Jak vyčistit úzkou studnu?



host - 46.230 (?) 
30.8.2009 16:48, zobrazeno: 7022x

Dobrý den,

na zahradě máme malou studnu o průměru skruží 50cm a hloubce 4,5m. Objem vody ve studni je asi 350l. Používáme ji na zalévání. Na studni je pumpa NP75, sací koš asi 20cm nade dnem. Dříve byla studna ve stejné úrovni jako terén a napadala do ní hlína. Několikrát jsem ji vyčerpal kalovým čerpadlem, to trochu pomohlo, nyní je vidět znečištěný štěrkový zásyp na dně. Jak vyčistit studnu co nejlépe?Lze vyčerpávat kal ze dna a vyplachovat vodou tak dlouho dokud nebude čisté, nebo je to sisyfovská práce?

Jaký je vhodný sací koš pro pumpu NP75? Dříve jsme tam měli koš Kuli 5/4 s gumovou kuličkou, ten ale vlivem výrobních nepřesností netěsnil a v pumpě klesala voda. Je to normální, nebo si má časem kulička "sednout "? Nyní mám koš s koženou klapkou + koženou klapku do tělesa pumpy. U babičky tato kombinace funguje bez jakéhokoli zásahu po mnoho let, doufám, že se mi to podaří zprovoznit také.

Děkuji za rady. Jiří Brada

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 7.56 (?), 4.9.2009 13:19

Ještě jsem to nedělal tak nevím jestli je to dobrá rada ale já bych pozval hasiče s motorovou stříkačkou a proudnicí. Vodu bych ze studny čerpal a zase proudnicí vracel zpátky stříkaje vodu po stěnách studny, čímž bych ty stěny vyčistil.

Pak část vody odčerpal ven a znovu čistit stěny, nakonec by zbyla nízká hladina vody, tu bych pročeřil a vyčerpal. Takto bych se zbavil podstatné části nečistot a hasiče bych mohl poslat domů. Pokračovat v čistění už bych mohl tím domácím čerpadlem. Je třeba stále vodu měnit, hýbat s ní až bude čistá. Pak nějaká desinfekce a může se voda pít.

Vlastně vás napadlo to samé ale ve studni s průměrem tak malým že tam nevlezete to patrně jinak nepůjde. Třeba proprat to štěrkové dno a pak by studně měla být zas chvíli čistá. Hasičské motorové čerpadlo pŕotože má dobrý výkon narozdíl od kalového čerpadla, které Vám štěrk dostatečně nepropere.  Proud vody musí tím štěrkem hýbat, jinak se Vám nevyčistí a bude to pořád jen ta sisyfovská práce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika