Utěsnění studny



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
host - 63.230 (?) 
15.11.2012 18:18

Taky že jo, firma nedostala zaplaceno i když se jim to moc nelíbilo.Zaplatil jsem ale zkruže a bohužel i odvoz zeminy jelikož nebyla kvalitní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                  
host - 141.126 (?), 31.12.2014 0:48

Dobrý den. Řeším podobný problém - 7 m hloubka studny, průměr 100 cm, bez vody, horní část dělené skruže, poslední cca 3 m kopáno ve skále. Proto mě zajímá, zda jste problém s folií již nějak vyřešili?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 31.12.2014 13:32

Při hloubce 7 m a koeficientu bezpečnosti 1,4 potřebujete, aby "těsnění" udrželo tlak jedné atmosféry (cca 0,1 mPa). Podle toho zvolíte tloušťku HDPE folie nebo samovytvrzujícího laminátového rukávce (to na kanalizaci zmíněné výše). HDPE folie bude levnější. Je však problém, že nedrží tvar a musí být tedy nějak ukotvena ke stěnám pro případ vyprázdnění (u plné přitlačí voda folii ke stěně).

U laminátu (drží tvar po vytvrzení, je odolnější) může být, že levnější bude sehnat si IBC kontejnery a mít je na povrchu. IBC kontejnery se dají štosovat a z horních tak můžete mít i odběr samospádem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 128.132 (?), 31.12.2014 15:56

Díky za reakci. IBC kontejnery používám a prvně je testuji, zda vydrží bez poškození promrznutí s vodou.

Řešení s podzemní nádrží řeším proto, že kopaná studna uvedených rozměrů již na pozemku je, a to zcela bez vody. Podle zbytků modré folie ve spodní části - kopané pouze ve skále - jsem usoudil, že se takto již používala. Také mně připadá škoda tuto podzemní "nádrž" nevyužít, zejména proto, že podzemní voda je v dané lokalitě nedostatková "surovina". Protože skruže - ze kterých je horní část vytvořena - jsou složeny vždy z asi 4 segmentů, obávám se také, co udělá tlak vody, pokud by náhodou nebyl jejich obsyp zvenku dokonalý - aby nedošlo k destrukci.

Mohl byste uvést více podrobností k jednotlivým technologiím nebo mě přímo odkázat na nějakého dodavatele případně někoho, kdo danou věc již řešil? 

Předem díky za reakci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 1.1.2015 13:54

IBC kontejnery nemusíte testovat, promrznutí s vodou vydrží bez vážnějších problémů. Pokud v nich necháte vody moc a ta se nemá kam zvětšením objemu roztahovat, materiál kontejneru se vyboulí.Zkoušel jsem to s kontejnerem ponechaným v kovové kleci na plastové paletě v -22C a klec to roztáhlo do stran i vzhůru.Po rozmrznutí se plast kontejneru vrátil téměř do původního tvaru, kovová klec už pochopitelně zůstala vyboulená ale nic nepovolilo ani neprasklo.Zvuky to ale vydávalo několik nocí příšerné. Je tedy lepší ponechat v mrazech v kontejneru cca 70% objemu vody, aby měla prostor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.1.2015 16:07

Nechávat vodu zmrznout v IBC kontejnerech jsem nezkoušel, asi bych se bál. Docela věřím, že ten plast to ustojí. Deformace kovové klece by mi ale vadila. Předpokládám, že příští rok by plast vyplnil zdeformovanou klec jen váhou vody a další zimu by situace pokračovala. Navíc kontejner má dole ventil a jak ten unese opakované roztažení ledem, nevím. V tom, obávám se, nepomůže ani odpuštění na 70% a zasunutí kůlu, hadice či petek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 1.1.2015 19:15

No a já to zkoušel (i když přiznávám, že poprvé nechtěně) a tak to sem píšu proto, aby se tato zkušenost dostala k dalším lidem a nemuseli se třást strachy když nestihnou vypustit vodu před mrazem. Narozdíl od plastových sudů je to kontejnerům celkem jedno, žádný kůl, hadice ani petky nejsou třeba. Je to kupodivu celkem jedno i tomu ventilu, což se i já sám divím.Upozorňuji, že se nejednalo o jeden pokus, po zjištění co IBC kontejner snese to tak praktikuji řadu roků.

Kovová klec se nafoukne a plast ji po každém naplnění opravdu vyplní.Nemusí se Vám to líbit, ale já do kontejnerů chytám dešťovku ze střech na zalévání zahrady a tak mi je trochu poupravený estetický dojem z tvaru kontejneru fuk.Má to ale k tomuto účelu i pozitivní přínos - kontejner zvětší svůj objem a já zachytím více vody wink.

Mimochodem to tak dělám naprosto pravidelně z toho důvodu, že zatímco na podzim a z tajícího sněhu je vody dost, v pozdním jaře a začátkem léta, kdy je třeba vodu na zálivku nejvíce bývá poslední dobou tak málo dešťových srážek, že mi nic jiného nezbývá.Funguje to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 1.1.2015 20:00

Ono obecně je pro IBC z PE nebezpečnější UV záření než mráz.

Ale jinak je také možné samotnou PE vložku bez klece zakopat jako podzemní jímku. Pokud ji máte navrchu dostatečně krytou, nikdy nepromrzne až na dno.

Ale zpátky k té studni s dostatečně pevnou a stálou vyzdívkou. Zkuste zauvažovat nad dvouvrstvou stěrkou Sikalastic®-152 a podobnými. Osobně bych asi do spodní vrstvy dal klasickou perlinku co se dává do omítek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.1.2015 22:53

...píšu proto, aby se tato zkušenost dostala k dalším lidem a nemuseli se třást strachy když nestihnou vypustit vodu...

To mě trochu láká. Když na podzim vypouštím ze čtyř plných kontejnerů dešťovou vodu, je mi jí, pravda, líto, na jaře jí nikdy není nazbyt. Ale odvahu k ponechání vody přes zimu nejspíš nenajdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 4.1.2015 14:09

A to je přesně ten důvod, proč to dělám.Zbytečně jsem ji vypouštěl, až jsem to jednou nestihl.

Zkuste to alespoň na jednom z nich.Nechte tam klidně 3/4 vody, kontejner se při velmi silných mrazech pod -10C vyboulí pouze do stran a ne nahoru jako mě, když jsem jej nechal úplně plný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika