Zahradní koupací jezírko svépomocí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 217.149 (?) 
27.2.2011 15:03

Cervenych je vela... Skocte do predajni kamenu a poradte sa na mieste. Vela druhov kamenov maju v roznych farebnych odtienoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 30.1.2008 15:25

Docela mne bavíte těmi částkami za výkop -ale rnechci to nějka rozpitvávat. Kdžy vykopanou zem složíte někam na pole na hromadu nebo k lesu - no to víte, to se to staví :)

Pokud máte chuť teď se u nás buduje koupací jezírko, uvidíte no na vlastní oči - teď jsme před pokládkou folií (které díky teplotě trošku stavbu zpožďují) Až uvidíte, jak se jezírko staví, myslím, že pochopíte, proč mne Vaše rozpočty musely rozesmát. Saomzřejmě, můžete ho udělat tak, že jak Vám upadnou lopaty, tak položíte plachtu, zasypete kačírek a hotovo. Když my to děláme trochu jinak - děláme si to pro sebe, a tak to nešidíme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 30.1.2008 15:59

....ja sa smejem 2 krat. Aj vtedy ak nejaka firma ponuka vybudovanie na kluc za 5000 SK za m2!

Inak ten link hore, je ten najzaujimavejsi projekt, aky som kedy cital. Velmi odporucam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 57.147 (?), 31.1.2008 7:51

Ja si myslim, ze pro cloveka, ktery nema penez na vyhazovani jina sance nez se o to pokusi svepomoci neni. Rad bych se tady dozvidal o zkusenostech a nazorech jak co udelat a ne si tady cist jak to mam zadat firme.

Ja resim plavaci jezirko cca 80m2. (vcetne regeneracnich zon).

var. 1:  24m pl/56m regeneracni.Nenarazil jsem na zadny kloudny zdroj informaci zda je lepsi udelat regeneracni zonu jako jednu vetsi zonu (propojenou s plovaci casti)

nebo udelat napr. var. 2: 24m pl + 26regener a vedle toho oddeleny regeneracni rybnicek 30m2, ktery by pretikal "vodopadem" zpet do hlavni plochy.  nejak takhle - http://www.ekozahrady.com/system_jezirek_schema.JPG jen ty docistovaci rybnicky by byl jeden vetsi.

Korenovou cistirnu (cca 7m2) planuji at uz ve variante jedna nebo dve.

Jde mne jen o to jakym zpusobem ten regenracni rybnicek udelat :)

Diky za nazory.

Tomas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.65 (?), 31.1.2008 16:27
Také volám po zkušenostech a názorech, jak si jezírko sám udělat.
A ještě dotaz. Píšete tu o velejezírkách 80m. Myslíte že v malém by to nefungovalo? Plánovala sem pro koupací část tak 2x7m a kolem toho stejnou nebo trochu větší plochu čistící. Jasně že si tam moc nezaplavu. Ale naší zahradě by 80m jezírko neslušelo. Kromě toho po dotazu na stavebním úřadě jsme se dozvěděli, že do 40m2 stačí ohláška. A ani nevím jak složité by bylo vyběhávání povolení pro to velké?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 31.1.2008 18:38
Chápu potřebu někde ušetřit, ale měl bych trochu nedůbvěru k výše popsanému řešení. Vycházím z toho (vlastní zkušenost) že na intenzivní fomě čištění se podílí hlavně povrchová část filtračních šterků, nechci to nějak přesně kvantifikovat, aby mi tady někdo z "expertů" nechytal za slovo, po mém to nebude o mnoho více jak 10cm. když si pak vezmu, že na 10m2 plochy budu mít 1m3 kačírku a srovnám to s aktivní plochou kupovaných (a mnou prodávaných) filtrů, je to hrozně málo. Když pak vidím, jak fungují filtrace, na kterých je plocha pro přisedlé mikroorganismy řádově větší (a tabulkové hodnoty udávané přímo výrobcem zákazníkům vždy ponižuji koeficientem dolů - jinak by to asi nefugovalo) , nevidím přílš šanci pro efektivní provoz. Po mém by jste museli mít to mokřadní jezírko opravdu velmi veliké - teď hovořím hlavně o ploše. Nutné je dle mého nějaké mechanické předčištění - a i tak se Vám časem kačírek zanese. Co budete dělat pak - znovu to všechno čistit?
Jeden z hlavních principů fungování "drahých kupovaných" filtrů je jednoduchý - narvat do co nejmenší krabice (zákazník má malou zahradu a velká černá bedna ho rozčiluje) co největší plochu (hovoříme přeci o mechanicko biologické filtraci) a to takovým způsobem, aby to šlo snadno čisti (po mém snad nejdůležitější fkator pro výběr filtrace) Proto ty filtry ala "BLAUMAX" kde se na krabicích dočtu fitlrační výkon 30000 litrů. Prodávám značku, která je myslím řádově jinde než tyto, a i tak údaje zákazníkům koriguji - některé jsou podle mne velmi marketingově nadnesené :)
Neříkám, že kořenové čistírny nefungují, jen je tomu potřeba trochu dochytat mušky :)  Pokud by jste někdo měl zájem , zkuste napsat na hrkal_zavináč_vladeko.cz a odkázat se na tuhle diskusi. Rád se s Vámi o tom pobavím, aniž bych pak musel reagovat na posměšky typu "nechal jste se natáhnout při výkopech"

Pro ty, kdo mě obratem napadnou ze skryté reklamy :
1) ano, prodávám "drahé filtrace"
2) ano, jezírka jsou mým koníčkem a nejsme líný vzít lopatu do ruky
3)  navzdory tomu, že filtrace prodávám, zápasím doma s kořenovou čističkou (protože mi to baví viz bod 2)
4) nesnažím se zákazníkům nacpat to, čeho mám na skladě nejvíc, ale to, co mu pomůže, protože jsme malá firma, a když mu to nebude fungovat - vynadá jenom mě - protože najde téhož člověka, co mu to prodal, a ne třikrát do roka měněného znuděného prodavače :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 4.2.2008 9:30
Pan Hrkal, respektujem, ze ste profesional, ale uvadzate niektore tvrdenia, ktore nie su podlozene ziadnou logikou. Prepacte, ze som taky uprimny. Na nazory nas amaterov pisete, ze su amaterske, ale nenachadzam ziadne argumenty na zaklade ktorych by ste ma presvedcili ze veci sa maju inac.

Pisete, ze len 10 cm vrchnej vrstvy cistiaceho jazierka sa podiala na cisteni...Mozno mate pravdu, ale len ak je navrhnute riesenie zle a voda je v pohybe len v tej vrchnej casti. Ak voda zlina odspodu hore, nevidim dovod, preco by tomu bolo tak. Pisete, ze len vrchnych 10 cm, ze to viete z vlastnych skusenosti. Akych? Ja osobne nemam ani len predstavu, ake skusenosti to mozu byt. Neustale tvrdite, podla mna nezmysel, ze filtracne jazierko ma aktivnu plochu mensiu ako Vami predavane filtre. Zazracne medium do komercnych  filtrov, isty druh porovitej keramiky stoji tisice korun za 5 kg. Liapor alebo keramzit, porovity spekany il, pouzivany aj pre hydroponixove pestovanie rastlin stoji do 1000 Sk za 100 kg (presnu cenu som nezistoval). V kombinacii so strkom by vytvaral lepsie filtracne medium ako komercna 30 l krabica naplnena nejakym zazrakom, ktory by mal 5 sekund na to, aby pretekajucu vodu zbavil necistot.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 6.2.2008 22:53

reakce na přípsěvek host 121.238 4.2.2008 9.30 - reagovat na jméno by bylo lepší :)

- argument 10cm funkčnosti kačírku vychází z jednoho prostého faktu, že kyslík se Vám ke spodním vrstvám nedostane, nebo možná jen zpočátku. Nevím, jak by jste vodu dlouhodobě donutil vzlínat vrstvami šterku vzhůru - a on se Vám časem zanese, ať se Vám to líbí nebo ne. Procesy, který pak probíhají v takto zaneseném materiálu,  rozhodně neprospívají odborávání dusíkatých sloučenin, myslím, že je tomu spíše naopak.
Těch 10cm jsme nebral jako přesnou hodnotu - spíše jako kvalitativní údaj, měl jsme spíše říci slabá vrstva - konkrétní číslo na centimentr opravdu podloženo nemám, vycházím z vlastní zkušenosti s masou kačírku ( kde jsem vodu od spodu proháněl) ve velké vrstvě a  pak totéž množství rozpostřené - a výsledek se výrazně liší.

Pro upřesnění k filtračnímu mediu - nikdy jsem netvrdil něco o zázračných mediíích ( uvádíte keramiku, liapor keramzit) - uveďte prosím konkrétní příspěvek, kde jsme zmiňoval tyto hmoty. Krabice o objemu 30l také neprodávám., jsou významně větší :) Nicméně nemohou obstát vašemu argumentu, že voda protíká příliš rychle. Podívejte se na to z jiné stránky - berte ten filtr jako biologicko ( zde chápu Vaší námitku o rychlosti průtoku, tak rychlé ty "breberky" vskutku nejsou) mechanický - a to je důvod relativně intenzivního pohybu vody v něm. Kombiancí těchto dvou hledisek a typu nádrže pak výrobce dospěl zkouškami k nějakému optimálnímu průtoku - a ten se může typ od typu filtru -a někdy dost výrazně - lišit.
Toto hledisko bych podpořil jedním argumentem - nefungující pískovou filtrací v jezírkách - ta je čistě mechnická, tzn. druhý extrém, a je nutno ji prakticky stále čistit

Ještě k těm mediím u filtru - všechny Vámi popsané fitlrační media mi nejsou sympatická z jednoho důvodu - špatně se čistí, a pokud nemáte nějakou mechnickou předfitlraci, u třeba 200 litrů tohoto média to musí být chuťovka :) Vyjímku z toho tvoří kaldness a proplachy vzduchem - ale to jsme zase u drahých fitlrací, technologicky dost vypiplaných

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 9.2.2008 20:09

Předpokládám, že by je bylo možné hydraulicky protiproudově čistit, koneckonců jako v čističkách (kde je  přečištěná voda jistě více "špinavá" než v jezírku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 7.7.2010 8:13
...za jeden den to musí mít, bude to pár hrábnutí, vyzdění nebude, mám jílové podloží, kačírek si dovezu sám... Zdravím vespolek, plánuju realizaci koupacího jezírka zhruba 4x10x2,5m taky převážně svépomocí a z výše uvedeného příspěvku mě zaujalo to o tom vyzdění. Je tedy pravda, že když mám tvrdé jílovokamenité podloží, nepotřebuji na svislé stěny vyzdění? Také ještě připojuji citaci z webu rybníkář.cz: Po vybagrování je nutné připravit podloží pro položení fólie. Málo svažité dno vysypat tenkou vrstvou omítkového písku. Svislé stěny vystavět ze ztraceného bednění, betonu, dřeva, nebo omazat jílem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika