Jak ořezat třešeň bez terminálu?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 6.2.2016 13:08, zobrazeno: 19770x
Zdravím vás. Loni jsem koupila dům a na jeho zahradě je tato třešeň - viz foto. Vždy jsem si třešeň na zahradě přála. Třešně má na chuť celkem dobré, a vypadaly zdravě - dozrávala na přelomu června a července. Bohužel nevím ani odrůdu ani podnož. Již jsem si o tom něco načetla, i o řezu, ale vesměs jsou příklady řezů na stromy, které mají pouze jeden terminál. Ovšem zde je výhonů vzhůru několik a ve vyšších patrech jsou i dosti rozvětvené. Ráda bych se zeptala jakým způsobem třešeň ořezat (je opravdu až moc vysoká) a kdy? Respektive vím, že je lépe buď v květu nebo po odplození. Ale říkám si, zda by nebylo možné ji ořezat již třeba na přelomu února, března s tím, že by se rány zamázly štěpařským voskem a také že by úbytkem větví dala více do regenerace po řezu? Rádi bychom ji ořezali nyní, protože když nemá listy je lépe vidět na větve a také kvůli úklidu větví. A ráda bych aby řez byl alespoň na polovinu výšky. Jen nějak nevím kde říznout, protože i když čtu chytré příspěvky, bohužel nikde nejsou zcela dobře (pro mě) vysvětleny jednotlivé pojmy a já nevím jak s tím naložit. Proto prosím, když mi napíšete něco o kosterní větvi, jednoletých výhonech apod., tak nebudu vědět které to jsou.. :-) Bylo by možné ty hlavní výhony zakrátit nad rozvětvením a pokusit se to takto udržovat i nadále? Tedy bez dalších svislých výhonů přímo vzhůru? Označila jsem oranžově příklad na fotce, snad to uvidíte. Moc děkuji.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 6.2.2016 16:52
Neříkejte, že v té rozsoše netrpí klejotokem.
Řez klidně proveďte jak máte nakresleno. Určitě ale za vegetace. Uvědomte si, že třešeň plodí nejlépe na dvouletém dřevě, tak si tam nějaké nechte. Následující rok bude v koruně spousta letorostů. Na nich bude v přespříští sezóně nejlepší ovoce.
Zvážil bych měďnatý postřik v době vegetačního klidu. Přecejen je lepší omezit zárodky bakterioz.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 7.2.2016 9:50
Řežte klidně... jak máte nakresleno... ano, ale strom bude zmračený chudák, na který nebude pěkný pohled.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 6.2.2016 21:40
Pokud Vám jde jen o přehlednost a absenci listí, tak řežte ve fázi růžového poupěte. Tehdy třešeň ještě listí nemá a poupata zase tolik necloní ani nenabývá jimi roští na objemu. Při řezu v době květu (nebo ten týden předtím) snese třešeň velmi hrubé zacházení bez větší zdravotní újmy. Tedy i to Vaše "ty hlavní výhony zakrátit nad rozvětvením a pokusit se to takto udržovat i nadále". Navíc vás poupata navedou na to. které větve tam máte ponechat.
Pokud chcete třešeň zničit, klidně ji řezejte nyní nebo do konce února. Teploty kolem nuly a vlhko jsou v březnu ideální pro uchycení hub v řezu a okolí a oslabený strom je náchylnější k moniliovému úžehu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.93 (?), 7.2.2016 11:23
Predchozi zasahy nebyly moc ku prospechu niceho, ale nyni je strom pekny, vytvari prijemnou atmosferu.
Naplanovany zasah je velmi drasticky, chtelo by to vice respektu k zive prirode.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 10.2.2016 11:01
Děkuji všem za reakce. Myslím, že ne vždy je nutné tázajícího se odsuzovat. Obzvlášť když je laik. ;-) Také je mi stromu líto a také jsem zvažovala možnost, kterou mi doporučil známý - tento strom porazit a vysadit jiný nový vhodný... Jenže již jsme porazili dvě švestky (zbývající pařezy na zahradě jsou již po předchozích majitelích) a třešeň jsem chtěla zachovat. Ale je pro mne až moc velká :-(Pokud v době květu ještě nebude listí, nemám problém s tím ji ořezat v té době. Pokud by se dala ořezat i jinak (v jiném místě) s tím, že by se jí v následujících letech vylepšil tvar, bylo by to ještě lépe. Ale do toho se sama pouštět nemohu. Zřejmě zkusím požádat nějakého místního člena klubu zahrádkářů o pomoc ;-) I tak děkuji za vaši ochotu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|