Zavařování v mikrovlnné troubě



Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?)
16.6.2010 14:46

Máte naprostou pravdu. Stačí však udělat si čepici z alobalu. Před zapnutím mikrovlnky si jí nasaďte a je to vyřešené. Jestli máte doma nějaká domácí zvířátka, pořiďte jim čepici rovněž.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.6 (?), 16.6.2010 9:06, zobrazeno: 78753x

Chtěla bych zkusit zavařovat v mikrovlnné troubě, ale trochu z toho mám strach, abych ji nezničila. Můžete mi předat zkušenosti?

   
host - 199.160 (?), 16.6.2010 12:27

Mikkrovlnná rúra je jeden z najškodlivejších výdobytkov dnešnej doby. Potraviny upravované v mikrovlnnej rúre sú totálne zničené, zbavené všetkého čo v nich bolo zdravé. To urobia mikrovlny, ktoré sú pre telo škodlivé aj keď stojíte pri mikrovlnke.  Klasickým zaváraním sa zničí to, čo je v ovocí a zelenine termolabilné. Ja osobne čakám, kedy sa mi mikrovlnka pokazí, vyhodím ju a ďalšiu už nechcem. Menej pohodlia=viac zdravia.

      
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 16.6.2010 13:10
Když je škodlivá, vyhoďte ji přece rovnou, ne? Snad si do té doby nebudete huntovat zdraví! MH
      
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.250 (?), 16.6.2010 13:45

A ako to tie mikrovlny urobia?

Lze to vyjádřit v nějakých jednotkách škodlivosti, nebo jste jen hodl do placu lidové moudro?

Mikrovlnka dokáže zničit bílkoviny vysokou teplotou, pokud se v ní potraviny ohřívají příliš dlouho. Žádná měření neprokázala škodlivost mikrovln ani jejich únik mimo ohřívací prostor. Ani nejcitlivějším dozimetrem či multidetektorem 2 cm od dvířek nenaměříte nic.

         
host - 129.96 (?), 16.6.2010 15:51

Nějaká ta vlnka se z trouby dostane, protože zapnutá ruší příjem televize!

            
host - 226.186 (?), 16.6.2010 17:01

tak si kupte novou a nepoužívejte 20 let starý krám, mikrovlnka ve 100% stavu neruší televizi ani třeba odtok kanalizace :)

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6659) - 70.100 (?), 16.6.2010 17:37

Ty já dokážu zničit na pánvičce i bez mikrovlnky a ani to dlouho netrvá...

      
Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 16.6.2010 14:46

Máte naprostou pravdu. Stačí však udělat si čepici z alobalu. Před zapnutím mikrovlnky si jí nasaďte a je to vyřešené. Jestli máte doma nějaká domácí zvířátka, pořiďte jim čepici rovněž.

      
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 16.6.2010 14:51

jo a taky škoděj´mobily a koukání do compu!!

         
host - 199.160 (?), 16.6.2010 15:38

Toto je len bežný článok z internetu, je mnoho serióznych štúdií, ktoré dokazujú enormnú škodlivosť mikrovlniek, ale čo zmôžu proti obrovskému tlaku, v ktorom ide o biznis? Predstavte si, že by si zrazu nikto nechcel kúpiť mikrovlnku, už len to by výrobcom chýbalo, preto treba potlačiť všetky hlasy, ktoré hovoria o jej škodlivosti. A tak je to aj s mnohými inými metódami, technológiami, lečebnými postupmi a pod. Je to o biznise a peniazoch. O človeka a o jeho zdravie tu vôbec nejde. To si musíme ustrážiť len sami a nenechať sa presvedčiť.

 

 

V mikrovlnke dochádza k oxidačnému znehodnoteniu tukov, a to rastlinných aj živočíšnych. V tomto procese sa tvoria nebezpečné hydroperoxidy tri- až štyrikrát rýchlejšie ako pri klasickom ohrievaní,“ povedal nám Stanislav Sekretár, vedec z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v hlavnom meste. „Práve rozkladom hydroperoxidov vznikajú voľné radikály, ktoré majú mutagénny účinok na organizmus,“ vysvetľuje chemik – potravinár.

Čím dlhšie, tým horšie
Najlepšie urobíte, ak budete mikrovlnku používať len občas. Škodia nám totiž aj tým, že veľmi rýchlo zvyšujú peroxidové číslo v ohrievaných jedlách. Peroxidové číslo vyjadruje, koľko peroxidov a hydroperoxidov sa nachádza v pokrme. Peroxidy a hydroperoxidy sú zlé látky, ktoré tvoria voľné radikály v našom tele. Mnohí vedci sa domnievajú, že práve voľné radikály sú jedným z hlavných príčin závažných civilizačných ochorení, medzi ktoré jednoznačne patria nielen rakovina, diabetes, artritída, ale aj srdcovo-cievne ochorenia a obávaný alzheimer a parkinson. Platí, že čím je peroxidové číslo vyššie, tým jedlo horšie pôsobí na naše zdravie.
„Náš potravinový kódex odporúča na konzumáciu jedla s peroxidovým číslom maximálne desať. Pri mikrovlnovom ohrievaní sa však táto hodnota prekročí už po šiestich až ôsmich minútach. Ale pri klasickom zohrievaní k prekročeniu nebezpečného limitu vôbec nedochádza,“ upozornil Sekretár.

Ničí vitamíny
„Zlé je tiež, že mikrovlnka zníži oveľa výraznejšie obsah antioxidantov a vitamínov v potravine ako klasická pec,“ pokračoval odborník. Už po štyroch minútach, keď teplota jedla dosiahne 100 stupňov Celzia, sa znehodnocujú cenné látky. Mikrovlnka ničí vitamín B12 v mäsových výrobkoch, živiny obsiahnuté v mlieku, vitamín C a vitamín E.

Mŕtva brokolica
Pokusmi sa zistilo, že pri varení brokolice v mikrovlnke klesne obsah blahodarných flavonoidov o 97 percent. Ale keď si uvaríte brokolicu nad parou na klasickom sporáku, „vyparí“ sa len 10 percent tohto zdraviu prospešného antioxidantu. Flavonoidy nás chránia pred aterosklerózou, srdcovocievnymi chorobami, infarktom, mozgovou príhodou, cukrovkou a onkologickými ochoreniami. Mikrovlnné varenie znížilo obsah kyseliny sinapovej o 74 percent a kyseliny kávovej o 87 percent v brokolici. Jednoduché varenie v pare sa kyseliny sinapovej ani nedotklo a množstvo kyseliny kávovej znížilo len o osem percent. Obe kyseliny patria k antioxidantom a priaznivo ovplyvňujú pH, čiže kyslosť v žalúdku, vyrovnajú pôsobenie tráviacich štiav. Tiež dokážu zabojovať proti lenivým črevám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika