Cider



Stránky: 1,  2,  3   
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?) 
12.8.2014 11:02, zobrazeno: 54818x

Omlouvám se za OT, ale než začne vinařská sezóna  (sběr, lisování atd.) tak bych rád vyzkoušel vyrobit cider. Zkoušel jsem ho minulý rok (do 5L demižonu), ale nechal jsem to prokvasit všechno a výsledek byl takový drsný (alkohol a bez chutě). Přičemž v opravdovém cideru je snad jenom 4% alkoholu. Když jsem byl minulý rok na dovolené v Anglii tak to tam měli na každém rohu a nebylo to špatný. Na internetu se sice dají najít postupy, ale většina je dost obecná (nasbírej, rozemel, vylisuj, kvaš a naflaškuj). Ale skoro nikde není uvedeno jak dlouho kvasit resp. asi bude hodně záležet na odrůdě jablek (obsahu cukru, kyselin atd.), ale tím spíš by tam mělo být uvedeny nějaké podrobnější informace, ale ty nemohu nikde najít. Rád bych trošku sladší cidcer, ne úplně suchý jako jsem ho dělal minulý rok (ztrácí se tam chutě a jablka to skoro nepřipomíná, byla to jenom taková "živá" voda). Neporadí někdo? Např. docukřit, případně dokyselit (PH metr mám), a nechat prokvasit jenom chvilku a pak zastavit sírou...

To zastavení kvašení by mě zajímalo i u vína (červeného), pokud bych ho nechtěl úplně suché, ale aby to mělo nějaký malý zbytkový cukr aby alkohol nepřebil chutě atd.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 217.13 (?), 12.8.2014 23:38

Také bych rád věděl jak na to, podělte se o zkušenost, je li nějaká.

Děkuji Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 13.8.2014 7:27

Jestli tomu dobře rozumím, jde Vám prakticky o to jak vyřešit zastavení kvašení. Dělá se to více způsoby, či jejich kombinací(Pavloušek Výroba vína u malovinařů)

  • zasíření
  • stočení vína z kvasnic
  • podchlazení

Jaké zasíření si představuje tam psáno není, ale dle ostatního kontextu bych si myslel, že to bude až okolo 100mg/l. Jestli stačí míň, nebo je nunté více, musí zkušenější vinaři, já kvasím do "full house". Stočení je jasné. Ještě k tomu hodně pomůže "ostrá filtrace". Co si pod tím p.P. představuje nechám na Vaší fantazii. Co se týká podchlazení, tak já kvasím ovocná vína s kvasnicemi Vinka při 18stC, takže to bude chtít ještě méně. Tipuji pod 15stC.

Musím jen varovat, že osbsah cukru a min.alkoholu 4% je hodně krizový stav, takže pokud už se povede, tak včas vypít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.8.2014 8:12

Já si neumím představit, jak v domácích podmínkách chcete zarazit kvašení tím, že víno stočíte z kvasnic. Vždyť bude kvasit dál. Ostatně po bouřlivém kvašení se víno poprvé stáčí, aby pak dokvášelo dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 107.68 (?), 4.1.2015 23:17

Fungující postup je tady.

Jená se především o volbu vhodných kvasnic a pak o stočení při nízke teplotě (0 - 2stC).

Kamils

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 13.8.2014 9:12

Něco jsem našel zde - Keeping it sweet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 13.8.2014 9:29

V mém rodném kraji prostý lid vyrábí a konzumuje tento nápoj, u nás zvaný burčák (neplete se to z burčákem z vína, neboť víno v našem kraji moc neroste), od nepaměti. Postup je takový, že se udělá mošt z jablek a dá se do nějakého demižonu, kanystru (obvykle bez kvasné zátky). V tom okamžiku se tam zahajuje kvašení. Konzumovat se začína ihned po vymoštování a pokračuje průběžně do úplného vyprázdnění nádoby. Pochopitelně během doby se zyvyšuje obsah alkoholu v nápoji. Po vyprázdnění nádoby se vyrobí nový mošt a cyklus se opakuje. Cyklus se může během sezony opakovat i vícekrát. Jde o sezonní nápoj, který se konzumuje v době kdy jsou k dispozici jablka k moštování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.8 (?), 13.8.2014 10:49 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 217.216 (?), 13.8.2014 12:38
Aby se vyrobil pravý Cider, existuje myslím v domácích podmínkách jen jeden použitelný postup. Myslím Cider s obsahem alkoholu kolem 5%̌, příjemným zbytkovým cukrem a hlavně čirý!!! Tedy ne úplně prokvašený, kyselý a trpký mošt, ale ani jablečné víno nad 10% obsahu alkoholu, který až pak kvašení zastaví. Takže jde o to zastavit kvašení na těch 5% aby zůstal zbytkový cukr. Masivní síření a použití konzervantů zavrhují. Pasterizaci v nedokvašeném stavu taky. Je třeba aby výrobek byl čirý a to nejde v domácích podmínkách u kalného nedokvašeného moštu bez tlakové filtrace docílit. Tak bych mošt zředil vodou na cukernatost, která zajistí po úplném dokvašení požadovanou lihovitost. T.j. cca10-12°Bx. Dokvašený cidr bych nechal samovolně vyčeřit a podle chuti dosladil. Pak pasterizoval. (K pasterizaci je nejlepší kotel, např. starý Brutar nebo nějaký hrnec s kohoutem na dně. A plnit za horka přímo do láhví). Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 48.165 (?), 13.8.2014 21:42

Děkuji za reakci. Pasterizoval jsem před rokem jablečný mošt (cca 85C 20 minut) a drží ve skleněných lahvích do teď. Sladký je dost a kvašení se znovu nerozeběhlo. Flašky nejsou uloženy ve sklepě, ale v takovém kumbále kde tma a teplota kolem 20C.

Ale když budu cider pasterizovat v otevřeném hrnci nevyprchá za tu dobu alkohol?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika