Jablečný burčák



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?)
4.12.2008 12:48

Demižon by měl být uzavřen kvasnou zátkou. Jakmile přestane ucházet plyn, víno by se mělo vyčistit - zbylé kvasinky a zákal sedne ke dnu. Proveďte druhé stočení, tentokrát můžete již do lahví.
   Tři kg cukru ve 25 litrech, pokud byl mošt z vyzrálých jablek, je poměrně dost, takže víno bude patrně nasládlé. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 221.43 (?), 10.11.2008 15:26, zobrazeno: 121455x

Zbyl mi jeden demižon jablečného moštu, můžete mi prosím poradit jak z něj udělat jablečný burčák? Mám dokonce koupenou i kvasnou trubiču... Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 134.71 (?), 10.11.2008 15:50

Kupte si sáček ušlechtilých kvasinek "Vínka" - prodávají se v zahrádkářských potřebách a některých drogeriích apod., sáček živné soli tamtéž. Návod k použití se k nim přidává na samostatném lístku.

Bude lépe mošt trochu přisladit, jinak to nebude k pití. Teplota pro kvašení je ideálně kolem 15 °C, při nižší to hůře kvasí, při vyšší je riziko, že kvasinky začnou rychle odumírat a výsledek bude cítit "přiboudle".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.43 (?), 10.11.2008 16:03

takže bez dalších přípravků to nejde? já se jen ptám.  ... někde jsem četla, že burčák jde udělat i bez kvasinek, prý je jemnější, jenže už ty stránky nemůžu najít... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 10.11.2008 19:26

Bez kvasinek to jde zcela snadno, stačí nechat mošt pár dní stát. Ale jemnější není, naopak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.43 (?), 11.11.2008 15:11

jak dlouho to asi trvá a jak poznám, že už je akorát - ani moc a ani zlomený...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 11.11.2008 16:37

Doba velmi závisí na teplotě - 3 až 10 dní.
Pozná se to nejlépe ochutnáním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 64.231 (?), 15.11.2008 19:18

Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to tedy dosladit tak 100g cukru na litr moštu. Když zjistíte, že se z burčáku nebo "sajdru" postupně stává málo sladký "rampáš", můžete ho dosladit dalším moštem, cukrem nebo medem. Rampáš má více alkoholu než burčák, ale není bez doslazení dobrý.

Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 87.84 (?), 4.12.2008 11:35

může mi někdo prosím Vás poradit jak mám udělat burčák z jablek?Mám doma 10l demižon a chtěl bych ho využít  Děkuju za případnou radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 115.229 (?), 4.12.2008 11:58

Ja mám tiež založený 25l demižón jablčného muštu na víno, dala som kvasinky a 3kg cukru. Už som ho aj po 6 týždňoch stočila a dala znova kvasiť. Ale neviem čo ďalej. Jablkové víno som ešte nerobila. Ak má niekto skúsenosti, budem vďačná za daru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 4.12.2008 12:48

Demižon by měl být uzavřen kvasnou zátkou. Jakmile přestane ucházet plyn, víno by se mělo vyčistit - zbylé kvasinky a zákal sedne ke dnu. Proveďte druhé stočení, tentokrát můžete již do lahví.
   Tři kg cukru ve 25 litrech, pokud byl mošt z vyzrálých jablek, je poměrně dost, takže víno bude patrně nasládlé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika