Přežijí ohořelé túje?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
host - 149.192 (?) 
13.4.2017 4:59

Celkem mně překvapilo že se tady takový názor objevil jen jednou:
(Zažalovat a soudně něco vymáhat po bezbranném člověku, něco z něho získat, okrást ho o to úplně poslední co má..., a tak...)

Pokud vím,  vypalování trávy je zákonem zakázáno. Dožadujte se náhrady. Tipuji, že za takto vzrostlé túje nebude malá (nechte si udělat znalecký posudek).

Majitelka a "založitelka" požáru to jistě neudělala úmyslně a byla požárem poškozená daleko více než nějaké thúje.
Osobně bych ji spíš jako soused litoval a pomohl ji s likvidací následků požáru.
Žalovat ji za náhradu škody, kterou úmyslně nezavinila mi přijde jako hyenizmus.
*
Ale co taky čekat v dnešní době "nesousedských vztahů" a malicherných sporů...?

Rafael.ž

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                  
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 13.4.2017 8:51

Jistě po 90 leté senilní paní asi těžko chtít náhradu (i když může mít naspořenoangel), na druhou stranu bych těžko litoval někoho, kdo mi vlastní hloupostí zapálí málem barák. Rovněž názor, že člověk by měl být trestně odpovědný pouze za úmyslné činy (jak byste úmysl prokazoval??), tedy nikoli nedbalostní, je poněkud zcestný. Každý člověk by měl nést odpovědnost za své konání, ať už úmyslné, nebo z hlouposti či neznalosti. Pokud vám někdo přejede v obci před školou děti a pojede 80 km/h jistě to taky neudělá schválně... a budete ho litovat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 13.4.2017 12:14

Nemůžete srovnávat dítě neúmyslně zabité autem jedoucím úmyslně   80kou a z hlouposti ohořelé tůje.
     Pro mě mají dobré sousedské vztahy podstatně vyšší cenu než jakýkoli živý plot. Soud o náhradu škody možná vyhrajete a do domu po stařence se nastěhují její dědicové. Budete se mít rádi...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 13.4.2017 13:12

Myslíte, že paní škrtá sirkou do suché trávy a není si vědoma, že vítr může požár rozšířit a také mohou uhořet lidé? Je svéprávná? To mě velmi překvapujete! Dopustila se přestupku, který mohl mít fatální následky stejně jako onen řidič a buďte si jist, že případné následky by u soudu nesla stejnou měrou.

Je hezké, že si vážíte sousedských vztahů, ale trestní odpovědnosti to u případného soudu nikoho nezbaví, zrovnatak to nikomu nevrátí dům, nebo život. Já tedy, maje doma 2 malé děti, bych byl z takového počínání sousedky vyděšený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 13.4.2017 13:40

Bohužel, nátura starších lidí je často taková, že kašlou na zákony a sousedské vztahy, a dělají věci, které "přeci celý život takto dělali, tak jim je nemá kdo co zakazovat a nařizovat..." sad

To, že je paní stará, ji nijak neomlouvá. Já bych po ní nevyžadoval náhradu ceny vzrostlých stromů, ale požadoval po ní vysazení nového živého plotu. Ať zaměstná své potomky a co zničila, ať aspoň takto symbolicky napraví. Proti tomu nemůže nikdo nic namítat, a aspoň i ze strany svých potomků uslyší, ať už to nikdy nedělá. Pokud by odmítala jakkoli to řešit, pak je namístě náhradu požadovat. Toto mi fakt nepřijde jako prkotina a příští rok může lehnout popelem i jejich barák, pokud nebude sousedka přinucena uvědomit si a nést důsledky svého jednání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.106 (?), 13.4.2017 14:39

Na Váš příspěvek a příspěvek Daníka, jakkoli máte pravdu, platí to, co napsal p. Vysloužil. Paní je devadesát a jak dlouho tu bude?

 Nastěhují se tam její vnuci a máte ze sporu o dvacet, třicet tisíc záš´t na dvě generace. Budou se na to nabalovat další a další drobnosti a nakonec bude život s pohledem přes nový plot k nesnesení. Je lepší se kousnout, snad si s nimi, jestli jevůbec s kým, promluvit rozumně a jemně požádat o nějakou úhradu, třeba měla pojistku, ale asi ne. Tak nad tím holt mávnout rukou, vysadit si nové tůje a za pár let nikdo nic nebude vědět a hlavně zátěž žádná.

 To je moje rada, a že znám handrkovačky a nenávisti o hrušku, hlínu, včely, jéje to by bylo příběhů. Kvůli drahé dřevěné brance vzadu na zahradě z padesátých let, se nesnáší třetí generace.

Vztahy mezi sousedy jsou důležitější než shořelý plot, věřte.

Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 9.129 (?), 13.4.2017 20:48

Pane Rafaeli, doufám, že nebydlíte blízko mne. Docela by mě znepokojilo, mít za souseda člověka, který necítí zodpovědnost za své konání. Pro mne je zcela samozřejmé, že když něco dělám a v procesu toho poškodím majetek druhého, tak mu škodu nahradím. A to bez dohadování a žalování. Toto já považuji za dobré sousedské vztahy. A pokud ten druhý se k nápravě nemá ani když je o to slušně požádán (všimněte si, stále ještě jsem nepoužil slovo zažalovat, které Vy jste nacpal hned do druhé věty), tak je to většinou typ člověka, který si žádnou shovívavost nezaslouží, neboť si jí ani neváží. Jakákolv odezva z jeho strany v tom smyslu, že se bude stydět, nebo že se Vám bude cítit zavázán, je jen Vaším zbožným přáním. Jak se říká - na hrubý pytel, hrubá záplata.

O tom, že je paní 90 let a že asi ani nebude schopna škodu nahradit, jsem nevěděl. To bylo upřesněno až na můj příspěvek. Samozřejmě to mění situaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 231.175 (?), 13.4.2017 23:18

Jsem to asi špatně napsal a formuloval, tak to zkusím znovu:

Nekontrolované vypalování trávy, spalování větví po řezu podobným způsobem samozřejmě dobré není. Nicméně dělá se to a dělat bude.
Ale o to v mém pohledu a psaní vůbec nešlo.
*
Myslel jsem to tak, že ta paní určitě žádný požár založit nechtěla. Byla to nehoda. Trochu něco podobného jako úder blesku, povodeň, vichřice apod.
A nejvíce byla tím svým velmi nezodpovědným činem postižená ona sama když ji při tom zhořela nějaká kůlna nebo stodola.
(Možná, to nevím, ji mohl zhořet i domek).
A myslím si, že už po té zkušenosti nikdy nic vypalovat nebude. Že už bude mít strach už založit i oheň v kamnech.
*
Myslete si o mně co chcete, ale mi je více líto té paní než těch thůjí. Ty už nic neoživí, rychle je nahradit pomocí odškodnění a nějakých soudů taky nepomůže.
Já v tom vidím jen hyenizmus a způsob jak se obohatit a přiživit se na neštěstí souseda.
Místo takových nápadů, bych té paní, sousedce, raději nabídl nějakou pomoc. Třeba s úklidem požářiště po té kůlně.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 14.4.2017 7:55

Spíše k dotazu. Čekat, že tuje přežíjí, těžko.  Ale i kdyby, co by z nich v budoucnosti bylo, nevzhledné metle. Vykopal bych je a zasadil nové. Stihnou se ještě letošní přírůstky. 

Jinak vynášet nějaké soudy, to je jako říkat coby, kdyby. Neznáme vůbec pozadí.  Museli bychom v té rodině bydlet, znát všechny souvislosti. To neví ani člověk z vedlejší ulice. Může mít zkreslené informace z pomluv, a že jich na vesnicích bývá. Zákon je jedna věc (taky je slepý), ale rozum je lepší. Naštěstí se jím stále dost lidí řídí. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 14.4.2017 9:30

to Rafael - Z vaší interpretace jsem docela v šoku. Snažíte se tady podsunout výklad, že někdo snad chtěl starou paní lynčovat, že ona je ten chudák a snad dokonce poškozený a diskutujícím chybí dostatek pochopení a citu pro sousedské vztahy!

Staří lidé dokáží být velmi sobečtí, bezohlední a stáří v těchto věcech není omluvou. Vím o čem mluvím z vlastní rodiny. Pokud by to udělala moje máma, šel bych za poškozenou, omluvil se za jednání matky a zajistil nápravu - to považuju za dobré sousedské vztahy. Ne falešný soucit s paní, která nemá dost rozumu (to nemusí souviset s věkem) nebo ohleduplnosti a málem mi zapálila barák s rodinou. Omlouvání nezodpovědného jednání kohokoliv jen vede k tom, že to udělají znovu.

Demokracie nejsou jen práva, ale i povinnosti a odpovědnost za vlastní jednání. Mám pocit, že my, Češi, máme vůbec extrémní pochopení pro porušování předpisů a nebrání ohledů k ostatním, čímž se řadíme stále na východ. Klidně mě rozcupujte, už se k tomuto tématu nebudu vyjadřovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika