Opět stará třešeň kácet/zkusit zmladit?



Stránky: 1,  2,  3   
romanv - (4) - 89.195 (?) 
30.7.2021 22:45, zobrazeno: 4234x

Dobrý den, chtěl bych znát nějaké jiné názory na mou situaci.

Na hranici pozemku máme cca 2m od plotu starou třešen, odhadem 40-50 let, možná více, má cca 11 m výšky, první větvení ve výšce cca 2,5m, stav dobrý, koruna hustá, uschlé větve žádné, plodí poslední 3 roky velmi dobře (co vlastníme zahradu, před tím nevím). Jsou patrné snahy o nějaké prořezy v minulosti, poslední snad 4 roky zpět, které skončily cca 5m dlouhými statnými výhony kolmo k zemi. Sousedka si vyžádala její odstranění do letošního podzimu - třešeň roste hodně přes plot (je to J směrem) k sousedce, spad listí a plodů je opravdu velký, navíc jí stíní velkou část zahrady od západu, v tomto celkem sousedku chápu. Větve jsou vysoko, očešeme tak 2-3 přepravky z nejnižších větví, užitná hodnota pro nás taky nic moc. 

Jenže za a) já mám stromy rád, takže mi je proti srsti to vykácet, za b) nám poskytuje dost soukromí proti pohledům dalších sousedů přímo do prostřed naší zahrady. 

Má smysl se snažit třešeň ještě nějak seřezat v srpnu/září, např. na 3 m vysoký holý kmen a počkat, jestli na jaře obrazí a nové výhony hlídat, ať nejdou k sousedce? To by mohla sousedka ustát, když listí letos na podzim nebude. Pokud neobrazí, tak se příští rok pokácí i kmen.

Nebo ji radši teď komplet vykácet a na podzim už dát jiný nový stromek ať se neztrácí čas (samozřejmě dále od plotu a něco co neroste tak vysoko)? 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.73 (?), 31.7.2021 0:06

3m holý kmen určitě neobrazí. Mohla by bez problémů snést seříznutí koruny tak o třetinu, na třešeň ještě tak stará není.

Pokud stíní sousedce od západu, tak ji také ale chrání před větrem a prudkým deštěm, ty také přicházejí většinou ze západu...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 91.196 (?), 31.7.2021 9:12

Možných řešení je více, Vámi navržený postup na 3m vysoký holý kmen je ten nejhorší možný -zejména vůči nevinnému, zatím živému stromuangry. V tomto konkrétním případě jsem příznivcem postupného, do více roků-sezon rozloženého, ke všem stranám citlivějšího způsobu řešení-okamžitě se můžete pustit do sesazení stromu o cca polovinu, části přesahující hranici sousedčina pozemku odřežte celé. To by ji mělo pro teď uklidnit. Vdalších letech strom nenechte přes hranici přerůstat, do Vaší zahrady ji můžete pustit v míře větší-strom na to bude mít dost energie-i pro lepší oslunění částí dosud stíněných samo sebou z té jižní strany. Nějaké kácení není ani ze zákona nutné, než se změnily předpisy o vzdálenosti výsadby, byla Vaše třešeň už na místě. Výsadbou mladého stromku, na který naštěpíte rouby nebo očka z té staré dámy nic nepokazíte, dbejte však na jeho správné umístění, o dobrý zdravotní stav a výživu odpovídající potřebám všech Vašich dřevin. Dáte-li se do řezu a střihu, ošetřete-zatřete, prosím pečlivě všechny bezpečně dostupné rány a ranky-strom Vám za to bude vděčný. Hnojení celé plochy pod třešní nepodceňte-ať už budete řezat méně či více-např. cereritem podzim rozhozem a nakrytí pěticentimetrovou vrstvou univ.substrátu by jí prospělo-po předchozím posečením případného trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.78 (?), 31.7.2021 12:13

Tak do letošního podzimu určitě nestihnete nic než ono skácení. Zahnův řez jste mohl provést do konce července tak, že by jste řezal o jedno rozvětvení dále než pro finální tvar. Prakticky pokud by jste chtěl jednopatrovou deštníkovou korunu, tak by jste zahnovým řezem sesadil stom na dvoupatrovou korunu a provedl obvodouvou redukci o 1/3 v spodním patře a o 1/2 v horním patře.

Dejte fotky s pohledem podél plotu k posouzení, jak moc to sousedku může obtěžovat. Někdy je dobré, když je mezi sousedy dohoda, že každý si sklidí to co je nad jeho pozemkem. My jsme měli takto švestku u sousedů a s dvěmi sousedy dohoda fungovala a třetí co koupili tu zahradu švestku zničili ořezem, aniž by se zeptali jestli nám to vadí. To první byli natolik dobří, že aby jsme neměli červavé švestky, mohl jsem udělat postřik na svých stromech a také na celé jejich švestce.

Jo a pokud nechcete, aby Vám sousedka poškodila strom, je vhodné ji dát písemně, že optimální doba zásahu je od 2. května do 7. června a v případě, že provede zásah v jinou dobu, velice Vás psychicky raní a budete požadovat náhradu psychické újmy ve výši 9.999,90Kč.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 13.103 (?), 31.7.2021 14:47
možná jsem zapomněl říct, že sousedka je stará ježibaba, se kterou není žádná domluva, dělá jen problémy a píše stížnosti. Ona žádné třešně nechce, nechce hrabat listí a "bordel" z třešně. Jak jsem psal, někdo se v minulosti snažil o nějaké ořezy, zejména dolních částí, takže u sousedky do výšky 4-5 m je toho málo, ale ty nové výhony jsou skoro všechny jižním směrem přes plot, nejvyšší větve jsou nad jejím pozemkem. Tím, že je u nás vítr převážně od JZ, padá toho dost k ní. Zkusím navrhnout to sesazení na polovinu + vše, co je přes plot a uvidíme. Ještě k úplně posledním řádkům předchozího příspěvku. Kontaktovali jsme v předstihu odbornou firmu, ta mi řekla, že v době sklizně se dělají lehké prořezy, že v červenci mi nikdo velkou třešeň zmlazovat nebude, že mám volat v září.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 31.7.2021 17:55

Neznám Vaši p.sousedku, tedy se vyjadřuju jen k té třešni, jejíž kořeny vodu s živinami bere z velké části z pozemku cizího... Moje dlouhodobá, vícenásobná zkušenost i s radikálním řezem třešní, ale i višní, meruněk, ořešáků... po sklizni jejich plodů je velmi dobrá-většina stromů po provedení v následujících letech pookřála, dále plodí a neprudí sousedy. Je samozřejmě daleko lépe, pokud se-jak už jsem v předešlé reakci napsal, rány ošetří-a to v dalších létech opakovaně a -někdy prvně za desítky let se stromu dá správné množství a typ hnojivenlightened. Se soudy pomalu, mohlo by se to táhnout do nekonečna, újma se možná děje na více stranách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.73 (?), 31.7.2021 22:36

Nevím, co to máte za firmu, ale zmlazovat v září třešeň? To bych se bála toho, že rány v zimě namrznou. Pokud vím, tak peckoviny by měly mít ukončený řez do konce srpna... Řežou se přece v době vegetace.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.78 (?), 31.7.2021 22:42

Od září do konce října je nevhodné cokoliv řezat jak v arboristice, tak v ovocnářství. Proto odborné firmy nemají mnoho zakázek a takovýto bastl by uvítali.

Jestli je to trochu dál od finálního tvaru, dá se řezat "předřez" i v nevhodnou dobu s tím, že ve vhodnou dobu se TO opraví. Tj. např 6 patrová třešeň se sníží o 3 patra letos s tím, že v době květu 2022 se to sníží o další patro a napřesrok zase v době květu 2023 o další patro.

Jak píšete, tam kde bylo v minulosti řezáno je třešeň bujnější. Jsou období řezu pro řez zmlazovací a období pro řez redukční. Zmlazovací řez má za cíl podpořit strom v růstu a obnově = naroste více dřeva na úkor plodnosti tak. abychom zapěstovali mladší plodnou korunu (nikoliv nutně menší). Zmlazovací řez se provádí nejlépe v období od skončení nejsilnějších únorových mrazů až do konce března. Redukční řez je orientován na to, že chceme aby strom poslal co nejvíce živin do plodů a do hojení ran. Tak mu nezbyde síla na vyhánění až 2 m dlouhých letorostů, ale to co vyrazí, bude do srpna jen 1/2 metru dlouhé a ještě při červencovém zaštípnutí vytvoří plodné brakteje (základy kvetoucího obrostu na příští rok). Redukční řez se proto provádí v době, kdy fytohormony stromu říkají, kde jsou nasazeny plody, tzedy v době od začátku kvetení do prvního propadu nadbytečných plůdků. Jakmile totiž třešeň má nasazeny plody a říznete ji redukcí koruny, tak k propadu plůdků nedojde a to co je nasazeno nejen že nepropadne, ale i je cca o 1/3 větší než standard odrůdy.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 1.8.2021 8:00

Jsou důvody a způsoby. Nerozporuju ideál-pro stromy, mám je raději, než většinu lidíblush, ale právě proto, pro snahu zachránit je před vykácením, před vyhrocením mezisousedských vztahů, před utečením času, kdy je ještě jakš-takš bezpečno při redukci přerostlé koruny, kdy není nutné povolávat a draze platit superodborníky-na něž jsou pak často slyšet nářky, že jimi ořezané stromy zakrátko zašly-ať zasloužené, nebo proto, že už prostě přešla doba na záchranu kýmkolivsad, upřednostním posklizňový, pozdněletní, raněpodzimní řez. Vždy doporučuju pečlivé a v průběhu let opakované ošetření ran-které mnozí nedělají, skrývají se za mantru správné doby... Jsou stavy akutní a chronické, obé si žádá řešení-rozhodnutí o kácení, či záchraně stromu, který utrpěl šrámy při vichřici, nebo ho sužují kůrovci, choroše a z různých jiných pohnutek je pro jedny jednoduché, pro druhé naopak... Jinak se mi píše o stromě, který vidím na fotce, jinak bych se mohl zamyslet v případě osobní návštěvy na místě-i z koruny stromu to zas může vypadat zcela jinakenlightened.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
romanv - (4) - 89.195 (?), 15.2.2022 10:29

kdyby někoho zajímalo jak to dopadlo, budu doplňovat informace

- konzultoval jsem ještě jednoho "arboristu", ten po obhlédnutí stromu navrhl kompletně odstranit část stromu, která směřovala na jih přes plot. Zbytek necha.  Kmen se asi ve 2 m výšce dělí na 3 masivní části, které se dále větví, tu jižní část sesadil až ke kmeni, já sem to pak zatřel, proběhlo přelom srpna/září, viz přiložený obrázek. 

- strom z naší pohledové strany (sever)   vypadá pořád dobře, jen je trochu prořídlý, sousedka se dívá na kmen, pahýl a odhalenou jižní stranu, kde nic není 

- přes plot nic nepřesahuje

- klejotok nebyl žádný

Uvidíme jak letošní jaro. Po odplození bychom začali se sezazováním zbylých části třešně o 1/3, ať není taková vytahaná. 

tresen
tresen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika