Vzrůst/výška slivoní

QAC - (7) - 126.122 (?)
23.2.2010 20:33
no jo no, ořešák to nebude, no :))), ale ty 4 metříčky by mi stačily :) hrušku právě už máme... takže asi třešeň. Akorát ještě pořád pořádně nechápu - když bych se teda rozhodla pro třešeň, tak zase jen a pouze závisí na podnoži?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 14:22, zobrazeno: 16598x
Dobrý den, pokáceli jsme ořešák a chtěla bych místo něj něco... možná slivoň, přemýšlela jsem ale třeba o jedlém kaštanu, zatím nevím a nejsem rozhodnutá, spíš jsem bezradná... chtěla bych mít nějaký "jedlý" strom, ale každopádně aby byl vyššího vzrůstu. Když jsem hledala na netu něco o švestkách, našla jsem všechno, krom výšky. Tudíž bych moooc prosila, jestli byste mi mohli doporučit slivoň, která bude fakt vysoká, příp. i info, zda by jí nevadilo být na místě, kde býval ořešák...? Díky, katka

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 18:09

Kupte si slivoň na podnoži Myrobalán, která zaručí stromku větší přírustky. Bohužel z podnože pravděpodobně budou obrážet odkopky, což se dá eliminovat např. sečením zahrady pod stromy. A odrůd švestek máte celou řadu, stačí jen vybírat...
Martin

QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 18:52
Takze staci fakt jen vybrat tu spravnou podnoz a odrudu si muzu vybrat dle chuti? No tak to by bylo super... :) ... a da se cca odhadnout ta vyska?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 19:21

No ze švestky ořešák nikdy nebude , pokud chcete větší strom a je Vám jedno jaké ovoce bude mít, doporučil bych hrušku, případně třešeň. Doporučoval bych Vám však pořádně prohnojit a zrýt půdu pod bývalým ořechem.
Martin

QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 20:33
no jo no, ořešák to nebude, no :))), ale ty 4 metříčky by mi stačily :) hrušku právě už máme... takže asi třešeň. Akorát ještě pořád pořádně nechápu - když bych se teda rozhodla pro třešeň, tak zase jen a pouze závisí na podnoži?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 23.2.2010 20:38

Asi tak. Pro třešeň je vzrůstná podnož ptáčka. Po patnásti letech Vám taková třešeň vyroste do šesti metrů.
Martin

host - 25.2 (?), 25.7.2011 15:55

V podstatě je to věci každeho pro co se rozhodne, prakticky vše jde upravit do libovolne vyšky řezem a tvarovanim.Pokud chcete pěstovat ovocny "topol" tak stači spodni kosterni větve posunout do požadovane vyšky.Ale male upozorněni-Vysokokmenne ovocne stromy se dost obtižne sklizeji a i udržuji.-jinak nejlepe se o vhodne nabidce opravdu dozvite v ovocne školce nikoli v obi a pod.,tam vam tež mohou vysokokmenne ovocne stromy nabidnout.Jistěže to vše zaleži na podnoži, jen par školek se se svym sortimentem zabyva i vysokokmennymi vypěstky.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 19:23

No, jestli chcete nějaký vyšší strom tak určitě nevybírejte slivoň, ty jsou mezi ovocnými stromy spíš z těch menších, myslím, že těžko najdete slivoň vyšší než 4 až 5 metrů. Jestli chcete něco většího tak vybírejte mezi třešněmi, hruškami nebo ořechy, případně něco podivného jako moruši, oskeruši.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 23.2.2010 20:58

Velmi záleží na poloze a půdě. Viděl jsem stromy pravých švestek, jejichřž kmen nešlo obejmout s korunami přes 8 metrů. Samotná bujná podnož myrobalán nestačí, slabě rostoucí ryngle či mirabelky ani na něm nevytvoří obrovskou korunu. Ale třeba TOP 2000, Těchobuzická či Vaňkova v dobré půdě při adekvátní péči by mohly dorůst větších rozměrů.
   Spíš nad jinou věcí bych se zamyslel. Zadavatelka píše, že pokáceli ořešák, tedy zřejmě pilou a pařez zůstal. Nespíš to byl starý strom. Vykopat hlubokou jámu a vyměnit zeminu - to těsně vedle velkého pařezu prakticky nejde. Jak v tomto místě doroste velkých rozměrů kterýkoli strom, to je otázka.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 23.2.2010 21:12

Tož takovou švestku jsem nejspíš nikdy neviděl. A tím nechci říct, že tomu nevěřím, prostě příroda někdy děla divy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz