|
Keřkovské rohlíčky
|
|
|
|
host - 12.89 (?) 27.12.2016 16:19
Pěstoval jsem před léty Keřkovské rohlíčy, které opravdu vypadaly jako zahnutý rohlík. Původní sadbu jsem dostal od sousedky, cca 2kg. Přestože měly vámi popisované neduhy, tak jsem byl s jejich kvalitou a výnosem spokojen. Když jsem svou nadprodukci brambor nabízel, tak jedna paní z mých pěti odrůd, chtěla jen rohlíčky. Pak jsem byl nucen učinit v zahrádkáření přestávku, do doby než se mi podařilo opatřit si svůj vlastní pozemek. A protože mám rád salát, jako salát, a ne jako kaši, tak jsem se začal pídit po keřroh. Došel jsem velkého zklamání. Napřed keřroh, byly vyřazeny ze státního sortimentu pro nedostatečný výnos a náchylnost k nemocem a parazitům, s tím, že se na novošlechtění pracuje. To co se objevilo po přešlechtění, neni hodné původního názvu. Sadba je v našem regionu nedostupná, To co jsem letos koupil od fy. BROP, vypadá mimo znečištění hlínou, tak jak popisuje 188.99 (?) před pěti léty, přesně 7.1.2011 19:55. Na štítku mají napsáno, že jsou to brambory „konzumní pozdní salátové“, které se zdaleka nepodobají „polorannému“ šišatoidu na stránkách VÚKBHB. Jsou dlouhé, na koncích zašpičatělé a hodně hrbaté, část brambor vykazuje na pupkovém konci sklovitost a hnilobu včetně skizňových poškození a modré dužniny, některé se rozvářejí. Pokud si vzpomenu na bývalé Československo, když se tady mluví o Čechystánu, tak výrobky z brambor, zvláště saláty, byly v celé republice stejné od Krásné na západě, po Novú Sedlcu, na východě a byly samozřejmě všude stejně chutné. Paní, která pracovala ve výrobně salátů, mi tvrdila, že do „vlašáku“ se dávaly jen pěkné podlouhlé žlutoslupé a žlutomasé brambory, které se krájely pouze nerezovým nožem. Jó, to ještě platily ČSN a na vlašáku si pochutnávali i cizinci.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 26.12.2016 18:00
Naprosto rozumím vašemu zklamání ze zakoupených Keřkovských rohlíčků, ale ta odrůda za to nemůže. Kdysi před léty se mi stalo to samé při koupi sadbových brambor a moje reakce tehdy byla stejná, jako je ta vaše. Na vině je snaha po výdělku za každou cenu a pohrdání zákazníkem, od kterého se očekává, že všechny nezdary zaplatí. Čechystán je výstižné pojmenování pro stát, kde se k sobě dokážeme takhle chovat.
Přesto že Keřkovské rohlíčky jsou náročnější na pěstitelské podmínky, nevhodné pro strojní zemědělskou technologii, nejsou výnosné a mají spoustu dalších nectností... jako zahrádkář jim to odpouštím a každoročně několik řádků vysadím. Alespoň aby bylo přes zimu na bramborový salát a na další sadbu. Jejich chuť je opravdu vyjímečná. Mají také za sebou docela pohnutou historii. Pro zájemce doporučuji článek a poslech rozhlasové nahrávky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 12.89 (?), 27.12.2016 16:19
Pěstoval jsem před léty Keřkovské rohlíčy, které opravdu vypadaly jako zahnutý rohlík. Původní sadbu jsem dostal od sousedky, cca 2kg. Přestože měly vámi popisované neduhy, tak jsem byl s jejich kvalitou a výnosem spokojen. Když jsem svou nadprodukci brambor nabízel, tak jedna paní z mých pěti odrůd, chtěla jen rohlíčky. Pak jsem byl nucen učinit v zahrádkáření přestávku, do doby než se mi podařilo opatřit si svůj vlastní pozemek. A protože mám rád salát, jako salát, a ne jako kaši, tak jsem se začal pídit po keřroh. Došel jsem velkého zklamání. Napřed keřroh, byly vyřazeny ze státního sortimentu pro nedostatečný výnos a náchylnost k nemocem a parazitům, s tím, že se na novošlechtění pracuje. To co se objevilo po přešlechtění, neni hodné původního názvu. Sadba je v našem regionu nedostupná, To co jsem letos koupil od fy. BROP, vypadá mimo znečištění hlínou, tak jak popisuje 188.99 (?) před pěti léty, přesně 7.1.2011 19:55. Na štítku mají napsáno, že jsou to brambory „konzumní pozdní salátové“, které se zdaleka nepodobají „polorannému“ šišatoidu na stránkách VÚKBHB. Jsou dlouhé, na koncích zašpičatělé a hodně hrbaté, část brambor vykazuje na pupkovém konci sklovitost a hnilobu včetně skizňových poškození a modré dužniny, některé se rozvářejí. Pokud si vzpomenu na bývalé Československo, když se tady mluví o Čechystánu, tak výrobky z brambor, zvláště saláty, byly v celé republice stejné od Krásné na západě, po Novú Sedlcu, na východě a byly samozřejmě všude stejně chutné. Paní, která pracovala ve výrobně salátů, mi tvrdila, že do „vlašáku“ se dávaly jen pěkné podlouhlé žlutoslupé a žlutomasé brambory, které se krájely pouze nerezovým nožem. Jó, to ještě platily ČSN a na vlašáku si pochutnávali i cizinci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 27.12.2016 17:37
Také souhlasím s tím, že pro vlašák představuje nová doba učiněný jed. Naštěstí jsem našel na netu recept na ten "československý socialistický" na kterém jsem vyrostl a tak jednou-dvakrát do roka se pouštím do jeho přípravy, když mě jak se říká "honí chutě". Pro ty které to zajímá, odkaz je zde.
A ještě jedna poznámka ke Keřkovským rohlíčkům. Se značnou nedůvěrou jsem kupoval před léty jejich předraženou tkzv. ozdravenou sadbu, samozřejmě i s příslušným certifikátem. V prodejně totiž měli poslední dva dvoukilové síťované pytlíky a v obou byly bez přehánění brambůrky o velikosti vánočních vanilkových rohlíčků. Nakonec ale zvítězila moje zvědavost a touha zkusit to. Teď jsem vlastně rád, že je mám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.166 (?), 27.12.2016 18:41
Někdy v březnu po velkém cinkání klíči, jsem náhodou v Praze ve Vodičkově ulici, narazil na obrovský výprodej knih, které vydaly různá státní nakladatelství. Mimo jinýma jsem tam, ač nepřítel kuchařek, narazil na dvě velmi zajímavé kuchařky, jedna měla v podtitulu studená kuchyně a druhá „teplá kuchyně“. Vše podle ČSN a na 10kg produktu. Stačilo v nich jen listovat a už byl jeden bernandýnem. Velmi lituji toho, že se půjčily a tím pádem zapoměly, kde je jejich domovská knihovna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 94.126 (?), 28.12.2022 14:38
Dobrý den je skoro konec roku 2022 a musím se připojit se svou příšernou zkušeností s Keřkovskými bramborami - rohlíčky. Nebyly ve výprodeji, ale kvalita byla hrozná. Nedalo mě to a musela jsem je vyfotit a pak po chvíli loupání vyhodit. V životě jsem se nesetkala s tak prasáckými bramborami.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
1, 2, 3
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|