Vinomer mam klasicky kapilarni (nebo jak to rici, viz prispevek nize). Je mi jasne, ze to nebude 20%, ale chutove je to alkoholove daleko silnejsi nez bezne 14% vino, asi jako Portske. Kdyz jsem zkousel merit vino z obchodu tak vinomer promeroval o 2% (nameril 16%). Ale nejde ani tak o to co nameri vinomer jako vzsledna chut a pocit. Kyseliny jsem nikdy nemeril, ale asi budu muset zacit. Celou dobu mi jde o to jak stanovit mnozstvi cukru (resp. to co nameri mostomer), abych mel potrebny vysledny alkohol resp. moje vina co jsem delal jsou totiz hodne "silna" a sladka. Informace o mostech cerpam ze starych knih takze by melo jit o overene recepty, ale nejspis se drive pouzivali jine kvasinky, nez ty co pouzivam ja (Vinko).
Samozrejme postupuji tak, ze udelam most, pridam rozmnozene kvasinky + vyzivu a cekam az to prestane bublat. Pak stocim, a zase nejaky tyden cekam az se to procisti a na konec stocim do lahvi.
Podotykam, ze mi jde o ovocna vina, ne ty z vinne revy (cekam, az se mi to na zahrade trosku rozroste).