UV lampa a život v jezírku

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?)
30.11.2015 9:46

Netvrdím, že to bez lampy jde vždycky. Máme ale vyzkoušeno, že při "nadvýkonu" filtru je možné tak trochu hřešit a UV lampu nemít, anebo jí pravidelně vypínat.  Na většině filtrací co prodáváme je možné lampu přidat kdykoli, naprosto plnohodnotně, a montážně velmi jednoduše. Takže se nabízí otázka proč to nezkusit...
Samozřejmě, že s počtem ryb v jezírku se šance že systém bude mít kvalitní vodu bez UV snižuje, relativně velmi prudce

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 212.40 (?), 28.11.2015 19:57

Dik za radu s tou hmyzí sítí, vyzkouším.

Jirka

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 30.11.2015 9:46

Netvrdím, že to bez lampy jde vždycky. Máme ale vyzkoušeno, že při "nadvýkonu" filtru je možné tak trochu hřešit a UV lampu nemít, anebo jí pravidelně vypínat.  Na většině filtrací co prodáváme je možné lampu přidat kdykoli, naprosto plnohodnotně, a montážně velmi jednoduše. Takže se nabízí otázka proč to nezkusit...
Samozřejmě, že s počtem ryb v jezírku se šance že systém bude mít kvalitní vodu bez UV snižuje, relativně velmi prudce

host - 148.34 (?), 21.1.2016 16:12

Dobry den,

mam jezirko cca 100m3 a na cisteni uplne jednoduchou nadobu s vortexem pres ktery zenu vodu objehovym cerpadlem. Cast vody hned zpet do jezirka a cast do mensich dvou jezirek s rostlinkami (muzeme tomu rikat korenovka). Cely "cistici system" jsem v lete 2015 doplnil o venturiho trubici, okysliceni vody.

Cele jezirko je bez ryb a mam jej cca 6 let. Az v roce 2015 jsem se potykal vice s rasami, ale bylo to tim suchem a horkem, proto to dokysliceni vody pres venturiho trubici. Jednou rocne na jare doplnim nejake ty bakterie a voda je v podstate ok.

A ted k tematu, vse co jsem vyse popsal me vede k tomu, ze pokud nekdo jen chce vodu docistit a preklenout kratky casovy usek v roce, tak by mu mohla i poddimenzovana UV lampa pomoci.

Ja o tom taky trochu uvazuji, protoze v lete 2015 jsem musel dokoupit i nejake bakterie, abych jezirko udrzel pekne. A abych se tomu do budoucna vyhnul, tak bych proste zapojil UV lampu, na nejaky cas, a pak ji zase odpojil.

Co myslite je to cesta? Nebo jsem uplne mimo?

Dekuji za reakce.

Alan D.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 21.1.2016 18:34
Ano, jde to, kolega to tak přes léto řeší, ale na vaši velikost jezírka si netroufnu odhadnout, jaká lampa by ještě stačila.

host - 148.34 (?), 22.1.2016 11:20

Dekuji. Nejvetsi problem meho jezirka je ten, ze je na primem slunci.Stromy v okoli uz pomalu dorustaji, ale 6 let na jehlicnaty strom neni moc.

Alan D.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 30.1.2016 13:42
část jezírka bych zastínil sítí, něco pomůžou lekníny.

Skylla - (13) - 60.129 (?), 31.1.2016 12:10

Mám trochu větší jezírko, ale podobně nezastíněné jak vy  - největší nepřítel ja tady sluneční svit :) Ja si bez UV lamp již nedokáži představit jak dosáhnout v tomto prostředí stavu bez jednobuněčné řasy / zeleně zakalené vody. Dnes jsem se dokopal dopsat nějaké články na svém blogu o výstavbě a provozu koupaciho jezírka, třeba vám to v něčem pomůže.

host - 148.34 (?), 1.2.2016 11:30

ok dekuji, kouknu se na to. S cistotou vody problem nemam zatim vubec, ale ta rasa v lete, to uz bylo trochu moc, dokonce mi i prestaly prospivat rotlinky v jezirku.

Pekny den

Alan D.

host - 105.132 (?), 1.2.2016 11:56

S tymi rastlinami je to tak,...ak mate vela rias v lete dokazu spotrebovat CO2 z vody. Nasledne zbytkove hydrogenuhlicitany sa menia na uhlicitany, co casto vedie k enormnemu narastu pH. Hodnoty 8.5-9.0 k vecernym hodinam mozu byt celkom bezne. Rastliny tymto velmi trpia, nedokazu prijimat ziviny. Mnohi to riesia vyluhom z raseliny. Skuste si otestovat ci je to vas pripad. Lepsie udrzat kysle pH a rastliny pohnojit povedzme postrekom na list. 

host - 212.80 (?), 1.2.2016 15:58

Můžete napsat jaké hnojivo na list používáte? Nebude to vadit rybám? Mám vic jak 20 kubíků a tak koncentrace hnojiva k vodě bude asi malá ale obavy tu jsou.

Jirka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025