Bezinky
|
|
 |
 |
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 234.137 (?) 8.9.2009 12:23
A což povidla - poměrný mix : 1kg bezinek, 1kg švestek, 1kg hrušek a 1kg jablek (hrušky, švestky a jablka nakrájíme na kousky). Přidáme 1kg želír. cukru a necháme 3 hod.stát. Pak přidáme hřebíček, skořici, kardamon a kdo má rád, může i trošku zázvoru. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 2 hod. Nemícháme!! Po zkoustnutí přidáme citr.šťávu a šup s tím do skleniček.
Poměrný mix může být různý podle toho, jaké ovoce máte, nebo z čeho Vám víc chutná. Všechny kombinace jsou moc dobré, pro mě jsou bezinky a švestky jako základ a jablka přidávám jako doplněk (1,5kg bezinek, 1,5kg švestek a 1kg jablek) 
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 56.218 (?), 8.9.2009 11:25, zobrazeno: 17892x
Rada, ne dotaz. Bezinky jsou k nezaplacení, co se týče vytamínů. Šťáva z květů už je bezpředmětná, ale džem z plodů, na to je právě čas. Tedy l kg bezinkových kuliček, dobře vyzrálých, 2O dkg cukru, 10 dkg fruktozy, 2 nastouhasné hrušky a lžička skořice. Povařit, přepasírovat (já to dělám vč. semínek a nikomu to nevadí) dát gelfix a do skleniček. Ty v horkém stavu překlopím na 10 minut. CHuť je bezvadná. Rodina nepozná rozdíl od borůvek. Pokud bych nedala gelfix, ale 1/2 vanilkového pudinku a nechala hmotu řidší, je to fajn dětská přesnídávka bez chemie, vydrží do ledna, déle jsme to nezkoušeli, byla snědená.Mějte se fajn Jindra
|
|
 |
|
 |
 |
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 234.137 (?), 8.9.2009 12:23
A což povidla - poměrný mix : 1kg bezinek, 1kg švestek, 1kg hrušek a 1kg jablek (hrušky, švestky a jablka nakrájíme na kousky). Přidáme 1kg želír. cukru a necháme 3 hod.stát. Pak přidáme hřebíček, skořici, kardamon a kdo má rád, může i trošku zázvoru. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 2 hod. Nemícháme!! Po zkoustnutí přidáme citr.šťávu a šup s tím do skleniček.
Poměrný mix může být různý podle toho, jaké ovoce máte, nebo z čeho Vám víc chutná. Všechny kombinace jsou moc dobré, pro mě jsou bezinky a švestky jako základ a jablka přidávám jako doplněk (1,5kg bezinek, 1,5kg švestek a 1kg jablek) 
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.218 (?), 9.9.2009 8:07
děkuji, vyzkouším. Na frgále by to mohlo být moc dobré. J
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 9.9.2009 10:05
Ten želírovací cukr bych tam nedával. Je zbytečně drahý a při 180o se Vám želatina nejspíš znehodnotí. Povidla, na rozdíl od džemů a marmelád, nejsou tuhá díky pektinům či želatině, nýbrž odpařením vody a zhoustnutím. Proto taky zůstanou hustá i zatepla a nevytečou z buchet při pečení, což u jiných zavařenin hrozí.
Povidla jsem vyráběl pouze jednodruhová - ze švestek, hrušek, jablek. Hospodyně, které z nich vařily a pekly, je nechtěly předem kořenit, ochutily si je samy až při přípravě knedlí, či koláčů.
Co mě překvapilo, byla povidla z jablek. Zatímco hrušková jsou typicky odlišná - svou chutí, vůní i hnědou barvou, ta jablková byla od švestkových prakticky k nerozeznání! Už roky jsem je nedělal, švestky jsou přeci jen švestky, ale dodnes nad tím kroutím hlavou. Z tohoto pohledu si neumím představit, jakým způsobem ovlivní chuť povidel přídavek bezinek, borůvek, ostružin, aj., nebo jde jen o výsledek kombinace hřebíčku, skořice, kardamonu, zázvoru. Je ovšem fakt, že povidla obvykle vařím ne 2, nýbrž 9 a více hodin, takže produkt se může lišit.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|