Špičák Grace Star Gisela 5



houba79 - (17) - 137.83 (?) 
8.5.2015 21:08, zobrazeno: 8739x

Dobrý den,

mám začátečnický dotaz, tak se omlouvám, jestli se nevyjadřuji přesně. Minulý rok na podzim jsem zasadila špičák Grace Star na podnoži Gisela 5. Je to zákrsek a roub je cca 10 cm nad zemí. Výška "stromku" je cca 180 cm. Teď začaly rašit pupeny po celé délce hlavního kmínku. Prosím o radu, jak a kdy začít stromek tvarovat, aby z něj vyrostl strom do výšky max. 2,5m, úzký s co nejvyšší plodností? Má se zastřihnout terminál nebo se růst do výšky zastaví sám? Nechávají se větve už ve výšce roubu nebo se dělá kmínek? Kolik větví nechat a s jakým rozestupem a zda je případně krátit na určitou délku o kmene? Koupila jsem si knížku o řezu ovocných stromů, ale o zákrscích nebo štíhlých vřetenech tam není vůbec nic a na netu jsem našla informace, které se týkají většinou jen jabloní. Můžu případně přidat foto.

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 25.2 (?), 9.5.2015 16:33

Nu rada by byla - vemte hadr - od země si naměřte sto centimetru, a to co je pod metr odrhněte, tím získáte základ kmínku. Založte čtyřramenné spodní patro z pupenu nad odrhnutým kmínkem. To znamená nechte rozjet čtyři pupeny v základu, kosterních větví budoucí koruny.  Na terminálu si odměřte cca padesát cm a založte druhé patro, a to samé udělejte u založení třetího patra. Až se kosterní větve rozjedou, tak by jste měla terminál nad třetím patrem ustřihnout. U peckovin a třešní a višní se dost těžko dosáhne předpokládaná šířka i výška, na to nakonec upozornují nejen školkaři a ovocné školky na svých stránkách. Ale na druhou stranu, se už dnes stává pravidlem tvarování korunek třešní a višní řezem při sklizni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
houba79 - (17) - 137.83 (?), 10.5.2015 21:09

Děkuji za radu! yes

Ještě bych měla pár dotazů :

1. ten hlavní terminál poroste dál do výšky nebo se rozdvojí? Myslela jsem si, že se terminál prodlouží, ale na špičce jsou jen pupeny a nic se neděje, neroste. Takže třetí patro nemám na čem založit.

2. kosterní větve mám nechat volně růst nebo se taky krátí na určitý počet pupenů? Nebo to, že je třešen na podnoži Gisela 5 zajistí, že větve neporostou moc do šířky?

3. když je strom zákrsek, tak to znamená přesně co? Myslela jsem, že zákrsek nemá kmen a větver rostou hned od země na tím roubem? Nebo je nutné u třešní založit korunku min. ten metr na zemí?

Děkuji za případné reakce

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 10.5.2015 21:51

Paní,
předpokládám, že jste si třešínku na podnoži Gisela 5 koupila proto, abyste docílila nízkého tvaru stromu. To znamená výška koruny okolo 3m a šířka do 2,5m ve tvaru vřetenovitého zákrsku, či štíhlého vřetene.
V tom případě je hloupost zakládat již nyní 2. nebo 3. patro a výšku kmene 1m.
Pokud se zde nepřihlásí někdo, kdo vám odborně poradí, pošlete mi mail a zítra bych vám postup objasnil. Dnes už musím u PC končit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 25.2 (?), 11.5.2015 10:42

Ano pane Vinšálku - naprosto s Vámi souhlasím, rada byla myšlena všeobecně, Omlouvám se. Druhé patro se samozřejmě zakládá po založení prvního a zprovoznění toho prvního a třetí toho druhého, nikdy ne najednou! V podstatě je toto zakládání popisováno v každé ovocnářské literatuře včetně Zahrádkáře. Stejně je tam uvedeno jak nedopustit nadměrné zahuštění koruny a vyvarování se uhlu a sklonu budoucích kosterních větví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 11.5.2015 10:54

Ono už je zakládání korunky pár minut po dvanácté, předpokládám, že už tam plno pupenů vypučelo a nejspíš už začaly přirůstat nové větvičky.

Takže si rozmyslete jak vysoký chcete kmínek, přidejte nad tu výšku pět šest pupenů a šmyk, nejlépe hned.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 11.5.2015 20:43

Ano, to beru, p. host 25.2. Myslel jste to dobře a špatně napsal.
Teď doporučuji tazatelce, aby urychleně realizovala doporučení zahradnického guru. Ponechat 6 vyrašených výhonů a všechno ostatní pryč.
Přesně to samé už jsem také udělal, ale už před dvěma, možná třemi týdny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
houba79 - (17) - 137.83 (?), 11.5.2015 21:15

Pánové, děkuji všem za rady. Zítra se do toho pustím. Máte pravdu, pupeny už vyrašily, ale zatím jsou tam jen listy, větvičky snad ne.

Poprosím ještě o vysvětlení rozdílu mezi vřetenovitým zákrskem a štíhlým vřetenem? A stále mi není jasná ta výška kmínku - musí být, nemusí být, je lepší vyšší nebo nižší?

Děkuji


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika