Cyklameny



Stránky: 1,  2   
host - 175.139 (?) 
22.11.2009 11:07, zobrazeno: 12750x

prosim o radu, ak ma niekto skusenosti s pestovanim cyklamenov v zahrade. V zahradnom centre Baumaxu som si kupila niekolko krasnych cyklamenov, ktore su oznacene ako alpinske zahradne cyklameny. Su v plnom kvete a predavacka spochybnila ich mrazuvzdornost, ona ich vraj necha v byte. Ale ja viem, ze niektore katalogy s kvetinami {Baker} ponukaju zahradne cyklameny, ktore pred zimou netreba vyberat z pody. Prosim, ak ma niekto skusenosti s touto rastlinou budem vdacna za kazdu radu. Tie moje som posadila do zahrady, prihrnula listim. Ale bola by som rada, keby kvitli aj v buducom roku, len neviem, co mam pre to urobit. Srdecne dakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 48.243 (?), 22.11.2009 16:10

Pro správné určení bramboříků musíte znát jejich botanické = latinské jméno. U nás se běžně prodávají tyto:

Cyclamen persicum - léta letoucí pěstovaný pokojový brambořík, kultivary různých barev a velikostí, nesnese mráz, nevoní.

Cyclamen purpurascens = europeum - jediný u nás ve volné přírodě rostoucí, plně mrazuvzdorný, kvete koncem léta, voní.

Cyclamen hederifolium = neapolitanum - listy břečťanovitého tvaru, kvete na podzim a začátkem zimy, při větším mrazech vymrzá, vyžaduje dobrý zimní kryt. Nevoní.

Cyclamen coum, C. abchasicum, C. cilicicum - koncem zimy a brzy na jaře kvetoucí, drobnější vonné květy, rovněž rád vymrzá.

Ostatní druhy bramboříků se dají sehnat jen u specialistů, v obchodech jsem je nikdy prodávat neviděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 175.139 (?), 22.11.2009 17:04

Pane Jančo, moc děkuji. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 22.11.2009 20:46

Cyclamem coum mám už 3 roky na zahrádce, přežil bez problémů i minulou zimu. Má drobné miloučké kvítky.          Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
dr - (48) - 171.74 (?), 23.11.2009 21:07

To, co se prodává pod názvem alpský cyklámen, bývá většinou C.hederifolium s listy podobné břečťanu se stříbrnou kresbou.Ten sázíme hlouběji - asi 15 cm.Přes zimu raději nakrýt trochu chvojím, ale zase neudusit! Dalším druhem může být C.purpurascens,(europaeum).Ten sázíme mělce, tak 2 - 3 cm hluboko a pro všechny bramboříky je velmi prospěšné dát ještě navrch tak 2 cm vrstvu vápencových kamínků, co se dávají na hroby.Evropský brambořík je ze všech nejodolnější.Krásně voní, řadím ho k nejkrásněji vonícím květinám vůbec.U nás v přírodě je chráněný.Dalším druhem, který může být venku, je C. coum.Ten na rozdíl od předchozích kvete brzy na jaře, někdy vykukuje v únoru ze sněhu a patří mezi nejranější kvítka.Nevoní.Zasadit asi 5 cm a vápenec, na zimu chránit klestím, ale tak, abychom ho neudusili, když kvete.Všeubecně bramboříky vyžadují stín, evropský spolu s kopytníkem snese vůbec největší stín.Hnojíme opatrně kombinovanými hnojivy.Snesou dost.Po odkvětu následující rok zrají tobolky se semeny, které je třeba hlídat.Po otevření na ně přijdou nejdříve mravenci, kteří je roznesou po okolí.Pokud semena získáme, nejlépe je vysít těsně pod vrstvu vápencových kamínků.Půda by měla být přiměřeně vlhká, ne mokrá.Evropský brambořík v dobrých podmínkách může mít hlízu i přes 15 cm v průměru a přes 50 květů postupně.       pH

C.coum
C.coum
C.purpurascens
C.purpurascens
C.purpurascens
C.purpurascens
C.purpurascens
C.purpurascens
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 48.243 (?), 24.11.2009 10:12

Vážený kolego dr. Vidím, že jste znalec bramboříků, ale musím Vám oponovat co se týká vůně C. coum. Pěstuji roky růžovou i bílou formu a obě krásně fialkově voní, asi tak silně jako C. purpurascens. Na zimu je mám v nevytápěné verandě a když v únoru kvetou, voní celá veranda. Zdraví Janča.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.98 (?), 24.11.2009 14:28

Musím zásadně nesouhlasit s hloubkou sázení C. hederifolium. Co je brambořík? Pouze hlíza, ze které vyrůstají listy a květy. Např purpurascens a jiné druhy vytváří navíc ještě jakýsi podzemní stonek(podle podmínek), tím jak listy přirůstají, přičemž hlíza zůstává např. pod vrstvou opadanky, několik centimetrů pod povrchem půdy, viděl jsem však rovněž C. purpurascens v italském Trentinu, kde většina kusů má hlízu těsně pod povrchem, nebo i částečně nad povrchem. Pokud jde o C. hederifolium, tak zasazením do nehorázné hloubky 15 cm tu kytku udusíte. Listy i květy musí cestovat na světlo boží a prorážet mocnou vrstvu země, což je špatně. Vim o místě se stovkou a více C. hederifolium, kde se tyto sami přemnožují semenem a většina má hlízu částečně venku, a to jsou panečku kusance. i 10 cm v průměru, když to kvete je to opravdová nádhera.  Já říkám sadit mělce, hlízky semenáčků jsou většinou pár cm pod povrchem, a mohou se časem utápět napadaným materiálem a tvorbou humusu, ale to je tak všechno.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dr - (48) - 171.74 (?), 24.11.2009 21:01

Je to dobrá připomínka, pane Karlosi, nehádám se, ale něco jiného jsou bramboříky v přírodě a něco jiného v kultuře.Také jsem viděl tyto rostlinky na povrchu jen několika kořínky přichycené v půdě, ale také hlízy s dlouhým krkem.Samozřejmě, čím hlouběji, tím rostlina vynaloží více energie na,,vynoření" a méně kvete, zatímco ta mělce usazená pak má několik vrcholů a kvete více.Nevím, jestli to Vaše místo s bramboříky je u nás, nebo na jihu.V substrátu, v jakém se bramboříkům nejlépe daří, tedy lehkém,(listovka s vápencem),je prakticky neutopíte, ale samozřejmě hloubka by měla být podle velikosti hlízy.To postupné přisypávání je úplně přirozené.Myslím, že celá tato diskuze měla být spíž mezi alpínkami, protože i ty kameny okolo bramboříků dělají své při udržování teploty.Mohou se vyskytnout také názory, že bramboříky chtějí kyselou půdu a nejlépe rostou v rašelině.To mi kdysi říkali pěstitelé C. fatrense, že i v přírodě rostou tyto rostliny ve vysoké vrstvě humusu, ale jaksi už neřekli, že to celé je na vápencové stráni.           pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
dr - (48) - 171.74 (?), 24.11.2009 20:25

Tato informace mě potěšila, ale jestli to není tím, že na verandě je tepleji, než venku v předjaří.    pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.98 (?), 25.11.2009 7:42

dr: to místo je u Prahy. Máte pravdu s tím krkem, sám jsem viděl letos mnoho C. purp. v Podyjí a zkoumal jsem, jak hluboko mají hlízu. Krk je většinou šikmo umístěný v napadaném humusu, někdy i dost hluboko a je to tím jak kytka přirůstá a zapadává listím. I běžné bramborajzy C. persicum dělají takové krčky, zkrácené stonky. Je to ale otázka let než tohle naroste, a je to vlastně komunikačák mezi hlízou a povrchem. Pokud ale někdo koupí očištěnou hlízu C. hederifolium, a zahrabe ji 15 cm pod zem, (nejčastěji prostou zahradní zem),neudělá dobře. Listy i květy musí valit nahoru, přes hutnou vrstvu. Proč tohle píšu? Tu Vámi udanou hloubku jsem viděl už mockrát v různých knihách a katalozích typu Lukon, a považuju to za chybu.

Kdy vlastně dozrají semena podzimních cyklamenů? Který měsíc?

Díky za fajné fotky.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika