Usychání švestek, třešní

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 195.173 (?)
16.6.2013 16:12

Na tech poslednich 3.obrazcich to neni lisejnik, ze?...mame stejny problem na vetsine starsich stromech-svestky, jablone..prave tyhle stromy zacinaji posychat s tim tvz lisejnikem nebo jak tu houbu pojmenovat..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 30.219 (?), 14.6.2013 15:33

Já slyším zoufalé volání neřezaných stromů v zatravněném sadu po průklestu a závlaze. Využil bych situace k důkladnému zmlazení. Zkontrolujte vláhu v půdě a doplňte - i výživu. Stromy musí mít kořenový systém a korunu v rovnováze! J.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 14.6.2013 18:09

Také souhlasím s tím, že příčinou usychání je s velkou pravděpodobností monilie. Stromy musely být napadeny tou houbou v uplynulých letech a neskončilo to jen vadnutím květů a letorostů, ale houba se postupně dostávala i do starého dřeva.
Přiznám se, že praktické zkušenosti se záchranou nemám žádné, protože s poškozením stromů v takovémto rozsahu jsem dosud nesetkal a zejména ne u švestek.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 192.99 (?), 15.6.2013 7:34

Mohu posloužit fotkami ze včerejška, jak zákeřně monília ve dřevě působí hlavně u náchylných odrůd švestek. Vždy na jaře se zpozoruje, že některé spodní větévky i u mladých stromků nejedou a jsou odumřelé. Je to právě v části koruny, kde budou chybět a postupně se strom mění v koště. V koště proto, že ta zbylá a živá část koruny dostává nadměrné množství živin vlivem pořád zdravého kořenového systému, který je v nadváze. Tak se stalo, že například odrůda Stanley měla v pokročilém stavu nemoci až metrové přírustky - šlahouny ale kostra nikde.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.26 (?), 15.6.2013 9:00

Takze aj Toptaste je nou napadana? indecision

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 192.99 (?), 15.6.2013 11:11

Podle mých poznatků ano. Každá švestka, která má něco v genech po Stanley, tak je háklivá. Na tuto nemoc mne odešly Čačanské, Valjevka, Stanley a nejvíce zasažena byla Jojo. Totaste zkouším a od třetího roku po výsdbě už jsou patné odumírající větévky. Uvidím v příštím roce. Nemoc se moc neprojevuje nebo vůbec na Durancii, Domácí a Hammanové švestce. Nemoc mne během poslední 10 let zlikvidovala odhadem tak 30 stromků včetně jedné mladé třešně.

host - 227.61 (?), 15.6.2013 20:39

Ja som zasadil v roku 1992 Zelenú ringlotu, v roku 2001 bola do nej naštepená Oulinská ringlota a Malvazinka, je zaujímavé že zelená ringlota má každý rok stále viac uschlých konárov, prakticky sú na nej už len zbytky konárov vplyvom monílie aj napriek tomu že striekam pred kvitnutím 1x Baycorom a po odkvitnutí 1x Horizonom, malvazinka odoláva omnoho lepšie a oulinská prakticky neschne, z toho vidieť že niektoré odrody sú omnoho náchylnejšie ako iné.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 192.99 (?), 15.6.2013 21:36

Mám podobnou zkušenost s naroubováním Čačanské na Domácí (napadená šarkou) před asi 15 až 18 lety. Čačanské větve byly bujnější a při průměru asi 8-10 cm je napadla monílie a postupně uschly. Jsou odřezané a švestka Domácí pokračuje v plodnosti a růstu.

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 195.173 (?), 16.6.2013 16:12

Na tech poslednich 3.obrazcich to neni lisejnik, ze?...mame stejny problem na vetsine starsich stromech-svestky, jablone..prave tyhle stromy zacinaji posychat s tim tvz lisejnikem nebo jak tu houbu pojmenovat..

host - 81.42 (?), 16.6.2013 20:11

Usychání švestek, třešní

Je to lišejník jak vyšitý. A to je jen začátek. Viděl jsem stromy obalené tímto svinstvem mnohem více, a po ozravné kůře a zmlazovacím řezu se začaly chovat normálně.

Wendy

host - 139.36 (?), 22.6.2021 12:36

Před dvjema roky jsem zasadil třešn a letos krásně vykvetla a náhle je zvadlá a jakoby usichá, prosím o radu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz