Průchodky do sudu

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 225.162 (?)
30.5.2008 13:31

pocitam kolem 2000litru, prumer je v te vysce nad dnem cca 57cm...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 38.65 (?), 29.5.2008 9:47

že pokud nejsou provzdušňovány, nejsou biologicky aktivní a slouží spíše jako mechanický filtr.

Já jsem toto nenapsal, napsal jsem, že v tomto uspořádání budou více sloužit spíše jako mechanický, než biologický filtr (čili jsou biologicky aktivní) Ale mohu se mýlit.

Viděl jste někdy svařené filtry různých českých výrobců - a jejich objemy "husího krku" či jiného media - tam jde v této části spíše o objem hmoty
Ano viděl, jeden takový mám doma a zde bych si tedy dovolil lehce s Vámi nesouhlasit zase já, nejde o objem hmoty, ale o povrch, resp. v daném objemu dosáhnout co největšího povrchu pro osídlení užitečnými bakteriemi. Ale v principu si rozumíme a nejsme v rozporu. Navíc chceme oba relativně čistou vodu v jezírku

exn

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 29.5.2008 10:53

Ano viděl, jeden takový mám doma a zde bych si tedy dovolil lehce s Vámi nesouhlasit zase já, nejde o objem hmoty, ale o povrch, resp. v daném objemu dosáhnout co největšího povrchu pro osídlení užitečnými bakteriemi.

Prakticky jsem myslel totéž, jen to nevjyádřil tak přesně. Co se biologickjé aktivity media týče, mám někde v podkladech takové šikovné vysvětlení poměru okysličeného (aerobního) a anaerobního media za sebou ve filtru, resp. výkyv jednotlivých oxidů dusíku v závislosti na průtokua velikosti "kolony" ale díky ruchu u nás v práci a mém nepořádku v papírech jsem to nenašel :(

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 225.162 (?), 30.5.2008 8:02

Tak jsem zase kousek pokrocil, prvni prototyp dodelam snad tento vikend, chybi mi jeste odvrtat diry v plasti sudu a nainstalovat vnejsi a vnitrni vzduchovani, napad jsem prevzal od americkych soudruhu z koiphen.com, druhe dno jsem vyrobil z toho co dum dal, neni idealni - mozna jeste dojde na nejake upravy, musim na nej dat nejake sito, aby media nepropadly, uvidime jak se to bude chovat v praxi, sud je made in globus za 249Kc,.

Atman HP-8000 dorazil, je to mazec, pres zimu si s nim asi udelam z vany wirpoolku...

Dno1
Dno1
Dno2
Dno2
Sud
Sud
Dno3
Dno3
Propojeni
Propojeni
Prepady
Prepady
Prepady
Prepady

host - 165.146 (?), 30.5.2008 12:49

V Hornbachu jsem zahlidnul PVC pletivo, bylo poměrně bytelné, možná i velikost ok by byla dostatečná (jen jsem s sebou neměl žádné měřidlo). Pak bych ty Vaše vrtané desky použil jako základnu a něj fixoval pletivo. A co ty medařské pláty, nešly by upravit?

Začíná se to všechno hezky rýsovat, vidím už světlo na konci tunelu, dobrá práce, doufám že i výsledek bude odpovídat vložené námaze

exn

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 30.5.2008 13:10

Podobně se to řešilo u jednoho z našich starších typů filtrů vedení přes dno - tam byla velmi hrubá matala rohož - myslím, že vhodně "zmáčknutým" pletivem by jste dosáhl velmi podobných mechanických vlastností - tam jde o to zvolit takový poměr, aby oko nebylo moc malé kvůli zanášení, a moc velké kvůli propadu media

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 225.162 (?), 30.5.2008 13:11

na plastove pletivo jsem se dival v obi, melo velke oka, pro tu vcelarsko desku jdeu po sichte, ale vzhledem k rozmisteni otvoru budu muset asi prevrtat zakladni desku, dalsi varianta co me napadla je pouzit plastovou sitovinu (proti hmyzu s obruci kolem steny sudu, no hokus pokus...

edit: se zanaseni te sitoviny mam prave obavy ..., idealni sito je 5x5mm, ale nedari se mi sehnat neco vhodneho, odolneho korozi ...

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 30.5.2008 13:26

POhledně velikosti toho oka - jaký průtok tam budete hodině mít, a jakou velkou plochu to síto bude mít?

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 225.162 (?), 30.5.2008 13:31

pocitam kolem 2000litru, prumer je v te vysce nad dnem cca 57cm...

Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 158.206 (?), 30.5.2008 15:41

pokud je tam tahle plocha při tak malém průtoku, tak se to běžným šlemem a sedimentem nemůže ucpat. Nějaké mechanické oddělení bordelu typu listí, hmyz, zbytky rostlin, předpokládám ještě před vstupem vody do media

Pslany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 88.230 (?), 30.5.2008 16:36

urcite, mam pred tim dalsi 3 sudy, jeden jako odstredivka s usazovanim, v druhem kartace, ve tretim mam zatim takove plastove pasky, casem tam prijdou asi biomolitany... predpokladam ze tam projde maximalne jemny kal...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz