalévám i keře drobného ovoce. Též mladší stromy. Udělám na kraji obvodu koruny trubkou díru do země a naleju tam kropáč neředěné jíchy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 13.7 (?), 20.5.2015 19:22

Jo a taky jsou kopřivy prý dobré na vlasy. Takže rukou mokrou od zalévání jíchou potřít pleš a za rok máte háro ke kolenům.laughlaughenlightened

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.177 (?), 21.5.2015 16:42

vraj lepsi je vyluhovany kompost. Koprivovy vyluh na hlavu je super, ale nie skvasene!surprise

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 211.20 (?), 2.6.2015 23:02

Mr. Fazole, odvar z kopřiv je na tmavé vlasy opravdu skvělý, vlasy vypadají zdravě a jsou nádherně lesklé. Hlavu bez vlasů bych raději chránila slušivou čepičkou a ještě opalovacím krémem :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 126.34 (?), 6.6.2015 8:31

Zdravím, také mne kopřivová jícha láká... jaké máte zkušenosti s jejím použitím na zeleninu (česnek, cibule, dýně, mrkev, petržel, celer, kedluben, ředkvičky atd?) Jestliže obsahuje hodně dusíku, který některé plodiny, například zmíněný česnek vyžadují i během vegetace, neměl by být problém, ne? Děkuji. Tom

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 237.23 (?), 28.6.2016 13:19

Zdravím vespolek.smileyKopřivovou jíchu používám úspěšně několik let na přihnojování zeleniny, ale i květin na záhoncích. (Kostivalová je např. ideálním hnojivem na rajčata).  Jen by se neměla používat na kyselomilné rostliny. Na kopřivovou (stejný postup i u kostivalu na kostivalovou jíchu) jíchu posekám čerstvé kopřivy(nesmí být v květu, semena by se v jíše nerozložía, zamořili bychom si kopřivou pozemek). Nasypu do plastové nádoby(mně stačí 15 l kbelík) a zaliju po okraj dešťovou vodou, zakryju a opravdu poctivě denně aspoň jedenkrát promíchávám. Než jícha dozraje, pění. Celý proces zrání na teplém místě trvá do 14 dní Jakmile přestane pěnit, je jícha hotová k použití. Na přihnojování ke kořenům ředím jíchu 1:10. Nikdy nejíchujeme do vyschlé půdy, napřed je třeba rostliny zalít, poté jíchovat. Je to silné hnojivo.  Přihnojuju dle potřeby - 1x za 10-14 dní.   To stačí. Je pravda, že jícha zapáchá (hnůj přece taky wink), ale odér netrvá dlouho... Zbytky jíchy nevyhazuju, proleju s ní např.kompost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 237.23 (?), 28.6.2016 13:38

Na tmavé vlasy je výborný nálev- čaj ze šalvěje lékařské.wink Vlasy běžně omýt šampónem, spláchnout a pak opláchnout šalvějovým nálevem(a už neoplachovat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 104.180 (?), 1.6.2018 13:45

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde uskladňujete hotovou jíchu. To jí celou naráz spotřebujete, nebo se nechá použít vícekrát? Zkoušeli jsme ji poprvé, ale po čtrnácti dnech kvašení nám jícha zplesnivěla a neskutečně smrděla. Je možné, že jsme něco udělali špatně?

Díky za odpověď 

Klára

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 1.6.2018 14:50

Jíchu si přecedím přes sitko do plastového kanystru se šroubovým uzávěrem, který pochopitelně úplně nedotahuji, protože jícha může ještě dokvašovat... a je po smradu. Ten neskutečný smrad z jíchy o kterém píšete je normální, letos i ta plíseň na povrchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika