Domácí víno - základní problémy



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 39.219 (?) 
14.9.2013 19:31

ok.         Pěkný pozdní sběr.     jedinou drobnou úpravu v postupu bych provedl v nasypání pyrosulfitu již do rmutu, potlačí případnou oxydaci.       Mostgelatine rozhodně ano.  :)          j.c.

pekné stránky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 39.219 (?), 14.9.2013 20:57

Větší vinaři nádobami s plovoucími víky, jako malovinař mikrotenem na hladině.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 14.9.2013 21:16

Prozatím moc díky za informace, jistě se brzy zase ozvu :))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 19:02

Tak jsem můj počin sesunýroval, třeba to někomu také pomůže, a vás již znalé výroby vína poprosím, o mrknutí na postup, zda jsem něco nězapomněl nezkazil nebo zda je to OK. Děkuji.

SOLARIS - sklizeň 29kg, při teplotě 20stC a cukernatost refraktomatrem 21,7
==============================================================
D = 14.9. 16 hod - sklizeň
D+ 1 hod - ruční odstranění shnilých bobulí
D+ 2 hod - mletí a odšťopkování
- třapina a shnilé bobule = 4 kg, celkem: 25kg rmutu

rmut
- moštoměrem: 21,5° (kg sach na hl) (19°C)
- cukroměrem: 23,3% (sach ve vodě) (19°C)
D+5 hod - sířeno pyrosulfidem, 1,6g na 20 litru = 40mg / l)
D+ 8 hod - lisování při 16°C
- 1. lisování : 15,5 litrů moštu
- 2. lisování : 17 litrů

mošt měření

moštoměrem 21.9st.
- aplikace MOSTGELATINE 17ml / 17 lit
D+ 23 hod - stočení od kalů, přenesení do prostředí s 25°C
D+ 1 den - aplikace nejprve živné soli SIHA-GARSALZ (3g na 17 lit), mošt 17°C
- aplikace kvasinek SIHA ACTIV 7 (3g na 17 lit) mošt 17°C

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 19:44

Ještě bych se dooptal na následující:

za jak dlouho po naočkování kvasinkami, poznám, že mošt kvasí (používám kvasnou zátku), mošt má teplotu cca 19st a už je to naočkováno 4hod a zjevně se nic neděje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 20:18

Uff, vědět že jde o 30 litrů tak bych poradil vynechat veškeré odkalování i živné soli a v podobě burčáku to sprovodil ze světa s maminou nebo několika kamarády.   :)

Po nastartování bouřlivého kvašení všechno co zbyde :)  bych přemístil do místnosti se stálou teplotou do 15 stupňů.     j.c.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 20:29

Rozkvašení bude mírně tlumit síra, pravděpodobně i nezavíněná místnost a odstranění kalů na kterých se kvasinky rády drží. Dejte tomu čas, v uvedené teplotě 2-3 dny, nejdýl týden. Nejdřív dojde k mírnému přikalení, poté vzniknou viditelná hnízda-obláčky kvasinek, vzápětí už bouřlivé kvašení.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 21:08

víno chceme zkusit letos-radši pokazit letošní množství než případně to další, které se stářím zvyšuje-když teda nepřijdou pohromy, že..

nicméně děkuji za Váš čas a ochotu!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.219 (?), 15.9.2013 21:42

Někdy se zadaří ale vylíval nebo pálil víno v pálenici každý vinař. Možná se Vám v budoucnu můžou hodit i stránky o nemocech.     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.9.2013 22:12

No snad to potřebovat nebudeme, ale odkaz je jistě k nezaplacení, díky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika