Ibišek zahradní XXL - žloutnoucí listy?



Stránky: 1,  2   
host - 196.102 (?) 
17.7.2007 9:41, zobrazeno: 27473x
Koupila jsem si zahradní ibišek XXL (v Hornbachu) - má opravdu šílené květy, 15 cm průměr a je jimi celý obsypán. Ale permanentně mu odspoda žloutnou listy. Keřík má celkem asi 40 cm a denně tak 4, 5 listů odpadá. Přesto krásně kvete. Je to přirozená záležitost nebo mu něco chybí? Díky za informaci! Monika
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 61.12 (?), 28.7.2007 23:17
podle mne by se rostlina mohla xxl kvety vysilovat, kveteni by slo na ukor listu....asi bych zkusila prvnim rokem kvety odstranit, dokud rostlina neprokoreni, a uvidite, co bude pristi rok....
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577), 29.7.2007 18:41

Pokud jej příští rok ještě budete mít..... :-(

Mám pochybnosti o jeho mrazuvzdornosti v našich podmínkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 44.117 (?), 23.7.2009 15:10

Nemusíte mít obavu. Koupila jsem mrzáčka na podzim před třemi léty na slevě, protože ho nikdo nechtěl. Byl zavadlý, tak jsem si řekla, když nepřežije, neva. Letos už třetím rokem kvete, je nádherný, všichni se ptají co toje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ms.majda - (28), 29.7.2007 19:59
Pokud se jedná o rostlinu původem z Holandska, tak se mu ani nedivím. Převoz, výpadek hnojení, zálivky. Teď už bych ho ale nehnojila, aby dřevo dobře vyzrálo před zimou. Spíš bych se přikláněla k tomu odstranění květů, aby se nevysiloval. Na zimu ho můžete nakrýt, ale nepřihrnovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.208 (?), 29.7.2007 22:24

Moniko, je spoustu stránek, kde najdete užitečné rady - např.: http://www.ibisek.com/. Jsou tam i odkazy na jiné adresy, kde je zajímavé a poučné čtení. K vašemu problému se žloutnoucími a opadávajícími listy:  Může to být špatným hnojivem, nebo nedostatkem zálivky - nebo naopak přemokřením.  Ibišky mají rády vysokou vzdušnou vlhkost a teplotu od 20°C do 30°C. Pakliže ho nemáte možnost mít ve skleníku či zimní zahradě s poměrně vysokou vlhkostí vzduchu, je dobré ho při velkých vedrech mírně mlžit nebo rosit. Nejčastější příčinou opadávání poupat je právě suchý vzduch.
Podle mne je škoda květy odstraňovat. Aby se rostlina nevysilovala velkým počtem květů, je dobré ji 1 x za 14 dní hnojit na listy i květy. Pozor - ibišek nesnáší všechna hnojiva. Například mu nedělá dobře hnojivo na pelargonie. Mám vyzkoušený tekutý cererit. Na zimu nechce přihrnovat, rostlina potřebuje dýchat, jinak dojde k uhnívání kmínku. Je dobré ho jen lehce zakrýt. Ahoj Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 169.30 (?), 30.7.2007 10:40

Vážena Moniko, Ibišků existuje desítky (a snad i stovky) druhů které se významně liší jak z hlediska botanického tak i z hlediska pěstování. V rámci jednotlivých druhů jsou potom desítky (a snad i stovky) kultivarů. "Velkokšeftaři" typu  Hornbach (ale i OBY, Baumax a asi i další) nakupují zpravidla velice kvalitní zboží v zahraničí které však téměř vždy postrádá základní informace. I prodavači v těchto obchodech jsou jen prodavači a né pěstitelé a tak koupíte a zjišťujete, co že to vlastně doma máte. Vámi udané označení  "XXL" jistě také není botanické jméno, snad jen kultivarové ale ani to si nejsem jist. U nás se běžně pěstují teplomilné ibišky pokojové i naprosto zimovzdorné venkovní ale je na trhu i kupříkladu Hibiscus moschentos který má zcela odlišné nároky (venkovní, na zimu sestřihat a zakrýt) Právě i tento má květy vámi udaných rozměrů. Uvědomuji si že jsem Vám nepomohl, píši to spíše jako varování před nákupováním u "velkokšeftařů". Ano, mají opravdu kvalitní zboží (a tvrdím že i za dobré ceny) ale zpravidla je dobré tak na to aby vám doma z důvodu nedostatku informací zašlo a vy si za rok koupila nové. Pěkný den,  JP..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 164.51 (?), 28.8.2007 22:31

Zdravím z nesevernějšího města v republice ze Šluknova. Zahradní Ibišky jesem zakoupil jako 20 cm řízkovance. Mám je již 12 roků a přes drsnější podmínky tady na severu republiky perfektně prospívají, přestože řízky pocházejí odněkud z Moravy. Takže, nedejte se odradit. Pohled na nádherně kvetoucí dnes již stromky, které pravidelně zastříhávám,mají všechny a mám jich 24 přes dva metry. V žádném případě žádné problémy s omrzáváním nemám. Hezký den. M.V.

P.S.listy žloutnou při nedostatku zálivky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 51.242 (?), 27.9.2007 10:30

Dobrý den, jak se dá namnožit? Může mi někdo poradit? děkuji Iveta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.1 (?), 15.10.2008 12:08

Tento ibišek je trochu jiný než ostatní zahradní ibišky. Jedná se o tzv. ibišek bahenní (Hibiscus moscheutos "Mauvelous") pocházející ze zamokřených oblastí východních částí USA. Je to trvalka, která každým rokem na podzim odumře a na jaře opět vyraší novými výhony, které jsou rok od roku silnější a větší.. Má nádherné, obrovské květy až 24 cm veliké, kvete od srpna do září až října. Má ráda hodně slunce, ale bohatou zálivku a dobře propustnou zeminu, aby v zimě její kořeny neshnily. V zimě je dobré k rostlině nastlat slámu nebo mulčovací kůru a na jařa pak rostlinu zastřihnout pár centimetrů nad zem a pak už jen čekat na krásné nové květy.

Já sama jsem si tuto rostlinu koupila před rokem a byla jsem z ní nešťastná, když mi odumírala. Už jsem jí chtěla na jaře vykopat, ale všimla jsem si malých nových výběžků, tak jsem jí dala ještě chvíli šanci a dočkala jsem se krásné rozvětvené rostliny, která měla asi 80 poupat a všichni sousedi mi ji záviděli. Hnojila jsem ji do konce září hnojivem na ibišky. Už opět začíná odumírat a já se těším na příští rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika