Komposter na zahradu cca 1500m2



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
host - 176.242 (?) 
13.1.2015 13:16

Ropné produkty, motorové oleje, to vše je z velké části uskladněno v ropných lagunách ostramo-vlček v Ostravě-Mar. Horách. O škodlivosti těchto produktů nepochybuje pravděpodobně nikdo. Nicméně, pokud si někdo chce tímto zamořit zahrádku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 13.1.2015 13:37

Dnes asi nikdo vyjetým olejem dřevo natírat nebude. Pamatuji doby, kdy si tím lidé natírali chaty, v nichž trávili volný čas. Já s ním tehdy natíral - přiznám se - plaňkový plot.  plot. Říkalo se, že vyjetý olej - na rozdíl od čerstvého - má změněnou strukturu, takže  funguje jako vysychavé oleje, např, fermež. A že tedy po napuštění do dřeva vyschne či zpolymeruje a dál se z něj neuvolní.Ono to asi přesně tak nefungovalo, ale je pravda, že plot byl mastný jen poměrně krátce . Další otázka je, kolik oleje se z vyschlých desek napuštěných před mnoha lety je schopno se do kopostu efektivně uvolnit, jsou-li navíc jen po stranách. Jinak si nedělejme iluze o nezávadnosti tehdejších nátěrových hmot. Karbolineum k penetraci dřeva bylo plné kancerogenů, nátěry na kov se plnily toxickými těžkými kovy (např. suřík),  o polychlorovaných bifenylech v nátěrech se popsaly stohy papírů. Většinu z těchto materiálů máme stále kolem sebe
Asi bych ekologické riziko prken kolem kompostu nesrovnával s ropnými lagunami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.242 (?), 13.1.2015 14:11

Uživatel chtěl znát riziko vyjetého oleje pro přírodu. Poukaz na laguny je tedy jasný.

Můj názor, že pokud rizika znám a mohu se jim vyhnout je tedy pochopitelný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 13.1.2015 18:49

Uživatel chtěl "polopatě vysvětlit nebezpečnost vyjetého oleje pro přírodu, potažmo kompost" To jste mu tedy odkazem na laguny nevysvětlil. Míra ekologického rizika laguny a prken u kompostu je nesrovnatelná.

pokud rizika znám a mohu se jim vyhnout...
To nelze brát tak obecně. Všichni víme, že kouř z komína i z výfuku má taky svá rizika. Přesto to neznamená, že všichni opustí auta i kotle na uhlí a přejdou na kola a přímotopy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 20:41

Jenže toxicita lagun je úplně jiná než u toho vyjetého oleje.

Největší složkou (objemově) jsou ropné uhlovodíky. Ty v podstatě pro kompost škodlivé nejsou. Bakteriální osazení kompostu je dokáže likvidovat průběžně, jak se stíhají (či spíše nestíhají) uvolňovat. Mnohem menší podíl ve vyjetém oleji ale o to nebezpečnější jsou původní aditiva, karbon a obrus (tedy přesněji zušlechťující přísady do neškodných kovů Al a Fe). Jenže ty se zase z ošetřeného dřeva neuvolňují tak snadno, takže kompost produkovaný v takovémto kompostéru nikdy nepřekročí nebezpečné limity pro jeho užití i při pěstování plodové zeleniny. Aby se látky z vyjetého oleje do kompostu neuvolňovaly, stačí je před každým opakovaným použitím imobilizovat natřením vápenným nebo cementovápenným mlékem (prostě nabílit).

Horší je to s karbolkou (a jinými fenoly), ta sublimuje i přes povrch ošetřený cementovým prostřikem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.18 (?), 13.1.2015 23:32

Stando, ako viete, ze ropne latky nie su skodlive pre kompost? Ja si myslim opak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
JendaV - (20) - 16.212 (?), 14.1.2015 9:02

Ropa samotná je organického původu a některé organismy ji dokážou rozložit. Houby (velice dobrá je v tom například hlíva ústřičná) mnohem lépe než bakterie. Výsledným produktem je houba, oxid uhličitý a voda. Větším problémem jsou těžké kovy, které se do ropných látek mohou dostat při zpracování a používání.

Já osobně bych se snažil použití ropných látek na zahradě určitě vyhnout. Jsem přesvědčen, že nedostatečně rozložené jsou zbytečnou zátěží pro rostliny, zahradu i člověka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 14.1.2015 10:36

Protože likvidace starých ekologických zátěží s ropnými látkami se provádí tak, že se kontaminovaná zemina přimíchává v určeném poměru do kompostu, kde dojde k jejich rozkladu. Pak se kompost analyzuje, jestli smí být použit jako průmyslový, k rekultivaci skládek, k rekultivaci těžebních prostorů na les a nebo dokonce k přimíchávání do pěstebních substrátů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.242 (?), 14.1.2015 7:54

Za svým názorem, že kompost z kompostéru, který je natřený vyjetým olejem bych si na zahradu nedal si stojím. Naštěstí žijeme ve společnosti, kde se každý může svobodně rozhodnout co si na zahradu dá a co ne.

Pokud někomu vadí, že jednou za pět let vymění pár prken v kompostéru a proto ho musí natírat vyjetým olejem, aby životnost prodloužil na 7 roků, tak bych mu doporučil ať se raději kompostéry nezabývá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.107 (?), 14.1.2015 8:52

Pokud se podíváte do Bezpečnostních listů motorových olejů, píšou "bez negativního vlivu na životní prostředí", ale současně "poškozuje vodní prostředí" "není v prostředí odbouratelná" "je kumulativní".  Jiná věc jsou změny v průběhu působení v autě, kdy vznikají aromatické karcinogenní látky - proto se dříve používaly.. Pokud nebyl kompost přeházený asi bych střed použila a kraje u prken zlikvidovala a prkna nahradila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika