Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Od září do konce října je nevhodné cokoliv řezat jak v arboristice, tak v ovocnářství. Proto odborné firmy nemají mnoho zakázek a takovýto bastl by uvítali.

Jestli je to trochu dál od finálního tvaru, dá se řezat "předřez" i v nevhodnou dobu s tím, že ve vhodnou dobu se TO opraví. Tj. např 6 patrová třešeň se sníží o 3 patra letos s tím, že v době květu 2022 se to sníží o další patro a napřesrok zase v době květu 2023 o další patro.

Jak píšete, tam kde bylo v minulosti řezáno je třešeň bujnější. Jsou období řezu pro řez zmlazovací a období pro řez redukční. Zmlazovací řez má za cíl podpořit strom v růstu a obnově = naroste více dřeva na úkor plodnosti tak. abychom zapěstovali mladší plodnou korunu (nikoliv nutně menší). Zmlazovací řez se provádí nejlépe v období od skončení nejsilnějších únorových mrazů až do konce března. Redukční řez je orientován na to, že chceme aby strom poslal co nejvíce živin do plodů a do hojení ran. Tak mu nezbyde síla na vyhánění až 2 m dlouhých letorostů, ale to co vyrazí, bude do srpna jen 1/2 metru dlouhé a ještě při červencovém zaštípnutí vytvoří plodné brakteje (základy kvetoucího obrostu na příští rok). Redukční řez se proto provádí v době, kdy fytohormony stromu říkají, kde jsou nasazeny plody, tzedy v době od začátku kvetení do prvního propadu nadbytečných plůdků. Jakmile totiž třešeň má nasazeny plody a říznete ji redukcí koruny, tak k propadu plůdků nedojde a to co je nasazeno nejen že nepropadne, ale i je cca o 1/3 větší než standard odrůdy.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika