Keřkovské rohlíčky



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?)
27.12.2016 17:10

S tím vlašákem to sedí. Rozdíl v chuti tehdejšího a dnešního je dán mnoha surovinami, nejvíc asi šunkovým salámem tehdy a výrobním salámem nyní. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 26.12.2016 18:00

Naprosto rozumím vašemu zklamání ze zakoupených Keřkovských rohlíčků, ale ta odrůda za to nemůže. Kdysi před léty se mi stalo to samé při koupi sadbových brambor a moje reakce tehdy byla stejná, jako je ta vaše. Na vině je snaha po výdělku za každou cenu a pohrdání zákazníkem, od kterého se očekává, že všechny nezdary zaplatí. Čechystán je výstižné pojmenování pro stát, kde se k sobě dokážeme takhle chovat.

Přesto že Keřkovské rohlíčky jsou náročnější na pěstitelské podmínky, nevhodné pro strojní zemědělskou technologii, nejsou výnosné a mají spoustu dalších nectností... jako zahrádkář jim to odpouštím a každoročně několik řádků vysadím. Alespoň aby bylo přes zimu na bramborový salát a na další sadbu. Jejich chuť je opravdu vyjímečná. Mají také za sebou docela pohnutou historii. Pro zájemce doporučuji článek a poslech rozhlasové nahrávky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.89 (?), 27.12.2016 16:19
Pěstoval jsem před léty Keřkovské rohlíčy, které opravdu vypadaly jako zahnutý rohlík. Původní sadbu jsem dostal od sousedky, cca 2kg. Přestože měly vámi popisované neduhy, tak jsem byl s jejich kvalitou a výnosem spokojen. Když jsem svou nadprodukci brambor nabízel, tak jedna paní z mých pěti odrůd, chtěla jen rohlíčky. Pak jsem byl nucen učinit v zahrádkáření přestávku, do doby než se mi podařilo opatřit si svůj vlastní pozemek. A protože mám rád salát, jako salát, a ne jako kaši, tak jsem se začal pídit po keřroh. Došel jsem velkého zklamání. Napřed keřroh, byly vyřazeny ze státního sortimentu pro nedostatečný výnos a náchylnost k nemocem a parazitům, s tím, že se na novošlechtění pracuje. To co se objevilo po přešlechtění, neni hodné původního názvu. Sadba je v našem regionu nedostupná, To co jsem letos koupil od fy. BROP, vypadá mimo znečištění hlínou, tak jak popisuje 188.99 (?) před pěti léty, přesně 7.1.2011 19:55. Na štítku mají napsáno, že jsou to brambory „konzumní pozdní salátové“, které se zdaleka nepodobají „polorannému“ šišatoidu na stránkách VÚKBHB. Jsou dlouhé, na koncích zašpičatělé a hodně hrbaté, část brambor vykazuje na pupkovém konci sklovitost a hnilobu včetně skizňových poškození a modré dužniny, některé se rozvářejí. Pokud si vzpomenu na bývalé Československo, když se tady mluví o Čechystánu, tak výrobky z brambor, zvláště saláty, byly v celé republice stejné od Krásné na západě, po Novú Sedlcu, na východě a byly samozřejmě všude stejně chutné. Paní, která pracovala ve výrobně salátů, mi tvrdila, že do „vlašáku“ se dávaly jen pěkné podlouhlé žlutoslupé a žlutomasé brambory, které se krájely pouze nerezovým nožem. Jó, to ještě platily ČSN a na vlašáku si pochutnávali i cizinci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.12.2016 17:10

S tím vlašákem to sedí. Rozdíl v chuti tehdejšího a dnešního je dán mnoha surovinami, nejvíc asi šunkovým salámem tehdy a výrobním salámem nyní. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 27.12.2016 17:37

Také souhlasím s tím, že pro vlašák představuje nová doba učiněný jed. Naštěstí jsem našel na netu recept na ten  "československý socialistický" na kterém jsem vyrostl a tak jednou-dvakrát do roka se pouštím do jeho přípravy, když mě jak se říká "honí chutě". Pro ty které to zajímá, odkaz je zde.

A ještě jedna poznámka ke Keřkovským rohlíčkům. Se značnou nedůvěrou jsem kupoval před léty jejich předraženou tkzv.  ozdravenou sadbu, samozřejmě i s příslušným certifikátem. V prodejně totiž měli poslední dva dvoukilové síťované pytlíky a v obou byly bez přehánění brambůrky o velikosti vánočních vanilkových rohlíčků. Nakonec ale zvítězila moje zvědavost a touha zkusit to. Teď jsem vlastně rád, že je mám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.166 (?), 27.12.2016 18:41

Někdy v březnu po velkém cinkání klíči, jsem náhodou v Praze ve Vodičkově ulici, narazil na obrovský výprodej knih, které vydaly různá státní nakladatelství. Mimo jinýma jsem tam, ač nepřítel kuchařek, narazil na dvě velmi zajímavé kuchařky, jedna měla v podtitulu studená kuchyně a druhá „teplá kuchyně“. Vše podle ČSN a na 10kg produktu. Stačilo v nich jen listovat a už byl jeden bernandýnem. Velmi lituji toho, že se půjčily a tím pádem zapoměly, kde je jejich domovská knihovna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 94.126 (?), 28.12.2022 14:38
Dobrý den je skoro konec roku 2022 a musím se připojit se svou příšernou zkušeností s Keřkovskými bramborami - rohlíčky. Nebyly ve výprodeji, ale kvalita byla hrozná. Nedalo mě to a musela jsem je vyfotit a pak po chvíli loupání vyhodit. V životě jsem se nesetkala s tak prasáckými bramborami.
Keřkovské rohlíčky to je síla!!!
Keřkovské rohlíčky to je síla!!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika