Vliv dešťové vody z Cu okapů na rostliny



Stránky: 1,  2   
host - 60.245 (?) 
2.9.2008 10:58, zobrazeno: 16169x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda někdo nemáte špatné nebo naopak dobré zkušenosti s dešťovou vodou z Cu okapů. Někdo mi dal brouka do hlavy, že když budu mít na domě měděné okapy tak dešťová voda bude pro kytky toxická. Poradíte mi?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 2.9.2008 11:29
Je to nesmysl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.22 (?), 2.10.2008 17:52

Dobrý den, tak úplně nesmysl to není, není to tak dávno co jsme na VŠCHT diskutovali o problému rodiny která si nechala udělat vnitřní rozvody vody v mědi (což je těžko pochopitelné v době plastů), ale zřejmě se tam na korunu nekoukalo.Bohužel instalatéři byly "FACHMANI" a udělali to z topenářské mědi.Vliv mědi na členy rodiny nebyl rozhodně zanetbatelný a nebýt malých vnoučat přiotrávených na prázdninách, tak dospělé pobolívá hlava dodnes.Nicméně na zalévání květin bych vodu vesele používal.

S pozdravem D H     

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 95.194 (?), 2.10.2008 18:06

u těch okapů se netřeba bát, navíc zatím každý, kdo si u nás dal měď na barák, ji měl nejpozději do půl roku obranou od zlodějů a v druhém kroku volil okapy z jiného materiálu.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.19 (?), 2.10.2008 18:27

Velmi zalezi aj od vody. Rimania mali vodovody z olova a este tu velku smolu, ze ich studne v urcitych oblastiach mali uhlicitanovu vodu. Dosledky boli hrozne a zachovali sa o tom aj rozne historicke zaznamy. Samozrejme, Rimania nevedeli, co sposobuje ich chorobu. Az dnes sa vie, ze to bolo olovo. Tam kde voda mala menej uhlicitanov, tam sa to tak neprejavilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.58 (?), 29.7.2009 14:44

Nevím co jste zkoumali, ale podívejte se do sousedního Německa, kde se na korunu nehledí. Mají tam vodovodní potrubí v domech až na vyjímky v Cu. Ti co na to mají tak dokonce v nerezu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 29.7.2009 15:08

Podla clanku "Copper in Drinking Water Health Effects and How to Reduce Exposure" to moze byt problem. Hlavne s novymi medenymi trubkami a pri pouzivani horucej vody z takychto trubiek na varenie. Ako uz niekto spominal, dolezite je aj, aky typ medi sa pouzije. Su rozne zliatiny a typy medi (uz len v kurenarstve sa pouzivaju s roznymi mechanickymi vlastnostami). Rozne typy mozu byt inac odolne chemickym reakciam. Verte tomu, ze ak nasemu majstrovi poviete, ze chcete mat rozvod vody z medi, tak mu bude totalne jedno z akej medi to spravi. Ak sa s nim dohodnete na cene za dielo, tak najskor z tej najlacnejsej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 29.7.2009 17:38

 http://voda.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1236

Legislativní úprava v současné době zaručuje, že měděné trubky, vyráběné podle ČSN EN 1057 jsou testovány a vykazují při správném provozu naprostou zdravotní nezávadnost. Měď lze hodnotit jako esenciální, čili životně důležitý prvek pro zachování řady funkcí organizmu rostlin, zvířat a lidí. Měď je potřebná pro růst dětského organizmu, pro zajištění imunitních mechanizmů, dále pro vyzrávání pojivové tkáně (pevnost kostí), dozrávání bílých a červených krvinek, transport železa, metabolismus glukózy a cholesterolu, činnost srdečního svalu a vývoj centrálního nervového systému. Na druhé straně, při příliš vysokém příjmu mědi by se mohly projevit nepříznivé účinky tohoto prvku, což ale platí o všech stopových prvcích, důležitých pro lidské zdraví. Proto je v ČR normou povolen obsah mědi v pitné vodě 1,0 mg/l, přičemž EN je 2,0 mg/l.

Toto je výňatek z odkazu výše uvedného portálu pro technická zařízení budov.

Ještě jedena skutečnost, že legionela na plastovém potrubí pokrývá 25 až 40= povrchu, zatímco na mědi jenom 2%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.84 (?), 30.7.2009 9:40

v rámci objektivity je třeba říci i to, že jisté (drobné)  riziko představují i dneska již klasické trubky z pozinku - zinek je redukční činidlo, takže způsobuje konverzi dusičnanů na dusitany...

Pokud jde o olověné trubky, netřeba chodit do starověku - když jsem před pár lety jsem rekonstruoval koupelnu v secesním domě z konce 19. století, torza olověného rozvodu tam byla (byť mimo provoz), před 10-15 lety se v některých starých domech dalo narazit na fungující (v rámci možnosti) olověné rozvody...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 3.8.2009 9:32

Ci je toto mozne si mozno overit, ak si pozriete standardne molarne potencialy oxidacie zinku a redukcie dusicnanov. Inak zinok ako taky by mal hrdzviet lahsie ako zelezo, ale vzhladom na ochrannu vrstvu oxidu vase pozinkovane trubky su vplyvom pritomneho kysliku skor "pozinkoxidovane" trubky v priebehu velmi kratkeho casu. Ako pre med tak aj olovo, ich potencialny ucinok extremne zavisi od zlozenia vody. Ak je to mineralizovana kyselka bohata na hydrogenuhlicitany moze byt v pripade olova velky problem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika