Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Zeminy a substráty > Kompost a tráva

Kompost a tráva


Mirek 821 (15) - xxx.xxx.80.73 (?)
16.7.2009 7:56

 Celý problém vzniká tím, že travní hmota z "anglických" trávníků je mladá, K sečení dochází v době, kdy pletiva trav nejsou vyzrálá a obsahují vysoké procento vodyZelená, mladá tráva se silně zahřívá, slehne. Tím dojde k nedostatku vzduchu v objemu hnoty a nežádoucímu" hnitíů Soused seče trávník jednou za deset dní a tato hmota, při navrstvení silně páchla a "tekla"  Zápach obtěžoval mne i jeho. Proto velké množství zelené hmoty nechával pravidelně vyvážet na kompostárnu.Jiného materiálu ke kompostování moc nemá a cečená plocha má asi 2000 metrů. Můj bývalý spolužák a majitel zahradnické firmy poradil jednoduchý fígl. Místo toho. aby se tráva nasypala na hromadu, nechá se zaschnout. Prostě se vysype místo na kompost na volnou plochu a nekolikrát přehrábne hráběmi. Na kompost se dá až zavadlá. Neslehává tolik, do hmoty se dostane více vzduchu a dostaví se žádoucí tlení a bez zápachu a navíc bez nutnosti dodávat větší množství jiného materiálu, zajišťujícího provzdušnění.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kompost a tráva


Art (2), 28.7.2007 20:30
Tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím Vás, mám otázku, která se týká správného skladování kompostu a to především po přidání čerstvě posečené trávy. Jak silnou vrstvu je vhodné do kompostu dávat. Je škodlivé, když kompost tvoří pouze tráva? Co obsahuje kompost takového složení? Děkuji. Zahradní nadšenec.
Připojit reakci   
   

Kompost a tráva


Mr.Cynik (49), 28.7.2007 21:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Trávu je dobré občas provrstvit zeminou, zralý hnůj by určitě taky neuškodil. Tráva každopádně pěkně zetleje. V ideálním případě by měl být zajištěn přístup vzduchu, aby neprobíhalo nežádoucí anaerobní hnití.
Dále se mi osvědčilo občas kompost vydatně zalít vodou - rychleji si potom sedl a udělalo se místo pro další materiál.
Připojit reakci
      

Kompost a tráva


Art (2), 28.7.2007 21:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji. A co je dobré dělat proti nadměrnému zápachu. Je to známka špatného rozkladu?
Připojit reakci
         

Kompost a tráva


Mr.Cynik (49), 28.7.2007 21:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To anaerobní hnití se pozná tak, že při nadzvednutí masy materiálu je na dně vidět smrdící černá mazlavá kaše.
Proti zápachu se mi osvědčuje právě ta voda. Ale já nejsem nijak vzorný kompostátor, hážu do kompostéreu včechny organické zbytky z kuchyně (krom trávy). Čistě travní kompost asi bude mít menší tendenci k zápachu.
Připojit reakci
         

Kompost a tráva


vyslouzil (17608), 29.7.2007 12:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kompost sám od sebe nezapáchá. Samozřejmě, pokud kompostujeme čersvý hnůj, výkaly, zkaženou zeleninu, smrdí tyto produkty, dokud se nerozloží nebo nejsou převrstveny jiným materiálem.
Připojit reakci
            

Kompost a tráva


host - xxx.xxx.111.1 (?), 29.7.2007 12:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu) Připojit reakci
               

Kompost a tráva


host - xxx.xxx.50.129 (?), 5.9.2007 0:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
tráva snadno slehne, je proto žádoucí ji místit nebo prokládat nějakým strukturním materiálem, slámou, pohrabaným listím, nadrcenými větvičkami apod. zelená tráva má dost dusíku, proto je ideální ji míchat s uvedenými "hnědými" materiály, které zase mají přemíru uhlíku když bude mít přiměřenou vlhkost, tak se vám i vzorně rozehřeje ale nesmí být mokrý, potřebuje kyslík, mazlavá kaše není žádný žádoucí výsledek odborné informace lze najít na biom.cz
Připojit reakci
                  

Kompost a tráva


Mirek 821 (15) - xxx.xxx.80.73 (?), 16.7.2009 7:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Celý problém vzniká tím, že travní hmota z "anglických" trávníků je mladá, K sečení dochází v době, kdy pletiva trav nejsou vyzrálá a obsahují vysoké procento vodyZelená, mladá tráva se silně zahřívá, slehne. Tím dojde k nedostatku vzduchu v objemu hnoty a nežádoucímu" hnitíů Soused seče trávník jednou za deset dní a tato hmota, při navrstvení silně páchla a "tekla"  Zápach obtěžoval mne i jeho. Proto velké množství zelené hmoty nechával pravidelně vyvážet na kompostárnu.Jiného materiálu ke kompostování moc nemá a cečená plocha má asi 2000 metrů. Můj bývalý spolužák a majitel zahradnické firmy poradil jednoduchý fígl. Místo toho. aby se tráva nasypala na hromadu, nechá se zaschnout. Prostě se vysype místo na kompost na volnou plochu a nekolikrát přehrábne hráběmi. Na kompost se dá až zavadlá. Neslehává tolik, do hmoty se dostane více vzduchu a dostaví se žádoucí tlení a bez zápachu a navíc bez nutnosti dodávat větší množství jiného materiálu, zajišťujícího provzdušnění.

Připojit reakci
                     

Kompost a tráva


host - xxx.xxx.16.190 (?), 16.7.2009 8:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poslední odstavec předešlého příspěvku mohu potvrdit, proschlá posekaná tráva na kompostu nezapáchá a líp se rozkládá, nevytvoří se zpečené koláče špatně rozložené trávy.

Připojit reakci
                        

Kompost a tráva


metalwarrior665 (34) - xxx.xxx.192.74 (?), 3.8.2009 16:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já trávou především mulčuji. Slabou vrstvu dám pod keře, stromy a vetší zeleninu. Pak už mi toho tolik nezbyde a to dám do kompostu, dobrý je to proložit, provrstvit, nedělat velké kupy - ty pak smrdí a hnijou. To sice po čase taky skončí, ale dá se tomu lehce předejít.

Pokud nechcete trávou mulčovat, tak se jednoduše nechá proschnout.

Já jsem ale při zakládání kompost taky naplnil trávou a všim možným, aby se to pořádně zahřálo a začalo se to rychle rozkládat. Teď už ale spíš zlehka přidávám, co zrovna je potřeba.

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás30.6.2020
Strojek na uzavírání konzerv22.6.2020
Uzení domácích klobás16.6.2020
Uzení domácích klobás10.6.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů