Da sa ešte zachraniť?
|
|
 |
 |
host - 224.56 (?) 2.5.2012 20:18
Zdravim,
chcem porposiť skusenejších o radu. Čerešna má 3 roky, 1. a 2. rok krásne rástla. Minulý rok som si všimol, že pomerne skoro začala zhadzovať listy, presne si to nepametám, ale možno už v auguste. Teraz na jar zakvitla (prisiel aj mráz asi -3 °C), vyhnala listy z pukov ale ďalej prestala rásť (už asi 1-2 týždne stojí). Na čerstvých výhonkoch boli vošky, tie som postriekal. Prikladám aj foto, mám obavy, že strom neprežije, dá sa nejako zachraniť? Napr. hlbokým zrezaním?
Ďakujem za každú radu
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 224.56 (?), 2.5.2012 20:18, zobrazeno: 6095x
Zdravim,
chcem porposiť skusenejších o radu. Čerešna má 3 roky, 1. a 2. rok krásne rástla. Minulý rok som si všimol, že pomerne skoro začala zhadzovať listy, presne si to nepametám, ale možno už v auguste. Teraz na jar zakvitla (prisiel aj mráz asi -3 °C), vyhnala listy z pukov ale ďalej prestala rásť (už asi 1-2 týždne stojí). Na čerstvých výhonkoch boli vošky, tie som postriekal. Prikladám aj foto, mám obavy, že strom neprežije, dá sa nejako zachraniť? Napr. hlbokým zrezaním?
Ďakujem za každú radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.56 (?), 2.5.2012 20:20
prikladám ešte detail listov
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.5.2012 21:20
To zhadzovanie listí v auguste by připomínalo houbu Blumeriella jaapi. Ale to by tomu zhadzovaniu předcházely červenohnědé skvrny na listech, posléze zhnědnutí nebo jen zežloutnutí listů a potom jejich předčasný opad.
Ten první snímek však připomíná napadení stromku houbou z rodu Monilia. Ale ten detail listov bych řekl, že tomu neodpovídá. A tak nevím. Nechť se vyjádří další. Třeba Rony, který má s monilií nedobré zkušenosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.205 (?), 3.5.2012 19:05
Monilie je mrcha - já stříkám proti houbovým chorobám širokospektrálně po opadu listů všechny stromy Kuprikolem a na jaře v době postřiku broskvoní něčím organickým - nyní Dithane Neo - tím by se dala postříkat i vaše třešeň - v návodu je od konce května.
Hnojíte přiměřeně? Zdravím a dejte zprávu, jak to pokračuje - Jarda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.43 (?), 3.6.2012 9:52
Tak som čerešnu hlboko zrezal, 2 x po týždni striekal Horizonom + vošky a pomaly začinajú vyhánať nové haluzky, uvidíme, po lete poslem ďalsie info, dakujem za rady :)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |