Opylení třešně

host - 8.32 (?)
14.5.2013 22:12

Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne.  Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.

Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé wink.

Michaela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 137.218 (?), 29.4.2013 12:52, zobrazeno: 9650x

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu. Na zahradě mám pátým rokem třešeň Těchlovan na podnoži pláčnici. Tak jako minulý rok kvete. Minulý rok ale nebyla zřejmě opylena. Květy uschly a opadaly. Za plotem roste velké množství planých třešní a u sousedů (cca 60 m vzdušnou čarou) je obrovská stará třešeň úplně obalená květy (odrůdu bohužel nezná). Stačí to pro opylení - nebo je nutné naroubovat na stromek větvičku jiné odrůdy? Mám zkusit postřik Wuxal Boran?

Třešeň napadla dva roky po sobě Blumeriella, letos jsem provedla preventivní postřik (ve fázi "ouška") - chystám se ještě po odkvětu provést další postřik. Může být snad to příčinou uschlých a opadaných květů?

Děkuji za rady.

Michaela

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 159.145 (?), 29.4.2013 20:42

Spíše bych to viděl na květy zničené mrazem vloni na jaře. Uvidíte letos.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 29.4.2013 20:59

Pokud ty třešně v okolí kvetou přibližně stejně s tou vaší, nemusíte nic přiroubovávat.  Postřik bórem v sou časné době už opylení nepomůže (možná tak napřesrok). Ten bór jste měla aplikovat při rašení. Nejvíce bóru strom přijme při podzimní aplikaci před opadem listů, u třešní přelom září a října.
Proti houbě Blumeriella japii je třeba ošetřit asi 2 až tři týdny po odkvětu (dle počasí) a ošetření jednou či 2x po 10-14 dnech zopakovat.
Ty opadané květy nezpůsobila Blumeriella, ta způsobuje skvrnitostost listů a jejich předčasný opad během léta.
Pravděpodobnou příčinou uschnutí květů bude moniliový úžeh, způsobený houbou Monilia laxa, nebo Monilia fruticosa. V naší oblasti napadá především višně a meruňky, na Moravě zase slivoně, ale třešně může napadnout také.
Jinou příčinou mohl být mráz, jak uvádí p.Mikeš.Mně ale loni mráz nezničil květy, ale až plody a to u všech peckovin (18.května?).

host - 220.186 (?), 29.4.2013 22:03

Loni to byl spíš mráz, u nás měl třešně jen málokdo. Kdyby to byla ta monilie, tak by snad uschly i nějaké větvičky (?), aspoň u mne na višni, kterou už nemám, to tak bylo.           Lída

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.4.2013 21:18

No, to musí vědět tazatel, záleží odkud je. Ty uschlé větvičky by měl vidět.
Já jsem měl loni a podobně předloni, radost, že mi po letech nezmrzly květy meruňky ani dalších peckovin a pak mi kompletně zmrzly v květnu všechny plody peckovin. Loni pouze na švestce Herman zanechal plody přesně na půli korunky při pohledové stěně z jehličnanů.
A sadař z Probuzi u HK měl úrodu meruněk i třešní.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4620) - 38.136 (?), 30.4.2013 21:21

ProbLuz?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4620) - 38.136 (?), 30.4.2013 21:23

U nás tenkrát nezmrzly ani ořešáky...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.5.2013 21:11

Nevím přesně, jak se ta ves píše. Je to u Všestar, takhle na kopci.

marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 96.54 (?), 4.5.2013 17:16

Jj, Probluz.

host - 8.32 (?), 14.5.2013 22:12

Děkuji za reakce. Za nulovou úrodu minulý rok může spíše skutečně mráz. Vzpomnela jsem si, že ani u sousedů moc třešní neměli. Uvidím, jak to dopadne letos. Jak už jsem četla i jinde letos bude asi problém s tím, že v době květu nelétaly včely. Je ironií, že na planých třešních jsou už malé zelené kuličky. U té mojí třešně kvetení skončilo v polovině minulého týdne.  Zatím se nedá poznat, zda nějaká třešnička letos bude. Jinak chata je v Posázaví, cca 250m n.m., orientace na jih.

Moc jsem si nedovedla představit, že je zahradničení tak napínavé wink.

Michaela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025