Stará třešeň - co s ní?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
kubak - (16) - 138.22 (?), 13.6.2012 8:32, zobrazeno: 10465x
Dobrý den, mám na zahradě dlouhodobě neudžovanou třešeň, loni něměla téměř žádné třešně, ale protože nebyly ani jinde nechal jsem ji jak to bude vypadat letos. Třešní má dost, jsou dobré, ale tak zhruba 10m vysoko. Navíc si myslím že už příliš stará a poškozená a proto se obracím na zdejší odborníky zda strom zmladit / zkrátit / přořezat nebo rovnou pokácet. Strom je vysoký tak 11m a zřejmě byl vysazen s domem tzn cca 40 let starý. Detaily na přiložených fotkách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.2 (?), 13.6.2012 13:29
Souhlasim s panem Vysloužilem, je to na vašem rozhodnuti.jinak jde i tuto korunu postupně v pruběhu několika let sesadit na přijatelnou mez.Odstraněnim suchych a poškozenych větvi na větevni kroužek by to mohlo začit.V současne době sklizně seřiznutim nejvrchnějšiho patra stromu nijak neubližite, dokaže se stratou vypořadat.Dalši rok opět horni patro v době sklizně.Je dobre u těchto vysokokmenu ponechat minimalně dvě patra a v dalšich letech pouze tvarovat a prosvětlovat korunu v době sklizně.U vysokokmennych peckovin je vhodne si ujasnit faktickou spotřebu, vysokokmenne třešně tvoři objemově velke koruny s urodou ktera je obtižně nejen sčesat ale i zpracovat a skonzumovat.proto je dobre podle toho udržovat korunu s plody.U Coltu, Gisely toto nehrozi vzhledem k tomu tyto podnože rostou slabě ale tež nemaji takovou životnost jako stare vysokmeny se starymi odrudami.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
kubak - (16) - 138.22 (?), 13.6.2012 14:18
Děkuji za rady. Třešně jsou chutné a stom kácet zatím nechci, myslel jsem si že příliš poškozený ale pokud vydrží budu jen rád. Suché větve jsou jasné, ale mohl by mi ještě někdo načrtnout kde můžu letos řezat aby to třešeň "rozdejchala". Tu prasliknu mám zabetonovat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 206.136 (?), 13.6.2012 14:39
Prasklinu nebetónovať.
Odporúčam prečítajte si vlákno "Vyhnívání stromu", dobrý je postup ktorý popisuje p. Douša.
Peter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.2 (?), 23.6.2012 11:36
Nemužete u teto třešně počitat s tim, že vydrži pro vnoučata (pokud si z ni nevezmete rouby a nepřeroubujete.Ale je faktem, že většinou v relativni pohodě dožiji mnoho let někdy i desetileti.Pro rozdejchani stromu je rada takova, řezat nad nejspodnějši zdravou větvi na kosternim zakladě koruny.V přištim roce se muže stat a je to vice než jiste bude uroda minimalni, ale po doplněni obrostu v dalšich letech bude uspokojiva až normalni.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|