Velikonoční vajíčka: jak si vyrobit krásná hedvábná barvená vejce

Velikonoční vajička
Zdroj: www.ferrellgas.com

S barevnými kousky hedvábí a touto úžasně snadnou metodou zdobení vajíček budete mít každoroční barvení hotové raz dva. Začněte tím, že vajíčko uvařené natvrdo zabalíte do čtverce vzorovaného čistého hedvábí, které jste si ustřihli z kravaty nebo šátku z obchodu s úspornými látkami, a pevně jej zavažte. Znovu ji přikryjte, tentokrát kouskem bílé bavlněné látky, a na místě zauzlujte provázkem. Poté všechna vajíčka povařte 20 minut v octové lázni na plotně. Jak se tekutina jemně vaří, otisky se přenesou na každou skořápku a vytvoří výstavku, která určitě udělá trvalý dojem. Níže naleznete náš návod krok za krokem k tomuto elegantnímu projektu barvení vajec, ale nejprve jeden profesionální tip: Používejte pouze čisté hedvábí. Vyzkoušejte látku lehkým třením – měla by být hladká a teplá. Podívejte se na následující návod na velikonoční vajíčka.

Co budete potřebovat

Materiály

  • Vejce uvařená natvrdo
  • Hedvábné kravaty nebo šátky
  • Nůžky na textil
  • Bílá bavlněná látka
  • Provázek
  • Ocet
Velikonoční vajíčka: jak si vyrobit krásná hedvábná barvená vejce
Zdroj: www.marthastewart.com

Instrukce

Krok 1

Vystřihněte čtverec hedvábí větší než vejce. Položte látku potiskem nahoru a doprostřed položte vajíčko. Hedvábí co nejtěsněji omotejte kolem vajíčka, jinak bude výsledný vzor vypadat rozmazaně. Zajistěte provázkem nebo gumičkou.

Krok 2

Vejce zabalené do hedvábí položte na zbytek bílé látky odstřižené ze starého trička nebo prostěradla. Přikryjte a upevněte jako v kroku 1. Postup opakujte pro každé vejce.

Krok 3

Vejce vložte do smaltovaného nebo skleněného hrnce. Naplňte je vodou tak, aby byla zakrytá, přidejte 3 lžíce bílého octa a postavte na střední teplotu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut. Vejce vyjměte, nechte vychladnout a rozbalte. Obarvená vejce otřete hadříkem navlhčeným rostlinným olejem, aby se pěkně leskla. (Poznámka: Tato vejce nejsou vhodná k jídlu.)

Velikonoční vajíčka: jak si vyrobit krásná hedvábná barvená vejce
Zdroj: www.marthastewart.com

V této jednoduché a zároveň efektní metodě zdobení vajíček s pomocí barevných kousků hedvábí získáte každoroční barvení vajíček hotové během chvíle. Stačí zabalit vajíčko uvařené natvrdo do čtverce vzorovaného hedvábí, přikrýt ho bílou bavlněnou látkou a vařit v octové lázni. Jak se tekutina vaří, otisky se přenesou na skořápky, vytvářejíce nádherné vzory. Tato kreativní technika zdobení vajec je skvělou aktivitou pro celou rodinu a přináší nezapomenutelnou zábavu během příprav na Velikonoce. Vaše velikonoční vajíčka budou vypadat jako unikátní umělecká díla a budou vynikat na každém velikonočním stole.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno