|
Jílové jezírko
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 18.7.2008 15:56
Máte pravdu Juro! - Pod folii by to bylo super, mezi dvě folie ještě lepší. S Bentonity je ten problém, že běžně dostupné nemají fyzikální soudržnost po nasátí vody - viz. zmíněná podestýlka pro kočky. Většina bentonitů po nasátí dokáže "odtéct". Přemýšlím, kde sehnat literaturu, ze které by bylo patrné jak běžné bentonity "zhutnit" (myslím chemicky).
Ale nejlepší je pro bentonit, u kterého neznáme součinitel propustnosti pro vodu- konstantu k prostě zvolit metodu pokus omyl. Do experimentu nelze předpovědět, jak se bude neznámý bentonit chovat. A to ani po stránce propustnosti, ani po stránce soudržnosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 18.7.2008 17:51
... si to mylite, to su diatomity, ale neviem, ci sa nachadzaju na Slovensku a v Cechach. Urcite su to velmi zaujimave materialy, podobnymi vlastnostami perlitu s mnozstvom porov.
Bentonit je ilova hornina skor pribuzna kaolinu, ale ma inu strukturu aj vlastnosti. Juro
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 21.7.2008 0:41
Bentonit, jako každá jílovitá hornina vznikl mnohonásobným rozpadem křemičitanů působením vody původně ve vyvřelých horninách. Ten rozpad trval tak dlouho, že tyto horniny se rozpadly na písky a tvrdý štěrk a na mikrozrnné jíly, z těch ještě leckdy vznikly pískovce a jílovce. Písek a štěrk zůstával na místě a jílovité horniny dopravila voda do nižších poloh a na dna jezer a moří. Chemicky to jsou křemičitany, možná trochu říznuté hlinitany s obsahem různě pevně vázané vody, které ve vodném prostředí vytvořily pravidelnou strukturu danou složením a obsahem vody. Jílovitá nepropustná půda je typická třeba pro moravskoslezské Beskydy a jejich podhůří, Beskydy jsou jinak tvoženy právě pískovci, jílovci a jejich kombinacemi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.12 (?), 21.7.2008 11:37
Děkuji Vám všem, kteří jste reagovaly na můj dotaz. Jsem ráda, že toto téma přilákalo tolik znalců, které ráda čítám na diskuzích. Jako první úkol jsem si stanovila zjištění jaký, že to jíl vůbec na zahrdě máme, a pak se uvidí. Děkuji Jiřina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|