Založení trávníku bez orby, na jaře



host - 44.1 (?)
21.3.2017 14:47

Děkuji Vám Martine. Ono toho plevele je tam víc než dost a tráva už začíná pomale růst, plevel roste bohužel rychleji. Vyfotím to a zítra Vám sem vložím fotku.  Díky Zdenek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
JakubJakub - (7) - 92.43 (?), 16.3.2017 19:36, zobrazeno: 7629x

Dobrý den,

prosím o radu se založením nového trávníku, nyní na jaře.

Současný stav: zahrada, která byla v minulosti oseta trávou, sečena, ale neudržovaná, s plevelem, místy mechem. Před zimou provedena likvidace totálním herbicidem. Přikládám foto současného stavu.

Měl jsem v plánu zahradu na podzim zorat, zplanýrovat, zapravit hnojiva, popř. vápenec atd. Bohužel mi to díky jiným pracím nevyšlo, stihl jsem pouze zlikvidovat vše živé.

Můj dotaz zní – jsem schopen půdu kvalitně připravit tak abych zasel ještě toto jaro? (duben – květen).

Podle toho, co jsem se dočetl v různých článcích mi vychází tento postup: zkultivovat půdu, odstranit staré uhynulé rostliny, mech, popř. nový plevel, srovnat terén, zapravit hnojivo, popř. písek (pokud doporučíte), uválet, jemně hrábkami zkypřit, zasít, opět uválet. Mám obavy z hloubky kultivace. Bojím se, že když půdu nezkultivuji do dostatečné hloubky, nebude mít efekt a naopak, když bych provedl kultivaci do hloubky, skoro orbu, hrouda hlíny se nestihnou rozpadnout a pokud je rozmělním, bude mít půda klesat a celé srovnávání bude zbytečné.

Poradíte mi prosím, jak z této situace vytěžit maximum?

Předem děkuji.

Jakub



Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 19.3.2017 8:29

Dobrý den,

jde o to jaký typ trávníku tam má být a co od nej čekáte. Pokud by to měl být trávník více-méně užitkový, který bude míti spíše praktický charakter, tak pokud nebude půda vyloženě těžká tak stačí odstranit odumřelé rostliny, narušit horní vrstvu, dorovnat do roviny a osít vhodným osivem. Časem při dobré a kvalitní seči a hnojení z toho +- trávník uděláte.

Pokud to má být okrasný trávník co má plnit hlavně estetickou úlohu tak je vhnodné nejdříve analyzovat typ půdy a podle toho ji vylepšit, od čehož se Vám bude odvíjet i potřebný rozsah prací, který takto na dálku Vám asi nikdo přesně neporadí.

Určitě bych se snažil nejvíce energie věnovat zásadním věcem, tedy kvalitní přípravě osevní plochy do největší hloubky co Vám to půjde a zálivce po osetí. Např. zapravování běžného trávníkového hnojiva do půdy před osetím apod. je jednou z věcí co je více méně "nedůležitá", jelikož než travní osivo vyklíčí a začne mít z hnojiva nějaký užitek tak většina těch látek bude již vyplavena. Pokud chcete přesto před výsevem hnojit tak hnojte dlouhodobým hnojivem s vyšším obsahem fosforu a draslíku což pomůže hlavně kořenové soustavě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
JakubJakub - (7) - 22.27 (?), 20.3.2017 7:35

Dobrý den,

děkuji za reakci. Co se týče toho využítí, je to zahrada u domu. Samozřejmě, chci aby byl so nejhezčí. Bude se po něm bězně chodit, na zahradě bude zahradní posezení, možná i pes. Takže o okrasnou plochu, nevyužívánou se jednat nebude.

Jak prosím zjistím jesli půda není vyloženě těžká? Jilovitá? To poznám po zarytí rýčem? Pokud nenaleznu jíl, je to v pořádku? 

Dále píšete o vhodném osivu. Jaké by to pro mé účely mělo být?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 44.1 (?), 20.3.2017 15:36

Pripojím se. Pane Martine, od kdy se může zakládat trávník. Plániji to 9.4. nebo 14.4. dle počasí. Někde jsem myslím četl ža by se měl zakládat až od poloviny dubna? Děkuji Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 20.3.2017 15:54

Trávník se zakládá podle počasí a místa, jiné to bude v nížinách jiné v podhůří. Klidně již na začátku dubna to asi letos půjde, opravdu se nesvazujte nějakým někde napsaným termínem, chce to trochu vlastní úvahy s přihlédnutím k počasí. Když jsou teploty kolem nuly tak to logicky nemá cenu. Jakmile se půda trochu ohřeje a teploty budou delší dobu nad 10 st, tak zakládejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 20.3.2017 16:16

Pokud nenaleznete jíl, tak to nemusí být v pořádku. Nalézt jíl v hloubce do cca 30 cm je spíše vyjímečné. Čistý jíl se většinou nalézá až v daleko větší hloubce. Nejlepší na určení typu půdy je buď zkušený zahrádkář nebo rozbor, to druhé asi dělat nebudete. Laicky stačí když vykopete trochu hlíny a pokud bude hodně mazlavá, půjde z ní snadno udělat koule co se nebude sama drolit tak máte spíše těžkou půdu. Pokud bude půda lehká kyprá a nebude moc držet pohromadě nebo se z ní vyrobená koule bude lehce drolit, tak je půda spíše hliná a písčito hlinitá. Půda by neměla být při zkoušení zcela mokrá, jílovitá hodně drží pohromadě a když vyschne tak je tvrdá.

Vhodné osivo, to je otázka. Při Vaší zátěži bych doporučil směs kde je zastoupená Kostřava, Jílek a trochu lipnice luční. V poměru orientačně cca 45 / 35 a 20 % Určitě bych kupoval směs od kvalitního výrobce, šlechtitelské stanice, já mám např. rád směsi z Větrovské stanice, kde mají velice slušný výběr a špičkovou kvalitu. Můj tip pro Vás např. rekreační směs VV- 4/4 či VV-6/1. Vyvaroval bych se levným hobby směsím z marketů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 44.1 (?), 20.3.2017 16:24

Děkuji. Bydlím na brněnsku, tak uvidím dle počasí. Zatím jsou teploty příznivé :)  Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 44.1 (?), 21.3.2017 13:08

Ještě bych měl jeden dotaz Martine. Zakládal jsem trávník i na podzim, ještě nebyl kosený. Nyní ho plánuji asi o víkendu poprvé sekat. Je tam ale dost plevele, otázka zní, stříknout to nejdřív Bofixem a poté pokosit, nebo naopak? Děkuji.  Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 21.3.2017 13:58

Zdeňku, osobně bych nikam nespěchal, já mám nyní cca 14 dní pohnojeno ještě podzimním hnojivem, kde ležel delší dobu sníh a objevila se plíseň sněžná tak jsem daná místa vhodně ošetřil, lehce vyčesal odumřelou drávu a nechávám trávník jinak být. V části u domu kde je více chráněný před mrazy a větrem a má tam jiné mikroklima tak mohu již o víkendu posekat, ale jinak je na většinu zásahů poměrně brzo. Trávník se probouzí. Určitě bych jej nyní nezatěžoval chemií typu Bofix. Pokud je to potřeba tak posekejte, ale jen max 1/3 výšky. Pokud je u Vás již více prohřátá půda a teploty se drží kolem 10 st, tak můžete již poté pohnojit sezoním hnojivem. Část plevelů ustoupí sečením a ty vytravelé pak odstraníte později tím bofixem. Bofix je listový herbicid, tedy působí na list, je dobré nejdříve postříkat nechat několik dní působit a pak sekat. Opačně to nedoporučuji. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.1 (?), 21.3.2017 14:47

Děkuji Vám Martine. Ono toho plevele je tam víc než dost a tráva už začíná pomale růst, plevel roste bohužel rychleji. Vyfotím to a zítra Vám sem vložím fotku.  Díky Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika