Jablečný burčák



host - 64.231 (?)
15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 221.43 (?), 10.11.2008 15:26, zobrazeno: 124885x

Zbyl mi jeden demižon jablečného moštu, můžete mi prosím poradit jak z něj udělat jablečný burčák? Mám dokonce koupenou i kvasnou trubiču... Děkuji

   
host - 134.71 (?), 10.11.2008 15:50

Kupte si sáček ušlechtilých kvasinek "Vínka" - prodávají se v zahrádkářských potřebách a některých drogeriích apod., sáček živné soli tamtéž. Návod k použití se k nim přidává na samostatném lístku.

Bude lépe mošt trochu přisladit, jinak to nebude k pití. Teplota pro kvašení je ideálně kolem 15 °C, při nižší to hůře kvasí, při vyšší je riziko, že kvasinky začnou rychle odumírat a výsledek bude cítit "přiboudle".

      
host - 221.43 (?), 10.11.2008 16:03

takže bez dalších přípravků to nejde? já se jen ptám.  ... někde jsem četla, že burčák jde udělat i bez kvasinek, prý je jemnější, jenže už ty stránky nemůžu najít... 

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 10.11.2008 19:26

Bez kvasinek to jde zcela snadno, stačí nechat mošt pár dní stát. Ale jemnější není, naopak.

            
host - 221.43 (?), 11.11.2008 15:11

jak dlouho to asi trvá a jak poznám, že už je akorát - ani moc a ani zlomený...

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 11.11.2008 16:37

Doba velmi závisí na teplotě - 3 až 10 dní.
Pozná se to nejlépe ochutnáním.

                  
host - 64.231 (?), 15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

   
host - 87.84 (?), 4.12.2008 11:35

může mi někdo prosím Vás poradit jak mám udělat burčák z jablek?Mám doma 10l demižon a chtěl bych ho využít  Děkuju za případnou radu.

      
host - 115.229 (?), 4.12.2008 11:58

Ja mám tiež založený 25l demižón jablčného muštu na víno, dala som kvasinky a 3kg cukru. Už som ho aj po 6 týždňoch stočila a dala znova kvasiť. Ale neviem čo ďalej. Jablkové víno som ešte nerobila. Ak má niekto skúsenosti, budem vďačná za daru.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 4.12.2008 12:48

Demižon by měl být uzavřen kvasnou zátkou. Jakmile přestane ucházet plyn, víno by se mělo vyčistit - zbylé kvasinky a zákal sedne ke dnu. Proveďte druhé stočení, tentokrát můžete již do lahví.
   Tři kg cukru ve 25 litrech, pokud byl mošt z vyzrálých jablek, je poměrně dost, takže víno bude patrně nasládlé. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika