závlaha zahrady



David - (1) 
29.12.2003 13:40, zobrazeno: 17350x
mám malou zahrádku, kterou chci celou zatravnit - nechám si poradit. Bohužel jsem při rekonstrukci domu nepomyslel na závlahu a tudíž nemám na zahradě vývod vody. Je vyvedeno pouze elektro. Navrhněte mi nějaké řešení - viděl jsem zásobníky, které vstřebávají dešťovou vodu a ta se pak pomocí čerpadel použije. Realizace by byla na jaře.

e-mail: minormartin@volny.cz

David Martinek
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174), 22.11.2006 15:06
Studna ;-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.128 (?), 7.6.2007 20:03

jimky na chytani destove vody jsou bud betonove (pomerne drahe ale vydrzi naveky) nebo plastove a laminatove. Plast je levnejsi, je ale riziko, ze praskne. Cim vetsi jimka, tim drazsi, my mame trikubikovou z laminatu, stala i s dopravou a umistenim do zahrady asi 30 000. Betonova stejne velikosti by s dopravou (nakladak) a umistenim (jerab) stala cca 80 000. (ceny si matne pamatuji z doby pred 4mi lety kdy jsme staveli, mozna je to dnes jine) K tomu pak potrebujete cerpadlo, ktere z jimky cerpa vodu ven.

Ale uprimne receno, v poslednich letech prsi tak malo, ze se na lapani vody ze strechy neda spolehnout a tak budete muset bud vyvrtat studnu (metr cca 1100-2000Kc podle prumeru) nebo si nechat udelat kohoutky na fasadu. U maleho pozemku je posledni varianta zrejme nejlevnejsi, a destovku je mozne lapat do sudu.  

nejpohodlnejsi varianta je vrtana studna, vodu precerpavat do jimky a z te pak zavlazovat.  Protoze pritok studny nemusi stacit na zalevani. To uz je jen o mire pohodli a velikosti investice. Je dobre to vymyslet driv, nez zalozite zahradu, protoze instalace jimky, nebo vrtani studny vam tu zahradu dost ponici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 7.6.2007 20:26
Voda ze studny se kvalitou obvykle dost odlišuje od dešťové - je lepší na pití, ale horší na zalévání.
   Efektivita jímání dešťové vody závisí na velikosti střechy,  prostorových možnostech a nárocích na užitkovou vodu (zalévacích ploch). Použité plastové kubíkové nádoby jsou k sehnání v cenách nad 1000 Kč. Pokud je zakopete pod zem, není třeba je na zimu vypouštět, ale voda v nich je poměrně studená. Taky je potřeba vyřešit přepad.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 162.128 (?), 7.6.2007 22:16

prepad mame z jimky vyresen dvacet metru dlouhou trubkou zakopanou pod povrchem, ktera usti nekde pod kerikama. 

Stejne se ale obavam, ze pokud pan zvoli kubikovou jimku, tak mu objem vody postaci tak na dvakrat zaliti, a jestli mu jednou tydne nezaprsi, tak ma opet problem, jak dostat vodu na pozemek. My mame strechu pomerne velkou,  vody z ni polapame dosti, ale odtece prepadem z jimky....

  jimku na zimu urcite nechte plnou vody, pokud byste ji vycerpal, tak vam muze prasknout, nebo ji tlak zeminy vytlaci na povrch (je dobre ji tez obetonovat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 7.6.2007 23:10
No, vyzalívat kubík vody na záhonky, to je 100 konví. To není až tak málo. Koneckonců těch kubíkových nádrží je možno zakopat víc, okap a přepad jen do jedné, ostatní mohou být propojené jako spojené nádoby třeba vrchem  trubkou nebo hadicí.
  S ponecháním vody přes zimu máte asi pravdu, tlak vlhké země by zřejmě nádobu vyrušil.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 76.122 (?), 8.6.2008 14:11

V posledních letech prší úplně normálně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247), 11.6.2007 23:33

Vážený pane Martínku - pokud je Vaše zahrádka malá, skoro bych na Vašem místě zavolal instalatéra a ze sklepa nechal vyvést plast a kohoutek na zahradu. za dvě hodiny by bylo sklizeno i s průrazem stěny a neměl byste obavy co dělat , že dojde voda v nádrži.

PS nádrže jsou drahé, ale pokud byste po nějaké toužil , a nechtěl moc utrácet , podívejte se do armádních přebytků - jenom namátkou na www.armyvyprodej.cz  najdete v jejich shopu mimo jiné laminátové nádrže na vodu o objemu 1m3 za 1400 kč,  v minulosti jsem na jiném místě v jiném armyshpu na webu viděl army přebytek - antikoro nádrž na vodu 3m3  za několik tisíc, stačilo by sundat jí z podvozku a zahrabat do země a bylo by vyřešeno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.53 (?), 10.11.2007 13:34
S dazdovou vodou je to tak, ze je jej dostatok, ked ju vobec nepotrebujete. Toto leto neprsalo naraz 3-4 tyzdne a bolo 35 st. Nadoby na dazdovu vodu by Vam nepomohli.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika