Řez višní

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.101 (?)
21.7.2015 19:30

Ano, následující jaro v době květu nebo těsně okolo kvetení ji znovu ostříhejte. Višně rády vyholují, takže proti přehuštění se ochrání samy. Horší je, když u kyselek (typická je v tom Morela p.) jsou větvičky převiské, vyholené ve vodorovných partiích a není pak kam korunku sesadit zpátky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
milanbobo - (11), 19.6.2007 20:47, zobrazeno: 60303x
Ahoj.
Ještě je brzy ,ale nikde v literatůře nemůžu najít jak stříhat višně. Konkrétně mám višni "Morelu pozdní" tři roky starou je vysoká tak dva metry a její větve jsou do poloviny vyholené pak olistěné s plodama. Všechny větve jsou totožné. Letorosty vyrůstají od kmene nepravidelně. Spodní jsou až k zemi jinak jsou dlouhé do jednoho centimetru silné. (Jak udělat  řez?)
Dík.   milan

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 19.6.2007 21:12
Keď už vypadá ako smútočná vrba, tak sa dá použiť iba zmladzovací rez. Takémuto rezu by mali padnúť za obeť vyholené časti. Vetve je nutné zrezať až na mladé výhony - a tie sa skrátia na polovicu. Tam kde mladé výhony nie sú, postačia aj vyvinuté pupeny. Teda urezanie vyholenej časti "za" dobrým pupenom. Robí sa to celé v VIII.
Tri roky starý stromek nie je až tak starý, takže by som v každom prípade skrátil čerstvé výhony na polovicu a vyholené časti - asi iba tie, čo visia k zemi.

(Ja som presne toto urobil vlani s asi 10ročným stromkom, s tým, že uvidíme, čo nastane - a teraz som prekvapený. Takže osobne doporučujem radikálny postup. Mladé vyhony na polovicu, vyholené preč.)

milanbobo - (11), 20.6.2007 21:57
Ahoj.
Na vyholené části jsem žádný pupen nevyděl ,ale podívám se pozorněji. Posílám foto višně. Šipka na přiloženém obrázku vede k větévce která vyrůstá z vyholené větve,ale tato situace se neopakuje pravidelně. Jak si počínat vtakovém případě? Váší zkušenost budu akceptovat.
milan
Bez názvu
Bez názvu

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 21.6.2007 12:15
Toto vypadá ešte dobre. Takže by som ubral iba spodné vyholené vetvičky, všetky čerstvé skrátil na polovicu a potom podľa toho, ako bude na buduci rok zahusťovať, tak by som pokračoval.
Pokúsim sa vložiť schematický obrázok z knihy, podľa ktorej som postupoval. Miesta rezov by mali byť dostatočne zreteľné.
rez_1
rez_1
rez_2
rez_2

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 22.6.2007 10:22
Vyholování višní je genetická vlastnost některých odrůd (možná většiny). Nákresy jsou schematicky správné (možná bych neřezal svěšující se dřevinu na zevní pupen), vyždycky však tak hojně mladé výhony z konvexit  svěšených větví nevyrůstají.
   Pokud se provede vydatný průklest - doplněný přihnojením, obvykle proraší spící pupeny i ze staršího dřeva a těmito výhony lze někdy vyholené větvičky nahradit.
   Slyšel jsem, že pomůže na jaře zakroužkování nebo zaškrcení vyholených výhonů - že pod zaškrcením vyraší letorost. Sám jsem to ale nezkoušel.

host - 220.132 (?), 5.7.2013 12:35

Tak já taky připojím reakci, snad to nevadí, do tak starého vlákna. V jedné knize asi z 80. let jsem vyčetl, že se na jaře mají zaštipovat vrcholky prodlužujících se větví, kdy následně z báze vyrůstají nové letorosty (ale často i z vyholených částí, dle mé zkušenosti). Zbylé části s květy by měly odplodit a následně je třeba je odstranit až k obraženým letorostům (nevím čím to, ale většina takto ošetřených konečků nezaplodila, tak nevím jestli je ještě rok nechat nebo dát pryč). Letos jsem takto řezal poprvé. Tak asi vyzkouším o něco radikálnější řez teď na podzim. D.

host - 217.212 (?), 20.7.2015 21:55

Já moc prosím někoho, kdo má zkušenost.Mám mladou višničku-Zasadila jsem ji na jaře, ale vůbec jsem ji nestříhala.Je asi metr vysoká, má 4 větvičky a už měla 5 višní.Prosím vás, poraďte mi, kdy a jak ji mám zkrátit větvičky, aby byla celkově hustší? Nebo ji nechat tak? 

Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 132.114 (?), 21.7.2015 14:18

Bez znalosti odrůdy a ev. fotky těžko radit.

Višně rády zahušťují samy a proto bych s řezem na zahuštění nepospíchal. Možná po čase bude třeba řešit spíš řez prosvětlovací. Nechal bych ji zatím růst a plodit. J.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 21.7.2015 17:24

Já bych asi radši stromek po výsadbě každoročně seříznul. Mnohé višně mají sklon k vlasatění a bez řezu jim letorosty vyholí a listy porostou jen na koncích. Takový stromek kvalitní pevnou korunku nevytvoří.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.101 (?), 21.7.2015 19:30

Ano, následující jaro v době květu nebo těsně okolo kvetení ji znovu ostříhejte. Višně rády vyholují, takže proti přehuštění se ochrání samy. Horší je, když u kyselek (typická je v tom Morela p.) jsou větvičky převiské, vyholené ve vodorovných partiích a není pak kam korunku sesadit zpátky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz