Zahradní koupací jezírko svépomocí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 62.35 (?) 
17.1.2008 22:11

ja bych se Vás taky nechtěl dotknout, ale jestli Vám někdo prováděl  výkop jezírka za 40 000 Kč tak Vás vzal pěkně na hůl  . zatím co jsem počítal, tak opravdu těch 40 až 50 000 je reál. Výkop je za 500 Kč za hodinu, za jeden den to musí mít, bude to pár hrábnutí, vyzdění nebude , mám jílové podloží, kačírek si dovezu sám, mám to 3 km, jedinná nákladnější věc je folie + svaření což předpokládám někde kolem 210 - 230 Kč za m2. filtr zásadně neplánuji, jezírko bude fungovat i bez něj, pokud bude ve vodě dost kyslíku a bude dodržen poměr koupací části a kořenové čističky. jedinné bude čerpadlo pro nucený oběh a právě pro přísun kyslíku (kvuli dusičnanům) a pak skimmer pro nečistoty z hladiny. Pokud bude problém s řasou, tak časem pořídít UV lampu, kterou napojím na nucený oběh z čerpadla. Pár jezírek jsem už viděl a hovořil s majiteli, všichni jsou bez filtru a voda je krásně čistá. Jak jsem psal výše, budu tu postupně psát, kolik co stálo. pokud se seknu, bude to moje ostuda 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 121.238 (?), 18.1.2008 9:35

Ano, 500 korun na hodinu. Lenze za tu hodinu sa nakope niekolko ton zeminy... Povedzme tych spominanych 80 m2 jazera moze spravit   100 m3 zeminy co je 200 ton. Co s nimi? Vyviezt a ulozit niekde na skladku? Hned financne naroky stupnu o 10ky tis. Alebo rozhodit k uhorkam?

Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
abrahamek - (5) - 128.10 (?), 18.1.2008 13:17

Celkem to bude 48 m3 zeminy a ta půjde na zakrytí polozakopaného sklepa, takže zůstane na pozemku a bude využita.... ornice půjde na kompost....

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 228.34 (?), 20.1.2008 20:50

Na jezirko se chystame na jare. Bude mit ledvinovity (spise L-kovy) tvar.  Plocha cca 100m2. Objem vody cca 75m3. Pomer plovaci casti k regeneracni 2:3. Hloubka plovaci casi od 1,8 do 2,5m. Rozmer plovaci casti 8*2,5m.

Plovaci scast bude v jedne casti toho "L" a v druhe casti bude  hlavni regeneracni zona.

Kvalitu vody chci podporit aktivni cirkulaci pres "korenovou cisticku".

Tzn. voda bude nasavana ze stredni hloubky  v nejhlubsi casti jezirka a pujde nahoru nad jezirko do casti "korenove cisticky" tou protece a pres "vodopadek" odtece do kraje hlavni regeneracni zony.

Resim ted tu "korenovou cisticku", vsude se uvadeji jen vzorce pro cisteni domovnich splasku coz alespon doufam nebude stejne u koupaciho jezirka. Uvadi se ze 1cm2 zvladne vycistit  0,2l za den. Coz by pri mem objemu znamenalo 375m2:)  Nemate s tim nekdo zkusenosti - uvest to na spravnou miru. Na korenovou cisticku mne tam vychazi idealne misto 16m2. (ale slo by to zvysit).

V jezirku by melo bit min. ryb - jen par kousku specialistek na rasy (ostroretka).

Obeh vody chci resit malym cerpadlem napr. gardena fsp 5500 (50w na 5500l/hod).

Je potreba pouzivat skimmer? - pri takto malem vykonu by byl stejnak k nicemu. Pokud ano tak by zde musel byt jeste jeden system s vlastnim cerpadlem.

Dno chci spadovat kvuli odberu usazenin - nevim zda je potreba delat sani ode dna nebo zda je dostacujici vyuzit externi vysavac.

Tolik pro ted moje dotazy, snad se nekdo podeli se zkusenostmi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.35 (?), 21.1.2008 19:18

Ja vycházím ze zkušeností lidí, co již jezírko mají. čistota vody v podstatě funguje na tom, že používají normální klasické čerpadlo pro nucený oběh, dodávají do vody kyslík právě nějakým potůčkem či maličkým vodopáde, zda-li se tomu dá tak říci a používají UV lampu pro ničení řas. Voda z čerpadla jde ještě do části veliké 1x1x1 m, nazvané odkaliště, kde je jenom kačírek, kde se odkalí a hladinová voda potom přepadá do vlasní koupací části.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 135.252 (?), 27.7.2008 20:58

Dobrý den, k těm rybám jen dodatek, mám jezírko cca 100m2 vysadil jsem tam koi a už nikdy víc!!! Nakadí toho tolik, že jme jen koukali . Nyní tam mám 4 pstruhy, v jezírku není ani jedna pijavice, komáří larva ani potápník, paráda  , navíc z hladiny schlamstnou všechn hmyz. (mohu jen doporučit) 

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.14 (?), 2.1.2009 14:18

cim krmite ty pstruhy? jsou to duhovi nebo potocni?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.65 (?), 31.1.2008 17:31
Dotaz na 228.34 (Na jezirko se chystame na jare. Bude mit ledvinovity  tvar)
Můžete mi blíže objasnit svůj plán? Píšete o koupací části 8*2,5m, poměru 1:2 a přitom o ploše jezírka 100m. To myslíte i s tou kořenovou čističkou? Stejně mi tam ještě víc jak 20m lítá. To jsou přechody mezi tou mělkou-čistící a hlubokou částí? Jak kolmé budete dělat břehy v té hluboké části?
Není mi dost jasné, jak řešit tu hlubokou část. Mám za to, že v nezámrzné hloubce už odpadá strach z propíchnutí folie ledem a mohou být břehy prakticky kolmé (nepamatuju si nyní ten úhel). Nejsem si ale jistá se sesuvem půdy. Ten díky tlaku vody nehrozí?
Ve dvou zdrojích co jsem četla uváděli trochu jiné doporučené sklony???
A také mne zajímá jak míníte řešit konec mělké části. Myslím tím čím udržíte štěrk v té čistící zóně aby se nesplavoval dolů? V literatuře to řesili pytli s pískem, že to zároveň funguje jako filtr. Toto řešení mi příde neestetické. U firem na webu jsem viděla jakési modřínové prahy. To je pro nás zase poněkud drahé...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 21.1.2008 1:26

No nevím jak VY, ale na svém pozemku jsem byl opakovaně nucen v rámci rekonstrukce "zlidštit" terén, pokud není člověk hlupák a dokáže trochu vyjednávat, není problém dostat se za odvezenou tunu zeminy na skládku na nějakých 100 Kč. Bagr na den práce, pokud nechcete doklad  vyjde také na rozumné peníze. Můj nejlepší kousek bylo jednorázové vybagrování  části pozemku (popel, beton, zemina) cca 70 m3 za 17 000 Kč.... Ale souhlasím, že naivní jouda by za totéž klidně mohl vypláznout i několikanásobnou částku..

(během rekonstrukce jsme postupně nechali vyvézt, dle letmého pohledu do domácího účetnictví nějakých 500 tun zeminy, sutě, betonu..) 

Obecně se vyplatí, zvlášť pokud bude zeminy, či sutě více, navštívit místní podnik odpadového hospodářství a smluvit individuální podmínky, zajímavé též je najímat zásadně co největší kontejnery - tzv. multilift. V ceně služby je totiž limitující odvoz , a to více než cena skládkování. Do své památné první návštěvy  podniku odpadového hospodářství jsem ani netušil, že něco takového existuje...

 Co se týče kačírku a ostatních "surovin", Je opět limitující více délka dopravy, než cena vlastní suroviny..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.87 (?), 24.1.2008 11:51

Dobrý den,

pracuji v oboru a boom biotopů jsem zachytil již v počátcích. Není náš hlavní program, ale zakázky přibývají. Sám stavím koupací jezírko o rozměrech koupací části 9*3,5 a hloubce 1,6až 2,8m + 40% plochy s regenerační zónou. Uvádím to jen proto, že největší motivací je, pokud věc řešíte i sám pro sebe. Absolvoval jsem několik profesních školení, přečteno mám vše dostupné a shrnu to jednoduše. NIKDE se neuvádí základní know-how staveb. Je to majetek firem či osob, kteří díky tomu podnikají a realizují. Výše se řeší problémy odvozu, výkopů, folií, ale nikde už není zmínka o vhodné frakci substrátů, jejich ukládání a vrstvení, o vhodných rostlinách, které mohou ovlivňovat i chem.složení půdy, o detailech napojení hydroizolace, o vhodném úhlu břehů kvůli tlaku ledu, o nejlepším tvaru ( ten výše uvedený tvar do "L" nedoporučuji, obzvláště bez skimmeru se vám budou v koutech či záhybech hromadit nečistoty), dále o umístění sání či výtlaku tak, aby se vrstvy vody vhodně míchaly či vlastně nemíchaly, o velikosti průtoku tak, aby fungovala herbivorní fauna, o statice stavby, o pH vody, o ochraně hydroizolačních vrstev (geotex je samozřejmostí), atd.atd. Předělávali jsme pár jezírek od amatérů či firem, jež je realizovaly v počátcích a např. investice 160 tis. musela být vynaložena dvakrát, než majitel docílil svého snu. Sám si provádím spoustu věcí na domě i kolem sám a trufnu si říci, že i náročnější (kovo, dřevo, zahrada, zdění, střešní zahrada atd.), ale být v roli běžného klienta i se zkušenostmi, jež výše prezentujete, tak to zadám firmě. Ano, výkopové práce můžete za asistence odborníka nechat provést sám, ale od této fáze to nechte na firmě. Pohlídejte si smluvně všechny aspekty, přičemž ale upozurňuji, že i podle norem sosuedních států nelze garantovat smluvně křišťálovou vodu!! S pozdravem zahradník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika