Probírka Zorky



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?) 
23.5.2014 13:03, zobrazeno: 3811x

Před časem psal dr. J. Kamiš o tomto myrobalánu a o nutnosti protrhat její plůdky kvůli dosažení odpovídající velikosti. Trochu mi to přišlo divné, slivoně jsem nikdy nbeprotrhával. Letos vidím, že se asi bez probírky neobejdu, nechci-li mít plody velikosti mirabelek nebo větve ulomené. Zajímavé je, že jiné, stejně hojně kvetoucí myrobalány (např Otmar) se probírají samy

Rumjanaja Zorka
Rumjanaja Zorka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.5.2014 13:19

Jen škoda, že ten Váš stromek má šarku.Každopádně jsem ten článek p.Kamiše četl.První úrody můžou být menší,ale v dalších létech je probírku nutné provádět velmi důkladně.Nutnosti pečlivé,důkladné probírky si zajistíte přežití rostliny.Vůbec se nejedná o malicherné zajištění úrody v příštím, a dalších létech po roce hojnosti z přeplození(tak jako letos u mé Katinky, kde je na stromě pár plodů),ani nejde o velikost plůdků v daném roce,nebo o překonání mrazů vyčerpaného stromku v zimě.Jde o víc-o přežití rostliny,kdy plodnost této úrody údajně dokáže, vyčerpat,zabít matečnou rostlinu...padne z vyčerpání.V konečném důsledku... kdo nedokáže této odrůdě zajistit hustodémonsky krutopřísnou probírku, ať už z lítosti nad promarněnými plůdky z probírky, nebo v důsledku časové zaneprázdností, vlastní nevědomosti o charakteru kultivaru,tak ať si raději rostlinu ani nepořizuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 23.5.2014 15:28

Nedělám si iluze, že by se PPV některým slivoním,  snad kromě Joja, vyhýbal,. U Vás snad ano?
    Je-li tomu skutečně tak, že odrůda slivoně vyžaduje nutně k svému přežití lidskou asistenci, pak je skutečně vhodná na vyhození. Chuťově ostatní myrobalány nijak nepřekonává a abych lozil každoročně po větvích a ozobával stovky plůdků, aby strom nezahynul., tak to si opravdu pořídím raději odrůdu, která to dovede sama. Osobně však v takové samozničení stromu příliš nevěřím.  
    Zatím jsem vždy vystačil s probírkou "řezem", tedy ponecháním tolika dřeva, aby plodů nebylo přespříliš. U jablek a broskví to, pravda, semtam nestačí, ale slivoně by měly jít pěstovat bez probírky. 
   Ještě prozraďte, co znamená "hustodémonsky zajistit".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10095) - 70.240 (?), 23.5.2014 15:28

Právě naopak. Mnohem opodstatněnější je obava ze zhoršení kvality plodů v roce s nadměrnou úrodou a vynechání plodnosti v příštím roce. Úhyn stromu v důsledku nadměrné úrody je sice možný, ale nic podobného se mi prozatím nestalo. K úhynům stromů dochází většinou z úplně jiných důvodů. Například z důvodu asfyxie, či prohlubujících se neošetřovaných ran po řezu, případně v důsledku různých chorob, jako je kupříkladu neošetřovaný moniliový úžeh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika