Da sa ešte zachraniť?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?)
2.5.2012 21:27

Kdo by se chtěl dovědět o této nemoci více ať zadá do vyhledávacího okénka (vlevo) přesně toto  "Konec šlechtěných švestek na Valašsku" a pak ještě jeden odkaz "Tragédie jménem monília laxa". Tam je dost obrazového materiálu z mého sadu. Mám nafocenou ale ještě klasickým foťákem někde i vzrostlou višeň "Erdi batarmo" jak odešla naráz po odkvitnutí na míliový úžeh.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 224.56 (?), 2.5.2012 20:18, zobrazeno: 6093x

Zdravim,

chcem porposiť skusenejších o radu. Čerešna má 3 roky, 1. a 2. rok krásne rástla. Minulý rok som si všimol, že pomerne skoro začala zhadzovať listy, presne si to nepametám, ale možno už v auguste. Teraz na jar zakvitla (prisiel aj mráz asi -3 °C), vyhnala listy z pukov ale ďalej prestala rásť (už asi 1-2 týždne stojí). Na čerstvých výhonkoch boli vošky, tie som postriekal. Prikladám aj foto, mám obavy, že strom neprežije, dá sa nejako zachraniť? Napr. hlbokým zrezaním?

Ďakujem za každú radu

host - 224.56 (?), 2.5.2012 20:20

prikladám ešte detail listov

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 2.5.2012 21:20

To zhadzovanie listí v auguste by připomínalo houbu Blumeriella jaapi. Ale to by tomu zhadzovaniu předcházely červenohnědé skvrny na listech, posléze zhnědnutí nebo jen zežloutnutí listů a potom jejich předčasný opad.

Ten první snímek však připomíná napadení stromku houbou z rodu Monilia. Ale ten detail listov bych řekl, že tomu neodpovídá. A tak nevím. Nechť se vyjádří další. Třeba Rony, který má s monilií nedobré zkušenosti.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 2.5.2012 21:27

Kdo by se chtěl dovědět o této nemoci více ať zadá do vyhledávacího okénka (vlevo) přesně toto  "Konec šlechtěných švestek na Valašsku" a pak ještě jeden odkaz "Tragédie jménem monília laxa". Tam je dost obrazového materiálu z mého sadu. Mám nafocenou ale ještě klasickým foťákem někde i vzrostlou višeň "Erdi batarmo" jak odešla naráz po odkvitnutí na míliový úžeh.

host - 11.205 (?), 3.5.2012 19:05

Monilie je mrcha - já stříkám proti houbovým chorobám širokospektrálně po opadu listů všechny stromy Kuprikolem a na jaře v době postřiku broskvoní něčím organickým - nyní Dithane Neo - tím by se dala postříkat i vaše třešeň - v návodu je od konce května.

Hnojíte přiměřeně? Zdravím a dejte zprávu, jak to pokračuje - Jarda.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3374) - 5.149 (?), 3.5.2012 22:07

Přikládám obrázek opravdu staré višně Morela (víc jak 50 let), kterou mi spálil v roce 2007 nebo 2008 moniliový úžeh tak, že jsem musel obě hlavní větve odřezat a nechal jsem jen tři výhonky vyrůstající ze starého dřeva. Dnes vypadá takto, nikdy jsem ji nestříkal proti monilioze, nikdy jsem ji nestříhal, prostě příroda.Neříkám, že je to pravidlo, ale trochu optimizmu někdy neuškodí.

Nová koruna višně
Nová koruna višně

host - 224.43 (?), 3.6.2012 9:52

Tak som čerešnu hlboko zrezal, 2 x po týždni striekal Horizonom + vošky a pomaly začinajú vyhánať nové haluzky, uvidíme, po lete poslem ďalsie info, dakujem za rady :)

orez
orez

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 244.23 (?), 3.6.2012 11:38

Jo pane, monilie to je skrytý nepřítel, který stále číhá, kde by mohl co zahubit. Po důkladném dubnovém promoření meruněk fungicidy, se mi ho podařilo zapudit a dokonce ani velmi citlivý Bergeron nemá žádné příznaky, ale zdá se, že začíná čím dál víc otravovat slivoně. Na starších sromech je to sem tam něco, ale některé mladé stromky obtěžuje více. Je třeba stromky pořádně "prolít" fungicidy, aby se vzpamatovaly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz