Zahradní vodní prvky: 10 hlavních výhod

0
Zahradní vodní prvky: 10 hlavních výhod
Zdroj: www.jollylane.com

Přemýšleli jste někdy o tom, jaká designová rozhodnutí by mohla vaši zahradu posunout na vyšší úroveň? Ať už se věnujete zahradničení a rádi se věnujete stříhání keřů a sázení květin, nebo dáváte přednost nenáročnému prostoru pro odpočinek, zahradní vodní prvek může být přesně to, co vaše zahrada potřebuje.

Pokud jste uvažovali o přidání vodního prvku, ale nejste si jisti, jaký typ zvolit, zda se vyplatí a co obnáší instalace, čtěte dál a podívejte se na zahradní vodní prvky.

Jaké jsou různé typy vodních prvků?

Pro zahrady všech tvarů, velikostí a stylů jsou vhodné vodní prvky. Mohou být velké nebo malé, jednoduché nebo propracované, dodat vaší zahradě dramatičnost nebo jemnou krásu. Zde jsou uvedeny nejběžnější typy vodních prvků:

Rybníčky

Jakékoli jezírko lze přeměnit na rybník, pokud v něm budou moci ryby bezpečně žít, což znamená, že musí být dostatečně hluboké, aby mohly přezimovat, aniž by zamrzly, musí v něm být kameny nebo jiné plochy, kde najdou úkryt před predátory, a dostatek vody, aby byla chemicky vyvážená. Zde vám blíže poradí v místním obchodě s akvaristickými potřebami.

Oblíbené jsou zlaté rybky a koi, přičemž menší druhy zlatých rybek nepřerostou menší jezírka. Pokud máte dostatek prostoru, bude velké koi jezírko s palubou nebo dřevěným můstkem vždy potěšením, když u něj budete sedět a pozorovat ho.

Zahradní vodní prvky: 10 hlavních výhod
Zdroj: www.selandscapeconstruction.co.uk

Vodní zahrada

Vodní zahrada je venkovní prostor, který využívá vodu k okrasným účelům. Vznikly ve starověkém Egyptě, kde královské rodiny přiváděly do svých zahrad vodu z řeky Nil. V těchto zahradách rostly posvátné lotosové rostliny, které se používaly také v lékařství. Dnes jsou vodní zahrady tvořeny různými prvky od jemných vodopádů až po supermoderní kanály s pečlivě umístěnými kamennými schůdky.

Zrcadlové bazény

Zrcadlové bazény obvykle slouží jako ústřední prvek zahrady. Bývají geometrických tvarů a mají pochozí plochy přesahující přes okraje. Zrcadlový bazén obvykle najdete v blízkosti dekorativního krajinného prvku, který je navržen tak, aby se odrážel ve třpytivé vodní hladině.

Okrasné bazény

Okrasné bazény jsou obvykle navrženy tak, aby zvýraznily jiné venkovní umělecké dílo, například sochu. U okrasných bazénů může voda vytékat z fontány nebo sochy.

Vodopády

Vodopád dodá každému vodnímu prvku zvuk a pohyb. Vodopády se obvykle vytvářejí z balvanů nebo desek z přírodního kamene, které vnášejí do jinak rovné krajiny krásný vertikální rozměr. Větší zahrady se často hodí pro vícestupňové vodopády, které zahrnují směs potůčků a jezírek. V některých veřejných zahradách jsou také velké vodopádové brány, v nichž kamenné desky a cihly tvoří bránu, kterou voda padá. Pokud máte jen malý prostor, může malý vodopád obohatit vaši zábavní a relaxační zónu o jemný zvuk stékající vody.

Potůčky

Potůčky jsou dalším krásným způsobem, jak vnést do zahrady trochu pohybu. Nejlépe vyniknou podél klikatících se cestiček nebo chodníčků, které jsou navrženy tak, aby stékaly po víceúrovňové zahradě. Dobře instalovaný potůček může na konci kaskádovitě ústit do jezírka a pomáhat tak udržovat celý ekosystém vodního prvku.

Fontány

Fontány dramaticky tryskají vodu do vzduchu a jsou často spojovány s bohatstvím a luxusem. Původně byly kašny čistě funkční a byly napojeny na akvadukty nebo prameny, které zásobovaly města, městečka a vesnice pitnou vodou. Až do 19. století fungovala většina fontán pouze tehdy, pokud byl zdroj vody výše než fontána. V dnešní době zdobí městské parky, náměstí a soukromé zahrady po celém světě a poskytují jemně tryskající zvuk a čerstvou pohyblivou vodu.

fontána
Zdroj: www.selandscapeconstruction.co.uk

Jaké jsou výhody zahradního vodního prvku?

Vodní prvek na zahradě toho nabízí víc, než se na první pohled zdá; podívejte se na těchto deset fantastických výhod vodního prvku na vaší zahradě:

Jsou estetické a umožňují vám hrát si s barvami, strukturou, pohybem a tvarem. Skvělý vodní prvek vynikne na pozadí zahradní zeleně a můžete s jeho pomocí vytvořit ústřední body kolem jakéhokoli venkovního prostoru. Pokud chcete upoutat pozornost na jedno místo, zvolte jednu fontánu, nebo vytvořte několik poutavých míst s tryskajícím vodopádem.

Díky nim bude vaše zahrada ještě klidnější

V dnešní době jsme neustále ve střehu a často zoufale potřebujeme něco, co by nás uvolnilo. Uklidňující zvuk potoka nebo vodopádu zklidňuje mozek a nabízí podobný efekt, jakého dosahujeme při meditaci. Trávení jakéhokoli času venku je skvělé, ale přínos je ještě větší, když je váš venkovní prostor tak účinný při zmírňování úzkosti a stresu.

Jedinečnost

Můžete si vytvořit něco jedinečného. Zahrady jsou skvělým způsobem, jak vyjádřit svou kreativitu a vkus, a vodní prvek vám k tomu poskytne ještě více možností. Ať už zvolíte tlumené barvy, které nechají vyniknout vašim květinám, nebo dáte přednost myšlence něčeho jasného a výrazného, volba je jen na vás.

Zahradní vodní prvky: 10 hlavních výhod
Zdroj: www.selandscapeconstruction.co.uk

Zapojují další smysl

Zahradní vodní prvky přidávají do zahrady nejen krásu, ale také zvuk vody, který má uklidňující a relaxační účinek. Uklidňující zvuky jemně se pohybující vody mohou také sloužit jako tlumič hluku, což může být vítaná úleva, pokud bydlíte v blízkosti rušné silnice.

Nebudete se muset starat o údržbu.

Jezírka, fontány a vodopády nepřetržitě recirkulují vodu zevnitř, čímž omezují množství spotřebované vody a snižují pravděpodobnost, že stojatá voda způsobí nadměrný růst bakterií. Kromě toho, že váš instalatér zpočátku naplní vodní prvek, je po založení téměř zcela bezúdržbový. Dokonce i jezírka s rybami se do značné míry starají sama o sebe – čím větší je vodní plocha, tím lépe se o sebe postará.

Přitahují volně žijící živočichy.

Zanedlouho si možná všimnete, že vaši zahradu navštěvují ptáci, vážky a další drobní živočichové, což přispěje k pocitu harmonie a klidu ve vašem okolí. Komu by se nelíbila myšlenka vylepšit přírodní ekosystém na své zahradě?

Různé tvary a velikosti

Nepotřebujete obrovskou zahradu, abyste mohli využívat vodní prvek. Jsou flexibilnější, než si dokážete představit! Vodní prvky mají různé tvary a velikosti – pokud máte menší zahradu, můžete se rozhodnout pro miniaturní fontánku, nebo pokud máte větší prostor, můžete použít vodopády a vytvořit na zahradě více „zón“.

Mohou zvýšit hodnotu vašeho domova

Dobře udržovaná a správně navržená krajina může zvýšit hodnotu domu tím, že mu dodá atraktivitu. Díky tomu je pravděpodobnější, že se váš dům prodá za vyšší cenu, pokud budou noví kupující rádi pokračovat v údržbě vodního prvku. Pokud chcete prodat svůj dům a víte, že potenciální kupující je fanouškem klasického umění, pak fontána se sochami múz nebo zvířat může znamenat, že máte vyhráno!

jezírko
Zdroj: www.selandscapeconstruction.co.uk

Čistší vzduch

Budete mít prospěch z čistšího vzduchu. Vodní prvek filtruje vzduch tím, že přitahuje bakterie, pyl, bakterie a prachové částice a díky tvorbě filtrujících vodních par. Vzhledem ke každoročně se zvyšující globální úrovni znečištění se stále více lidí poohlíží po vlastní zahradě jako po způsobu, jak dýchat čistší vzduch.

Co bych měl vědět, než si pořídím vodní prvek?

Každý nový zahradní projekt je sice vzrušující, ale při investici do zahradního vodního prvku je důležité být realistou.Zde je několik věcí, které je třeba zvážit, než si ho necháte nainstalovat:

Velikost vaší zahrad

Vodní prvek by měl mít pro zahradu vhodné měřítko. Velké jezírko by vypadalo úžasně na dvouakrovém pozemku, ale zmenšilo by menší zahradu.Ujistěte se, že jste ponechali prostor pro případný zahradní nábytek, kůlnu a další prvky, které by vám zahradu zpříjemnily.Stejně tak, pokud máte dostatek prostoru, nebojte se jít do velkých rozměrů – vodní prvky působí velkým dojmem, vypadají luxusně a čím jsou větší, tím méně se budete muset obávat řas a dalších problémů, které mohou u velmi malých vodních prvků na přímém slunci rychle vzniknout.

Současné uspořádání vaší zahrady

Současné uspořádání vaší zahrady: je možné něco přesunout, aby se uvolnilo místo pro vodní prvek, nebo je vše doslova vytesáno do kamene? Při plánování umístění vodního prvku zvažte, jak je vaše zahrada rozvržena.

Je dobré vyhnout se umístění vodního prvku příliš blízko převislých stromů a keřů, aby se snížilo riziko, že listí spadne do vodního prvku a ucpe výtoky nebo filtry.

Náklady na projekt může ovlivnit také vaše současné uspořádání zahrady – pokud chcete vyměnit záhon nebo trávník, většinu práce bude představovat vykopání jámy, ale pokud chcete vyměnit terasu nebo palubu, bude práce mnohem více.

Osvětlení zahrady

Byli byste překvapeni, na kolik věcí je třeba myslet, pokud jde o osvětlení zahrady. Zatímco některá světla lze snadno přemístit, v případě osvětlení instalovaného do paluby nebo do stěn budete muset zvážit, kam bude umístěn váš vodní prvek.

Osvětlení může změnit způsob, jakým něco vnímáme, takže pokud chcete, aby fontána vypadala velká a velkolepá, pod osvětlením se to podaří.Podobně pokud chcete minimalizovat vizuální vtíravost potoka, umístěte světla kolem něj nebo nad něj.

Váš designový vkus

Chcete, aby vodní prvek splynul s přírodou, nebo byl hlavní hvězdou? Pokud se vám líbí přírodní vzhled, vyberte si vodotrysk z břidlice, kamene nebo dokonce bambusu.

Pokud chcete dodat přírodě a vodnímu prvku kontrast, zvolte keramickou, betonovou nebo měděnou sochařskou fontánu. Klasické vodotrysky s andělíčky a malými soškami vypadají skvěle, když jsou umístěny mezi rostlinami, ale v modernějším prostředí se možná budete chtít podívat na materiály, jako je beton a sklo.

Ať už si vyberete cokoli, je třeba zajistit, aby materiál a styl vodního prvku dobře ladil se zbytkem zahrady, aby nepůsobil nepatřičně.

Dostupnost vody

Dostupnost vody, která se bude používat na zahradě: Pokud se chystáte pořídit pohyblivý vodní prvek, budete pravděpodobně muset investovat do vodního čerpadla a vyřešit napájení elektrickým proudem. Pokud byste raději udělali něco ekologičtějšího, můžete se poohlédnout po vodních prvcích s čerpadly na solární pohon.

Jaký zvuk byste chtěli od svého vodního prvku slyšet

Přestože by zahrada měla v první řadě působit na zrak, je dobré zohlednit i zvuk. Při plánování instalace vodního prvku byste měli také zvážit, proč tento doplněk do vaší zahrady pořizujete. Pokud bydlíte na poměrně rušné ulici, vysoká fontána nebo vodopád sníží hlukovou zátěž. Pokud bydlíte na venkově a chcete ozvučit jemně zurčící potůček, může být lepší volbou potok.

Zahradní vodní prvky: 10 hlavních výhod
Zdroj: www.selandscapeconstruction.co.uk

Závěrečné úvahy

Ať už máte k dispozici velký venkovní prostor, nebo chcete vylepšit menší zahradu. Zahradní vodní prvky jsou skvělou volbou. Potok, jezírko nebo fontána jsou vynikajícím způsobem, jak toho dosáhnout. Dodá mu dramatičnost a noblesu a zároveň zachová klidný pocit z klidné zahrady.

Při správném provedení může vodní prvek zahradu zcela proměnit a z nepopisného venkovního prostoru ji proměnit v kouzelné místo, kde si můžete odpočinout a cítit se odpočatí.

Pokud se vám líbí představa krásné zahrady, ale nemáte chuť na všechno to kopání, stříhání a osazování květináčů. Zahradní vodní prvky jsou skvělým způsobem, jak přidat do vaší zahrady nádherný prvek přírody a estetiky.

Předchozí článek Kuchyňské spíže pro maximální efektivitu skladování
Kuchyňské spíže pro maximální efektivitu skladování
Další článek Venkovní krby: nápady a inspirace
Venkovní krby: nápady a inspirace
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

žádné příspěvky k zobrazení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno