Zahradní koupací jezírko svépomocí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 121.238 (?) 
24.1.2008 12:29

OK, aj toto je nazor. Mozno ste odbornik, ale dovolim si povedat, ze nie vsetky firmy maju odbornikov.

Ide aj o to, co si kto moze dovolit. Ja som si robil zavlahu a dostal som od firmy rozpocet na 120 tis. Nakoniec som si to spravil sam, asi za stvrtinovu cenu. Bral som to ako hobby.

Teraz sa chystam na jazierko. Niektore veci som si nastudoval z dostupnych zdrojov. Pochopil som hlavne principy aspon dufam. Niektore fimamy ponukane riesenia nechapem. Nik z firiem mi nedokaze vysvetlit ucelovost niekolkolitroveho filtra v kombinacii s cerpadlom s vysokym prietokom, ked voda prebehne cez media za sekundy a nemaju ju sancu, za tak kratky cas vycistit nijake bakterie. Omnoho logickejsie mi pripada korenova cisticka s vacsim objemom a skutocne ucinnym bakterialnym mediom, z ktorej by vytekala skutocne cista voda. Verim, ze by stacilo prefiltrovat vodu za 1 den a nepalit cerpadlom 500 W, ale napriklad iba 35. O chemiskych spalovacoch rias ani nebudem hovorit. Rad by som vedel, co za svinstva to su. CHcem urobit male jazierko, nie kupacie. Ale ako investicie vidim izolacne materialy, rastliny a cerpadlo, a nejaky subtrat strk, keramzit....

A takychto nezmyslov bolo kopu aj v zavlahach. Isiel som podla sedliackeho rozumu a som spokojny. Usetrene peniaze mozem investovat inde.

J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 197.87 (?), 25.1.2008 8:14

Dobrý den,

ohledně tlakového filtru, který mívá kapacitu od 10 do 50 litrů pro menší stavby, jen doplňuji, že hraje nemalou roli v čištění. Na média, jenž hostí herbivorní bakterie (zeolity, molitany atd.) se váží  i velmi drobné pevné částice ( řasy,sinice, části rostlin či jiné biol.zbytky) a následně jsou tedy rozkládány. Tím dochází k čištění.

Kořenovka ve formě potoku je vhodné řešení, ovšem u menších jezírek počítejte se ztrátami vody výparem. Pokud možno, snažte se v rámci půdorysu stavby získat co největší objem vody - pak dochází k menším teplotním změnám v rámci celé vodní náplně. Mám na mysli  teplotní šoky celé masy, nikoliv průběžné změny.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 25.1.2008 10:53

Dakujem za rozumne pripomienky. ... je pravda, ze dostatocna hlbka je rozumna aj pri cistiacom jazierku, aby nedoslo k tepelnemu soku. Je dobre vodu hnat zospodu, nie volnou gravitaciou. Stratu vody u mna ciastocne prekryje zavlaha, ktora dosiahne, z casti, aj na jazierko.

Pre odbornikov:

Skuste mi vysvetlit funkciu a ucelovost komercneho filtra, nech ma 50 l. Povedzme mame na takyto relativne velky filter cerpadlo so slusnym prietokom: 10 m3/h. To je 2.7 l/s. Volny objem filtra moze byt (toto neviem, je to len moj amatersky odhad) 20 l, zostavajuci objem, to je 30 l, je objem co zaberaju filtracne media. Prve cislo je mozno este mensie! Ak uvazujeme tych 20 l volneho objemu, voda prejde cez filter, presnejsie cez jeho volny objem nasledovne: volny objem deleno rychlost prietoku = asi 8 sekund. Neexistuje taky rychly metabolizmus bakterii, aby boli bakterie schopne cokolvek s vodou spravit! Meral niekto ako rychle su schopne bakterie znizit obsah zivin? Voda sa precerpava viac krat (odporucenie vyrobcami), ale uplne zbytocne. Pravdepodobne rovnaky efekt by bol, ak by sa pouzilo slabsie cerpadlo. Predlzil by sa kontakt cerpanej vody s mediom, ucinnost cistenia by bola vyssia. Z uvahy vyplyva, ze limitujucim faktorom je velkost filtra. Praktickejsie je vykopat druhu jamu s velkym objemom, povedzme m3 na 5-10 m3 jazierko a zasypat ju strkom aj s nejakym kvalitnejsim mediom. So vstupom sa mozno pohrat a urobit tam predfilter na pevne necistoty. Vysadit rastliny, ich korene daju bakteriam kyslik.

Takto tomu rozumiem ja a je podla mna uplny nezmysel kupovat drahe filtre a plnit ich zazracnymi mediami za niekolko tisic korun. Je nezmysel kupovat drahe vykonne cerpadlo a spalovat elektrinu so stovkami W vykonu. Rychlost cerpanej vody iba znizuje ucinnost biologickeho cistenia (myslim tym mnozstvo odstranenych zivin na mnozstvo precerpanej vody). Limitujucim faktorom je mnozstvo bakterii (co zavisi od objemu filtra a kvality media) a od rychlosti metabolizmu bakterii. Myslim si, ze pravidla typu: cerpat cely objem 5-6 krat za den je bud marketingovy tah, aby sa mohli predat vykonnejsie a drahsie vyrobky, alebo nie moc stastne riesenie ako pomoct neucinnemu krabicovemu filtru ktory sa komercne predava. Krabicove filtre su fajn na akvaria, v ktorych je podstatne menej vody.

Uv lampy zabijaju vsetko, vratane bakterii, preto si myslim, ze ak naozaj nie su nevyhnutne, je lepsie ich nepouzivat. Mrtva voda nie je riesenim. Ak obsahuje ziviny, treba ich odstranit. To dokazu len rastliny, bakterie a riasy.... Lampy  su totalnym nezmyslom ak su v krabicovom filtry a ozaruju aj pritomne bakterie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.87 (?), 25.1.2008 12:16

Odpověď ne dotaz ohledně filtru:

Samozřejmě, že není možné očekávat při tak velkém průtoku, že filtr pojme a zdegraduje všechny nadbytečné částice.viditelné okem. Bavíme se tu o velmi drobných prvcích, které nelze ani běžne postřehnout. A pokud si představíte, že bakterií jsou na nosičích opravdu miliardy, tak je zcela logické, že udou schopny odbourávat a čistit z množství vody, které filtru objemově odpovídá.

A naprostou zásadní částí této odpovědi je skutečnost, že nosiče ( například zeolity) mají na 1gram své váhy 98% vnitří plochy s celkovou výměrou až 700m2 (slovy : sedm set). To je jistě obrovský prostor pro "čističku" a kolonie bakterií, aby zlikvidovali přiměřeně veliké částcice vodní flóry. A pravidelným přísunem vody, v našem případě periodickým  průtokem stejné masy, se neustále přisunují stržené částice biohmoty k bakteriím. A místa pro jejich usazení je opravdu hodně.

Základní pravidlo ovšem zní, že výkon čerpadla musí být odpovídající objemu vody !!! Je na to určité měřítko získané během praxe zejména našich sousedních kolegů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 25.1.2008 13:07

Vazeny pane, pisete o casticiach volnym okom neviditelnych.... Pri prietokoch niekolko l za sekundu, ako by do filtra prisli tak by aj vysli von. Komercne filtre pre jazierka nemaju ucinny material pre odfiltrovanie mikroskopickych castic, ani na toto nesluzia. Osobne si myslim, ze funkcia biologickeho filtru na nejake castice je uplne druhorada. Prvoradou funkciou filtru je bakteriami viazat rozpustene ziviny ako su dusicnany, amonne soli, draselne soli, fosforecnany,.... na toto sluzia bakterie!

Pisete o zeolite a bakteriach. Nehnevajte sa. Tu ste uviedli par nezmyslov: Povrch 700 m2 zodpoveda mikroporom vyplyvajucich zo struktury mineralu. Dutiny su schopne viazat molekuly a iony, preto sa zeolit pouziva. Hlavne pre schopnost viazat amoniak a amonne kationy. Bakterie do tychto dutin nedostanete. Vacsina povrchu je pre osidlenie bakterii nedostupna. Tym ale netvrdim, ze cast povrchu mineralu nie je dostupna ale ani zdaleka to nie su 100ky m2.

Ved ano pisete:"..je na to urcite meritko". Iba to meritko pre mna postrada sedliackeho rozumu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 228.34 (?), 26.1.2008 15:16

Podívejte se na kilk.com/pond

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.3 (?), 29.7.2008 15:58

Myslím, že otázka filtrace je již dost podrobně prozkoumána akvaristy. Zásadní rozdíly v principech práce a finální účinnosti mezi rychle a pomalu tekoucími filtry jsou zásadní. Pro koupací jezírko s vodním rostlinstvem je jistě lepší pomalu tekoucí filtr - princip pomalý proud přes větší objem filtračního media, kde se všechny původně oxidované sloučeniny, včetně sloučenin dusíku, redukují a jsou tedy dostupné vodním rostlinám. Tyto je potom beze zbytku zužitkují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 79.74 (?), 29.7.2008 17:17

...redukuju, a nie je to naopak?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 30.1.2008 15:42

A ještě mi to nedá. Zcela souhlasím s někým s předchozích příspěvků (bohužel bez udání jména) - nejcenější na celém jezírku tohoto typu je opravdu vědět, jak to udělat.  Můžeme se tady trumfovat, kdo vykope levněji, kdo má jak levný kačírek, kdo si sám udělá fitlr, .....
Třeba na koupacích setech od OASE dostanete plány až po složení záloh (tak to funguje u německých sousedů) - mám ty plány ve stole, a je to celá složka - do posledního kohoutu a hadičky. jasně, že to uděláte levněji - z českých trubek - jenže musíte vědět jak.
Když si názor, jak jezírko postavit, uděláte podle všeználků třeba na tomto foru , nebo podle lidí. kteří by pro svou ješitnost nikdy nepřiznali (možná ani sobě) že jejich jezírko není úplně super a má i chybky - dopadnete jako oni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 239.245 (?), 26.2.2011 23:18

Dobrý den. Omlouvám se, že obtěžuji, ale hledám radu. Hledám vhodný kámen (nejlépe do červené barvy), kterým lze vyložit dno a stěny koupacího jezírka s bazénovou technologií (slaná voda). Můžete mě prosím poradit? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika