Tráva zasetá 3 měsíce - kde je chyba?

rychtarik - (6) - 26.15 (?)
16.9.2009 15:15

No... nezalévám každý den (obkoukal jsem od souseda, který má trávu krásnou), ale min. 2x týdne používám zavlažovač od GARDENY Aquazoom, mám nastaveno na 4 místech po zahradě vždy 30min. Nevím, zda je toto dostačující... Ze začátku jsem zaléval každý den, a jak píšu výše, hnědé konečky trávy se objevili i tak a tyto místa jsou nyní postižena nejvíce. Možná jsem zapomněl napsat, že máme místa (asi 1/3) kde je tráva krásně zelená a zdravá... Tak co tedy dělat se zbytky trávy ? Přemýšlím zda takto mladou trávu vrtikutovat srojem, popř. vertikutačními hráběmi nebo ne ?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rychtarik - (6) - 26.15 (?), 16.9.2009 13:27, zobrazeno: 17611x

Dobrý den, prosím všechny o radu, máme zasetý trávník od 19.6.2009, dělala to profesionální firma vč. celé zahrady (srovnání terénu, rozvoz ornice po pozemku, rostliny, stromečky, atd). Podklad pro trávník byl hodně na jílu, tak se to promíchalo s ornicí (na můj vkus jí tam bylo málo, ale říkali že je to v pohodě), zůstalo tam dost kamínků, ale prý to nevadí. Zasela se nějaká směs Park exklusive, cca po 10dnech se objevila "venku" a celkem rychle rostla. Zalévání probíhalo často, bylo letos teplo a vlhko, tak to šlo rychle nahoru. Současně s trávou rostl i plevel, který zřejmě zůstal v ornici, tak zhotovitelská firma dovezla postřik na plevel a celé se to postříkalo. Následně to ještě pohnojili nějakými vícebarevnými malými kuličkami, které se rozhodili "z ruky". Do té doby byla tráva krásně zelená, cca týden po postřiku jsem pozoroval hnědé konečky trávy, dotazoval jsem se firmy zda to nemůže být postřikem, prý ne, chtěli vidě foto a nakonec mám prý tupý nůž na sekačce nebo to chytlo nějakou houbu. Sekačka byla nová, ale nechal jsem nůž v Mountfieldu nabrousit. (i když se smáli a tvrdili, že je ostrý). Následovalo ještě jedno zahnojení kuličkami (na doporučení firmy) a jeden postřik na plevel do kterého se přimíchalo něco na tu houbu. Nyní je to cca 3 týden a vypadá to hrozně, hnědé zeschlé fleky, zkoušel to vzít klasickými hráběmi a nestačil se divit, co z toho vyčesávám. Přikládám foto, zda někdo poradí, kde se stala chyba. Děkuji

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 221.109 (?), 16.9.2009 14:46
Sucho, sucho, sucho. Takhle dnes vypadají trávníky všude, kde se nezalévalo. Nebojte se trávník pořádně prolít - žádné platonické šolíchání sprškou po povrchu, ale pořádné prolití v řádu minimálně několika desítek litrů na metr čtvreční.

rychtarik - (6) - 26.15 (?), 16.9.2009 15:15

No... nezalévám každý den (obkoukal jsem od souseda, který má trávu krásnou), ale min. 2x týdne používám zavlažovač od GARDENY Aquazoom, mám nastaveno na 4 místech po zahradě vždy 30min. Nevím, zda je toto dostačující... Ze začátku jsem zaléval každý den, a jak píšu výše, hnědé konečky trávy se objevili i tak a tyto místa jsou nyní postižena nejvíce. Možná jsem zapomněl napsat, že máme místa (asi 1/3) kde je tráva krásně zelená a zdravá... Tak co tedy dělat se zbytky trávy ? Přemýšlím zda takto mladou trávu vrtikutovat srojem, popř. vertikutačními hráběmi nebo ne ?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 16.9.2009 18:42

Do nového trávníku bych mechanicky nezasahoval, počkal bych s tím na příští rok. 
Myslím, že problém začíná při samotném založení trávníku. Chtělo to přidat a pak zapracovat do ornice kompost, který hezky provzdušní těžkou půdu, dodá živiny a v neposlední řadě "podrží" vodu. 
Martin

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?), 16.9.2009 21:57

Je to jenom tráva a ne umělej koberec ;-)

Po tomhle suchém létě se nedivte, že je trošku proschlá, tohle je ještě krásný trávník ;-)

Suché konečky můžou být buď tupým ostřím sekačky, ale jelikož je nová, tak asi ještě chvilku ostrá bude..Tak to taky může být tím, že sekáte ve vedru ;-)

Sekat by se mělo nejlépe navečer, aby se obnažené a poškozené listy trávníku stihly přizpůsobit slunci a nebyly hned spáleny.

rychtarik - (6) - 26.15 (?), 17.9.2009 11:31

Sekám na večer, při slunci jsem letos sekal snad jen 2x někdy v srpnu. Zvláštní je, že postižená místa s hnědými konečky prakticky nerostou, tráva má stále stejnou výšku, jen se mi zdá, že to hnědne směrem dolů ke kořenům, tzn. dnes jsou místa s uplně hnědými fleky. Hned vedle je však pás trávy, která je během týdne i o 6-7 cm vyšší.

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 12.2 (?), 16.9.2009 21:58

Dobry den.  Co sa tyka teoho zavlazovania... Pri postrekovacoch sa udava zrazkova vyska pri urcitom spone postrekovacov a tlaku (stvorec, trojuholnik), cize kolko vody sa doda za urcity cas. podla toho sa nastavi dlzka zavlahy. Kedze pri Aquazoome predpokladam ze nic take uvadzane neni, spravte si pokus. Dajte na zem hrniec valcoveho tvaru, dno ma rovnaky priemer ako horny okraj, a pustite zavlazovac. stopnite za aky cas vam "naprsi" 15 mm, cize 1,5 cm. to by malo odpovedat 15l/m2, coz pri zavlahe 2x tyzdenne je relativne v pohode (obecne 20-40 l/m2/tyzden).  radsej zavlazovat menej casto a vydatne. takze pokus omyl si to odskusajte a najdite najlepsie riesenie. mozte dat hrnce aj na viacere miesta.

rychtarik - (6) - 26.15 (?), 17.9.2009 11:32

Dobrý nápad , to zkusím...

host - 173.247 (?), 24.12.2009 10:25

ano SUCHO-nesekat klidne dva mesíce-je to haklive, starsi travniky jsou dostatecne zakorenene.Takze zalevat, zalevat,kde jsou travy zelene-je lepsi hlina a mozna svahovost-lavor, tam se voda drzi, vic nevim...

host - 92.54 (?), 24.12.2009 22:37

no mě todle udělala tráva když měla hodně vlhka-nějaká houba- název jsem zapomněl-zjišťoval jsem si o co jde- chce to častěji provzdušňovat a co nejdříve aerifikaci a zapískovat!!! Čau Martin

Přeji pěkné svátky a do Nového roku hodně úspěchů s trávníkem!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz