Zahradní koupací jezírko svépomocí



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 166.33 (?) 
2.10.2008 19:16

No to je jasny, ze plocha   z hruba 3.5 krat 3 metry neni ke koupani ale pro oko na zahrade urcite tech 10 00tisic se vyplati.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 116.252 (?), 22.4.2014 16:36

Můžete poslat podrobnější popis-foto.Peněz moc není, ale chuť do práce by byla... Díky moc :-)) VH bohumilek62@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 31.1.2008 18:42
jen tak pro legraci - všiml jste si někdo, že příspěvky k zahradním jezírkům (293 zpráv dnes večer) jsou řádově nejnavštevovanější z kategorie "Zahradní stavby" na diskusi zahrada.cz? Patří i k celkově nejfrekventovanějším diskusím na foru vůbec. Je to jak s fotbalem - každý by mohl dělat reprezentačního trenéra :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 4.2.2008 14:19
nicméně dovolte mi pár poznámek a jeden dotaz na zkušené jedince.

Zahradní jezírko je alchymie (Jako každá vodní nádrž, není-li v ní "mrtvá voda") a platí to vlastně i o malých přírodních nádržích - jistě mi dáte za pravdu , že v přírodě prakticky až na výjimky nenaleznete nádrž, která by byla bez průtoku a vypadala jako studánka... Zatím se mi nepodařilo narazit na jakoukoliv firmu, která by (a má to logiku)  mohla garantovat výsledek. Nicméně - kořenová čistička  je jistě zajímavé řešení , ale bude jistě velmi fragilní a s jeho udržením v chodu bude pakárna...Mechanické filtry jsou zase pro změnu tamagoči, o kterého se prostě musíte stále starat. O jezírku, větším také uvažuji. Pár realizací jsem osobně navštívil a s majiteli diskutoval - získal jsem tento SUBJEKTIVNÍ dojem - větší je lepší...Masivní a trvalé okysličování vody je také dobré.Filtr je zajímavá věc, ale  musí se stále udržovat. Čerpadlo je další zběsilost, která se stále opečovává... Nikdy nevíte co se po...a to bez ohledu na to kdo a jak jezírko realizoval (vypustímeli zoufalce, kteří mají pocit, že kvalitní fólie je luxus a že nádrž stačí napustit a děj se vůle páně...

Napadla mne ale jedna alternativa - v průmyslu odpadních vod, ale i u malých domácích čistíren se používá metoda provzdušňování odpadních vod. Je to v ideálním případě zařízení ve kterém je několik ventilů -solenoidů a jedno membránové vysokovýkonné dmychadlo. pomocí vzduchovacích elementů a  tzv. mamutek lze vodu provzdušňovat a čerpat zároveň, nikde se nic netočí, žádné klapky nebo jiné šílenosti.

Dotaz na profesionály - existuje podobná věc pro jezírka?? (výkony čističkových dmychadel jsou úctyhodné při malém rozměru, v komoře ,  která se provzdušňuje se voda velmi efektivně čistí, vzniká kal, která se přerpává do zvláštní komory., čističky mají i pískové filtry se samočistícím programem...Vytéká z nich  skutečně čirá a zdravotně nezávadná voda..)

 Nemám představu, zda by mohutná podpora aerobního prostředí pomohla v oblasti jezírek, Ála čistička odpadních vod by to jistě nefungovalo - čistička musí mít "potravu" v podobě silně znečistěné vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 6.2.2008 10:10

Zajímavý příspěvěk :) - pokusil bych se v krátkosti reagovat

- dobrý postřeh s "mrtvou vodou" - zákazník si někdy plete bazén s jezírkem a z obou typů nádrží vyzobe jen to nejlepší - a to chce pak aplikovat i na svém jezírku, mohutně podporován žvásty televizních odborníků :)

- kořenová čistička je jiestě řešením, sám vím o dvou jezírkách, které zatím fungují na tomto principu a úspěšně - jen bych podotkl, že čističky tohoto typu zabírají dost místa na zahradě - a ne každý je ochoten tolik místa obětovat

- o filtry ( podotkl bych mechnicko-biologické) je nutné se starat - jedním z parametrů "kvality filtru" je i jednoduchost a frekvence čištění

- u čerpadla závisí , jaké pořídíte. Mělo by být stavěné na dlouhodobý provoz, úsporné, tiché - pokud dobře zvolíte, čerpadlo je dle mého nejméně problémová část sestavy

-řešení pomocí vzduchu, o kterém hovoříte, na trhu existuje funguje, něco stojí  - ale nebudu dělat reklamu konkurenci :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.241 (?), 8.2.2008 9:06

...trochu z ineho sudka.

Tyka sa vodnych rastlin. Firmy, co robia jazierko na kluc, vedia zadovazit aj vodne rastliny. Pre 90 % z nich to nie je problem... zaujem ale dost klesa, ak poviete, ze si to idete robit svojpomocne ale ze u nich nakupite material. Vtedy firma je ochotna poskytnut techniku a chemicke ci biologicke pripravky, ale rastliny uz nie. Rastliny, ako by boli menej dolezita komodita. Su taky uzky profil, alebo sa viac zaraba na technike? Aspon tu na Slovensku je to tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 207.92 (?), 8.2.2008 9:31

Škoda. Zrovna to vzduchové čištění by mě zajímalo. P. Hrkal nám neporadí, ale kdybyste to někdo našel, hoďte sem odkaz. Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 9.2.2008 19:53

Pokusím se dát dotaz na ekosystém - firmu vyrábějící ČOV. Vzduchovací systémy jsou úžasné - fascinuje mne systém  tzv. mamutek - Vlastní čerpání spočívá v přivádění stlačeného vzduchu z kompresoru do směšovací (nasávací) komory, kde je tzv.sací nátrubek (konfuzor), kterým přitéká čerpaná voda. Voda se nenasává, nýbrž za provozu musí sama k mamutovému čerpadlu přitékat pod nátokovou výškou. Mamutová čerpadla jsou velmi jednoduchá a spolehlivá při minimální obsluze.

V ČOV mají mamutky  podobu plastové trubky, v jejíž dolní části je vzduchovací tryska...  

Mamutky se používají například k odčerpávání směsi vody a písků v kanalizačních čistírnách odpadních vod, ale také za šachet při zemních a stavebních prací. Nevýhodou je jejich nízká celková účinnost cca η=(20÷35)%.. Pokud ale požadujete malé převýšení čerpané kapaliny může to být člověku ukradené. Geniální je BEZÚDRŽBOVOST a spojení vzduchovací a čerpací funkce. Do jezírka by to bylo jistě dobré i pokud by měla mamutka plnit pouzte čerpací funkci.   Právě díky bezúdržbovosti a schopnosti nepřetržitého provozu se v průmyslu odpadních vod v čistírnách používá  právě tento princip..

Pouze pro představu  - pokud byste instalovaloi slušnou mamutku do svého jezírka, pak by při spotřebě 14m3 vzduchu za hodinu dokázala přečerpat a provzdušnit  4,5 m3 vody z hloubky 3 m do výšky 1 metr nad hladinu, pokud by čerpací výška byla menší  , výkon by zajímavě narostl .. (podotýkám , že vhodný  tichý membránový kompresor by  nebyl větší než malý vysavač...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 11.2.2008 9:08

S tím čerpadlem typu "mamutka" je to zajímavé. myslím, že z provozních důvodů ne moc vhodné. Když uvádíte spotřebu vzduchu 14m3, odhaduji, že kompresor bude mít jistě přes 120W příkon (vycházím z námi použivaných typů) - uvádíte, že přepravíte cca 5m3 vody za hodinu - pokud bych to porovnal se spotřebou čerpadla námi pro filtry dodporučovaného (konkrétně bych zde použil Aquamax ECO 6000 s příkonem 60W. ROzdíl obou příkonu je 60W za hodinu, za měsíc 43 kWh - počítejme 6 měsíců provozu - cca 260 kWh navíc oproti řešení čerpadlem klasického typu.

Čím větší bude požadované přepravëné množství vody, tím je rozdíl markatnější. Jistě namítnete, že voda bude perfektně provzdušněna, to ano, čerpadelm ji takto neprovzdušním, myslím ale, že dosáhnu dobré úrovně vzduchu, když použiji venturiho trubici na čerpadle.

Vůbec nediskutuji o hlučnosti - ta musí být logicky u kompresoru vždy větší než u ponořeného čerpadla.
Použítí v ČOV vychází mimo jiné z toho, že sajete dost nesourodý materiál, kde se může vyskytnout prakticky cokoli, a prevenrivně tak předcházíte poškození rotorů či lopatek čerpadel. I

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.241 (?), 11.2.2008 9:59

Presne moje slova. Jednym z najdolezitejsich parametrov cerpadla, popri dlhodobej spolahlivosti a nenarocnosti na udrzbu, je jeho spotreba. Ak ma ist nonstop pocas sezony, najlepsie navrhovane cerpadla maju nizku spotrebu. Napriklad, okolo 2000 l/h cerp ma prikon 35 W.  Komercne kalove cerpadla maju mozno podobny prietok, ale podstatne vyssi prikon. Na druhej strane su silnejsie, davaju povedzme 0.5-1 bar. Su lacnejsie ale nevhodne pre nepretrzitu prevadzku. Nesetrite na cerpadle kupenim ineho, kaloveho alebo akehokolvek cerpadla pre ine ucely. Doplatite za elektriku.

Aj z tohto dovodu mam snahu ist s vykonom cerpadla co najnizsie a naopak urobit lepsi filter. Moja predstava je taka, ze pomocou filtracneho jazierka dokazem vodu vycistit lepsie i pri nizkom prietoku. Uz som tu o tom pisal, vyskusali to aj ini....nevidim zmysel hnat vodu cez filter tak(ako navrhuju komercni vyrobci), ze nema cas sa precistit kedze je vo filtry 10 sekund. Radsej pomalsi prietok a dokonalejsie cistenie a staci raz objem jazierka za den.

Domyselnost vyrobcov je uctihodna. Tyka sa to aj filtracnych materialov. Keramzit pouzivany aj v zahradke je vhodny material na hydroponicke pestovanie rastlin. Hovori sa tomu tiez expanded clay. Mimo ineho, kedze ide o lahky a porezny material, sa pouziva aj vo vyrobe lahcenych betonovych prefabrikatov, ale div sa svetu aj ako filtracne medium v akvaristike. Samozrejme, ceny sa odvijaju od pouzitia, vyrobcovia vedia, kde treba pritvrdit a pytat viac a kde musia pytat menej.  Lisia sa len komercne nazvy vyrobkov a firiem, inak ide o takmer identicky material. V zahradke pouzivany spominany keramzit je stredne narocny na penazenku. Do betonu vhodny, na zelene strechy a ako stavebna tepelna izolacia pouzivany liapor, od ceskej firmy,  je uz podstatne lacnejsi a nie je zafarbeny. Najviac stoji u nas predavany Aquaclay, myslim od nemeckej firmy. Chlapci akvaristi daju za 10 l 400 SK, 50 l maju za 2000 SK a viac. Keramzit stoji asi polovicu. Z netu som zistil, ze liapor je za 300 SK 50 l! Ani sa mi nechce verit, ze tak malo oproti podobnym produktom. Mozno pomocou tohto materialu mozno vybudovat kvalitne filtracne jazierko s objemom 200 l a viac.

Napiste, ake mate typy na filtracne media. Inac na Slovesku je aj lozisko zeolitu. A mozno sa predava priamo na lozisku a dostanete tonu za peniaze co zaplatite za pekne zabalene 10 kg vrecusko. Toto by mohol byt namet pre predajcov. Nema zmysel kupovat hotove drahe vyrobky, ak mame dostupnu surovinu doma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika