Jaké rostliny zasadit v listopadu?

Jaké rostliny zasadit v listopadu?
Zdroj: www.gardenersworld.com

V listopadu lze zasít nebo zasadit mnoho květin a zeleniny. Zasazování v listopadu vám umožní získat náskok pro nadcházející zahradnický rok, předčasně sklízet květiny a zeleninu a využít půdu, která by jinak zůstala prázdná. Zasazení v listopadu také odlehčí jarnímu zasévání – jaro je rušné období, takže zasévání co nejvíce v listopadu vám ušetří cenný čas, kdy se teploty opět zvýší, což vám umožní pěstovat více toho, co máte rádi. V dnešním článku zjistíte, jaké rostliny zasadit v listopadu.

Listopad je také skvělým časem pro zasazení nahých kořenových ovocných stromů, které jsou v klidovém stavu, když se zasazují, ale jakmile se teploty zvýší na jaře, mají celou sezónu na růst. Stromy jako jablko, hruška, třešeň a švestka lze nyní zasadit spolu s černým rybízem, malinami a angreštem.

Zjistěte, jaké rostliny zasadit v listopadu níže.

Zelenina k pěstování v listopadu

Bob obecný

Bob obecný lze sít přímo do země na podzim, nebo alternativně do květináčů pro pozdější přesazení. Zasazení v listopadu může přinést sklizeň o několik týdnů dříve, zatímco kořeny v zemi pomohou udržet strukturu půdy a zabránit vymývání živin v podzimních deštích.

Salátové listy

Salátové listy jako mizuna, hořčice a špenát jsou snadnou výhrou. Zkuste je vysévat na světlý okenní parapet pro zimní sklizeň nebo je pěstujte ve skleníku. Pokud vás zajímá co je to mizuna, jedná se o japonský salát, který rychle roste a chutná jako rukola.

Jarní cibule

Odolnější odrůdy jarní cibule lze vysévat na podzim pro zimní a jarní sklizeň. Dobře se jim daří i v květináčích, což usnadňuje ochranu mladých rostlin. Chraňte je ve skleníku nebo pomocí krytů.

První raný hrách

Na podzim vysejete první rané hrachy jako hrách zahradní ‚Meteor‘ a hrách setý ‚Kelvedon Wonder‘, které přezimují a poskytnou sklizeň brzy na jaře. Hrách chraňte před slimáky, ptáky a myšmi pěstováním v krytých nádobách.

Chilli papričky

Chilli papričky, jako jsou ‚Apache‘ a ‚Medusa‘, lze vysévat kdykoli během roku a pěstovat je v interiéru na okenním parapetu. V listopadu, kdy jsou dny kratší, jim musíte zajistit teplo a co nejsvětlejší místo.

Jaké rostliny zasadit v listopadu?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Květiny k pěstování v listopadu

Máčka plocholistá

Tato květina je trvalka přátelská ke včelám, která ke svému vyklíčení potřebuje chladné období. Vysejte semena do květináčů, misek nebo modulů a přes zimu je umístěte do nevytápěného skleníku nebo chladicího boxu. Na jaře vyklíčí.

Zběhovec plazivý

Zběhovec plazivý je fantastická rostlina pocházející z Velké Británie a užitečná půdopokryvná rostlina na slunci nebo v polostínu. Můžete také zkusit vysévat okázalejší domácí Zběhovec lesní, která se nešíří tak rychle. Obě poskytují stálezelenou barvu.

Dymnivka plná

Dymnivka pochází také z Velké Británie a je to pěkná trvalka, která má ráda chladné a vlhké místo ve střídavém nebo polostínu. Na jaře se objevují svěží listy a po nich následují květy, které mohou mít různou barvu, od fialové po bílou.

Hrachor vonný

Hrachor lze vysévat na podzim nebo na jaře, přičemž vysetý na podzim kvete mnohem dříve než hachor vysetý na jaře.

Jaké rostliny zasadit v listopadu?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Česnek kulatohlavý

Tyto nápadné rostliny jsou hitem pro včely a další opylovače. Obvykle se pěstují jako cibuloviny, ale je možné (a levnější) je vypěstovat i ze semen. Česněk kulatohlavý můžete vysévat kdykoli během roku, ideálně do nádob, protože jejich klíčení trvá dlouho. K úspěšnému vyklíčení potřebují období chladu.

Ovoce k pěstování v listopadu

Jablka a hrušky

Jabloně a hrušně s holými kořeny lze vysazovat již nyní, stejně jako stromky pěstované v kontejnerech. Stromy s holými kořeny jsou však levnější a najdete zde širší nabídku odrůd k pěstování. Ujistěte se, že jste vybrali správnou podnož pro typ stromu, který chcete pěstovat – například jabloně Fuji se obvykle pěstují na podnoži MM106, což je středně vzrůstná podnož a bujně rostoucí.

Třešně a švestky

K zakoupení je velké množství třešní a švestek bez kořenů. Před výsadbou si opět ověřte, na jaké podnoži rostou – třešně a višně se obvykle pěstují na podnoži Gisela 5, které je vysoce mrazuodolné.

Jaké rostliny zasadit v listopadu?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Černý rybíz a angrešt

Bez kořenů lze zakoupit černý rybíz a angrešt, což umožňuje výběr z různých druhů za výhodnou cenu. Vysaďte je hned po příchodu a na jaře, až se teploty opět zvýší, začnou růst.

Maliny

Maliny sázejte nejlépe na podzim. Vybírejte z různých kultivarů a sázejte do dobře připravené půdy na plném slunci až v polostínu.

V závěru, zasazování květin a zeleniny v listopadu přináší mnoho výhod, včetně rychlejší sklizně a úspory času na jarní práce. Navíc, s možností zasazení nahých kořenových ovocných stromů, jako jsou jablka, hrušky, třešně a švestky, listopad nabízí ideální příležitost pro rozšíření vaší zahrady o ovocné stromy. Nezapomeňte také na další plodiny, jako jsou černý rybíz, angrešt, maliny a česnek, které lze vysévat nebo zasadit v tomto období a těšit se na budoucí úrodu. Takže neváhejte a v listopadu vysazujte a sázejte, abyste měli plodnou a pestrou zahradu pro nadcházející zahradnický rok. Napiště nám do komentářu, jaké rostliny se chystáte zasadit v listopadu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno