Zelene dno bazenu - prosba o radu



Stránky: 1,  2   
simon1386 - (14) - 226.203 (?) 
26.5.2015 11:38, zobrazeno: 20106x

Zdravim vsechny bazenare,
mel bych prosbicku pro odborniky. V lonskem lete v prubehu sezony me zezelenalo dno bazenu. Nikdy pred tim to neudelalo - bazen mame 7 let. Vse jsem to vysal do odpadu a zese chvilicku byl klid. Samozrejme mereni chloru a Ph vzdy OK, Ph jsem snizoval aku-H2SO4 a chlor doplnuji tebletama v plovaku. Tento problem se ale porad opakoval, tak jsem pozval bazenare odborniky a ti me rekli, ze problem je ve zmutovane rase a ze mam velky nanos vapniku na dne bazenu. Doporucovali vse na jare vycistit a bude to OK. Letos na jare jsem cely bazen vycistil kyselinou solnou, odstranil veskere vapenne usazeniny a napustil vodu. Po napusteni bazenu jsem provedl prvni mereni, Ph=6,7, Alkalita vody (tvrdost) 12° - provedl jsem prvotni upravu pripravkem na snizeni tvrdosti vody. Nasledovalo zachlorovani a tableta do plovaku, proste tak jako vzdy. Po 14 dnech se zacal objevovat nejaky sediment na dne bazenu, vysal jsem jej a po dalsich 14 dnech opet viz FOTKY.  Jsem z toho jiz na mrtvici, ve vode chloru dostatek, Ph=6,9 a alkalita vody 12°GH. Zatim jsem jeste nikoho z odborniku nevolal. Mam jiz podezreni, jestli to je vubec nejaka rasa a neni to nejake prisavane blato z pripadne nejake mikrotrhliny na trubkach. Co si o tomto problemu myslite vy a dekuji moc a moc za rady.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 39.68 (?), 26.5.2015 13:30

Nechci se Vás dotknout, ale evidentně jste další obětí bazenarske lobby, která se v zájmu svého byznysu snaží majitelům vsugerovat, že voda v jejich bazénu musí byt sterilní.

Nemusí. Nechtejte vědět, co všechno je ve veřejných bazénech - a to pro ně platí dost příště hygienické normy. Nebo v řece nebo v přehradě či rybníku.

Váš bazén je soukromý, novorozence v něm asi koupat nehodláte, sinice by ve vodě být neměly, ale tyto přisedlé řasy vás vážně nesežerou. Jestli chcete vyhazovat peníze, měřte pH, tvrdost, chlor a nevimcojeste - jsou to všechno úplně blbosti. Nic takového nedělám a taky žiju. Bazén zjara vypustím, vycistim, napustim, přidám modrou skalici 3 g na m3, jednou týdně celý objem bazénu proženu přes filtr a UV lampu, toť vše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 26.5.2015 17:58

presne tak. Je to tu na fore uz 1000x ale zrejme to treba zopakovat po 1001.

Zacneme od zaciatku:

pH. pH 7 je neutral, vsetko pod 7 je kysle a nad 7 zasadite. Vapenate usadeniny na stenach bazenu su jasnym znakom toho, ze pH bolo pocas sezony nad 7. Rovnako aj veskera chemia ma vyssiu ucinnost pri nizsom pH. Preto treba pH udrzovat medzi 6,8-7 a nie 7.2-7.4 ako radia firmy cim si zabezpecuju dalsi predaj odvapnovacich prostriedkov.

Uvadzana celkova tvrdost 12 dKh je viac ako 200ppm. Chyba! Pri takejto alkalite je pufracna schopnost (schopnost vracat sa s5 k povodnemu pH) obrovska. Ideal je 80-120ppm, 4.5-6.5 dKh. Treba pouzit HCL kt. ma na tvrdu vodu lepsi ucinok a rovnako neostava po rozstiepeni bazen plny siry. Pri vyssej alkalite je nutne modru skalicu pridavat pravidelne nakolko sa vyzraza do nerozpustnych uhlicitanov, takze zasa dovod drzat pH a alkalitu na nizsich urovniach.

Modra skalica, to najlepsie v boji proti riasam. Ucinkuje od koncentracie Cu 0.6mg/liter. Norma pre pitnu vodu je 1mg/liter, co zodpoveda cca. 4g skalice na 1000 litrov. Pre pokoj v dusi a zachovanie zdravotnej nezavadnosti je vhodne teda ostartovat s davkou 5-8g/1000L a raz za 2 mesiace urobit test na med nejakym akvaristickym testom. Vacsina meria Cu do 1-1,5mg/l takze ak vidim, ze je pod 1 tak pridam 4g skalice na kubik a viem, ze mam cca. 2mg/L.

Chlor ma na riasy ucinnost iba vo vysokych koncentraciach (chlor shok) a pri odporucanych hodnotach 0.3-1 ma len dezinfekcny ucinok.

Osobne startujem tak, ze napustim bazen, upravim pH na 6.8 pomocou HCL, nadavkujem modru skalicu 8g/1000L a filtraciu nastavim tak aby otocila obsah bazenu 1x za den, nie viac. Celu sezonu uz nepotrebujem nic merat a nic dalsieho dolievat.

Pokial Vam neda ten chlor spavat, mozete pre klud na dusi hodit do plavaku tabletu a nastavit ho na minimalne vyplavovanie. Vo vode potom bude chlor takmer alebo vobec nemeratelny ale jeho obsah postacujuci na beznu dezinfekciu. A tableta vam vydrzi aj 3tyz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
simon1386 - (14) - 226.203 (?), 27.5.2015 15:23

Dekuji za Vase rady a informace.

Je pravda, ze jsem nikdy Modrou skalici nepouzival, vystacil jsem si vzdy s pomalorozspustnyma tabletama v plovaku a rasy jsem nikdy nemel. Po sedmi letech provozu bazenu se zacaly objevovat a je mozne, ze to zaclo tim, ze u nas v obci delali rekonstrukci obecniho vodovodu a udajne delali take nejake rezervni vrty. Voda je opravdu tvrdsi (nameril jsem onych 12°) a budu to muset nejak resit.
Zacnu tedy pridavat do vody Siran mednaty a uvidim.

Jeste jednou diky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
simon1386 - (14) - 226.203 (?), 2.6.2015 8:38

Jak pokracuji. Takze jsem nadavkoval prvotni davku Siranu mednateho dle doporuceni. Rasy ze dna do 24 hodin zmizely, voda se ale zakalila do mlecno modre barvy tak, ze neni videt na dno. Filtroval jsem vkuse 24 hodin. Nepomohlo, voda porad stejna. Nadavkoval jsem tedy vlockovac, ale po dalsich 24 hodinach (bez filtrace) je voda zase temer stejna, jen lehke zlepseni pruzracnosti. Dalsi vlockovac jiz radeji nedavkuji. Spustil jsem tedy fitraci a necham ji slapat non-stop, snad se to prefiltruje. Jinak pH mam 6,9 a alkalitu porad stejnou 12-13°.

Co si o tom myslite vy? Diky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 94.99 (?), 2.6.2015 9:26

zakalenie sposobil velky uhyn rias. Filtracia sa mala vypnut na 24h, potom povysavat mrtve riasy zo dna a znova filtrovat. pokial nepomohol ani vlockovac, je filter zaneseny, treba kontrolovat, pri takom napore sa ucpe aj za hodinu alebo mate na prd piesok vo filtracii. Bud je stary alebo nespravna zrnitost. Len upozornim, ze pouzitim vlockovaca ste s najvacsou pravdepodobnostou odstranili skalicu z vody takze, po povysavani a preplachu filtra je potrebne ju doplnit inak ste na zaciatku. BP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
simon1386 - (14) - 226.203 (?), 2.6.2015 10:09

Pisek ve filtraci je rok stary, menim jej vzdy co dva roky. Jinak pred vlockovanim mereno Cu akvaristickym testem a byl 2mg/L, coz je podle vas v poradku, zmerim nyni po vlockovani a po filtrovani a pripadne doplnim skalici.
DIky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 94.99 (?), 2.6.2015 11:30

teraz ma napadlo no neviem ci to pomoze. min. rok sme so susedom riesili rovnaky problem po odzimovani. kedze odzimovaval neskoro, voda bola zelena a steny bazenu tiez. Steny sme okefovali a nadavkovali chlor shok. riasy to sice vyhubilo ale voda bola furt zakalena al po 3 dnoch filtrovania. Nakoniec sme kupili Mout.. Modry Blesk co je tiez chlorshok ale mierne ine zlozenie a voda sa krasne vycistila. Potom sme dali skalicu a bol pokoj az do konca sezony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
simon1386 - (14) - 226.203 (?), 2.6.2015 11:56

No..., muzu vyzkouset. Diky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
simon1386 - (14) - 226.203 (?), 4.6.2015 10:53

Nadavkoval jsem tedy jeste Modreho bleska z Mountfieldu a nechal vodu filtrovat nonstop 48 hodin. Voda se opravdu hodne vycistila, jiz je krasne videt na dno, ale porad jemne bile zakaleni je. Zmeril jsem pro zajimavost obsah chloru a byl jsem prekvapen, 5 mg/l, coz je chlorova bomba a to jsem nadavkoval jen polocicni davku toho "Bleska". Jinak Cu opravdu kleslo pod 1mg/l, tak jsem pridal jeste Skalici na doplneni Cu. PH se drzi na 7,0. Takze se zda jiz byt vse OK, dekuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika